Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A sípolásról : 1973 ban  a koliban azzal szórakoztam egy barátommal hogy egy asztal lába alá helyezett kerámia kondit hajtottam meg hangferkivel  ( egy csöves erősítő volt a hangforrás és valami Beatles zene szólt )  Az asztal lapja gyönyörűen lesugározta a zenét .  A kondit a fénycsőgyújtó patronból termeltem ki

Szalai György

Nekem abból mindég csak stiroflex kondis jutott. [#rinya]

PSoft

Tegnap estefele én is azon gondolkodtam, vajon miért nem emlékszem én arra a kerámia kondira amit Gábor említ. :(
Azt viszont szomorúan konstatáltam magamban, hogy nem a '73 miatt nem emlékszem. :)

Csuhás

szf

Keresek olyan 4S50A BMS panelt amin van LED visszajelzés a töltöttségi állapotról. Esetleg, ha lenne valakinek? Vagy kapcsolása hozzá.

u6p5jr23k

Urak!

Kaptam egy 20V kefe nélküli motorral rendelkező akkus csavarbehajtót. A motorvezérlő panel hibás. Próbálták már javítani, de nem jártak sikerrel...

Az a kérdésem, hogy ki lehet-e váltani valamivel a gyári vezérlést. Valami https://www.aliexpress.com/item/4000507271554.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3dcb3b2dsIT4iu&algo_pvid=ea862202-5015-48f5-9ec6-9f25e7e15bff&algo_expid=ea862202-5015-48f5-9ec6-9f25e7e15bff-26&btsid=0b0a557216055507222106733e2f9c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ilyesmire gondoltam.

Az sem katasztrófa, ha nem megoldott a forgásirány váltás, akkor csak fúró lesz. Persze jó lenne, ha kapcsolható lenne.

Ötlet? Köszönöm!

GG

A válasz: lehet.
De nem potméterest keresnék, mert macerás "tekergetni"... [#nyes].
hanem inkább ilyent: https://www.aliexpress.com/item/4001323290949.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2a4e3c45y4ph7m&algo_pvid=a5ea1300-ab90-4e20-8793-18281bea17b5&algo_expid=a5ea1300-ab90-4e20-8793-18281bea17b5-38&btsid=0bb0623e16055541615403212ed6eb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
És ha már válogatsz, akkor mérethelyes is legyen, és legyen ismert a vezetékezése is, és a konfigurálása is lehetőleg szabványos legyen, és...

u6p5jr23k

Szia!

A potméteres megoldást csak példaként csatoltam.
Amit beszúrtál linket, az csak a kapcsoló, az enyémnek nincs baja. A vezérlő panel ment tönkre, azt szeretném kiváltani.
Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű mutatvány...
Köszönöm!

Kicsa

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni,zavarszűrés témában.
Egy saját tervezésű és építésű vezérlőszekrénnyel gyűlt meg a bajom a beüzemelés során.Néhány fontos adatot leírnék,hátha segítség ez is.

-3 tengelyes gravírozógép
- Mindhárom tengelyen Yaskawa kb 60 W szervó SMC vezérlővel
- Golyósorsó + lineáris sínek minden tengelyen
- LPT leválasztókártya,Mach 3
- ER11 saját készítésű főorsó Panasonic MynasHyper szervómotorral

A gondom a következő : program futtatásnál zavart szednek össze a tengelyvezérlők és elmásznak a pozíciók. Egyszerű síkmarás programnál például, Z irányú elmozdulás nincs a programban,mégis a végére 0,4-0,5 mm-rel lejjebb van. X tengelyen is jelen van ez a hiba,de nem ennyire.
Fontos dolog : Ha lehúzom a leválasztókártyáról jövő step-dir kábelt,az elmászás nem jelentkezik. Ebből gondolnám,hogy az enkóder kábeleken nem szed össze zavart. (van rajtuk hidegítő kondi)
Nem tudom,hogy merre induljak,nincs ötletem sajnos.
Csatolok néhány képet is.

Köszönöm szépen!

onagy

Szia
Ránézésre nehéz okosnak lenni, a főorsó-motor vezetékei árnyékoltak?
 Tegyél egy próbát kikapcsolt főorsóval/vezérlővel így talán ki lehet zárni az általa gerjesztett zavarokat.
O.

kaqkk007

Próbálj meg a vezetékekre ferrit gyűrűt rakni , haveromnak a plazmavágóján az segített , ha gondolod keress meg privátban még maradt egy marékkal a projektből .

Kicsa

Igen,a frekvenciaváltó - motor között árnyékolt a kábel. Van egy felső kapcsolószekrény,a képen pedig az alsó vezérlőszekrény látható.
Van több segédelektronika is a szerkényekben,de az első teszthez mindent kiiktattam. Nem volt főorsó forgás,illetve bekapcsolt főorsóval sem lett rosszabb a helyzet. (A meghajtó feszültség alatt volt mindvégig,csak nem volt bekapcsolva a motor) Azt remélem,hogy így akkor az nem zavarja a rendszert.

kaqkk007! Köszönöm,kereslek ezügyben!

d30xhrezp

Szia!
Nem tudom,hogy a step/dir jeled hogy van állítva  Mach-ba.
Gondolom aktív low-ra,mert a leválasztó akkor jó!
Az SMC viszont aktív hight-ra lép. Így lehet,hogy a lefutásra nem lép,csak a négyszögjel hátsó felfutására. Talán a Z ezért is mászik lejjebb a sok ciklus végére,mert összeadódnak a hibák.Valami ilyesmi rémlik nekem az enyémmel kapcsolatba. De ez sem 100% csak egy tipp!

vadember

A STEP/DIR kábeled szed össze zajt. Próbáld ki ezt bekötni sorosan a STEP,DIR, ENABLE vezetékekbe.

vadember

Az induktor értéke nincs kőbe vésve, csak irányadó.