Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Timár László

Az 0.1 mikrofarad, és az jó, de majd megnézem kiforrasztva is. A másik darab vétele 3ezerért jó, lenne, de ki kellene vezetni belőle a beépített potmétert, ami meg nem is biztos hogy 10K. A meglévőt a beépített helyén meg szeretném tartani. Úgyhogy megkérdezem a fiamat, tud e valakit, aki forraszt ilyesmit. Ő a BME adjunktusa, elektromérnök, de nem ebben a szintben, ő az IC-n belül tervez, meg programoz. Maszat2-t, meg más műholdas elektronikát programoz.

Rabb Ferenc

Ebben az esetben az egyik "diódának látszó tárgy" egy DIAC.

Legegyszerűbb lenne visrosszajzolni a kapcsolást és akkor átláthatóbb lenne...

Rabb Ferenc

Ja, és a potméter hálózati potenciálon van ezért nem célszerű akármilyenre cserélgetni!!!

Timár László

Ha az segít, visrosszajzolom. Nem egy mütyür, és nem is hétrétegű nyák furatgalvánnal.

B_B_

Üdv mindenkinek!
Lenne egy beazonosításra váró alkatrészem hátha valaki felismeri.

onagy

Szervusz,
Amúgy mi volna az eszköz ami kilehelte a lelkét? Valami műhódvevő? Ránézésre arra hasonlít, hasonló QFN24 tokozatban DC-DC konverter IC-t láttam, ami az LNB tápfeszt állította elő.
O.

B_B_

Ez "csak" egy napelem kijelző panelnak a táp része túlfeszt kapot

GPeti1977

A motor driverek és frekvenciaváltókból miért hiányzik vagy nagyon minimális a hálózati szűrő? Egy normális PC tápban is minden megvan, LC szűrőtől a szikraközig minden sőt még egy vasmagos tekerccsel passzív PFC is. Ezeket kívülről kell pótolni?

Bencze András

Ez így nem igaz. Olyan formában igaz, hogy az olcsóbbakban költséghatékonysági okokból kihagyják (nem is tervezik bele).
A prémium kategóriás jószágokban kivétel nélkül benne van.

Bencze András

Az még hozzá tartozik, hogy sokkal nagyobb, nehezebb lesz a hajtás. Rendes szűrő nem képzelhető el vas/réz nélkül. Vannak egyébként típusok ahol ez opció (pl. aláépítés), csak általában el/lemarad a projektekből. Az amatőr gépépítők sokat szívnak miatta.

GPeti1977

Olyant is láttam már hogy lineáris motor driverből még a biztosítékot is kihagyták és a túlfeszültség miatt a panel szétégett annyira hogy még ideiglenesen sem lehetett javítani, vagy a lineáris motor is már az alsó kategória lehet.

Kidwick

Üdv! Adott egy inverteres motorral szerelt lg kombinált no-frost hűtő. Amiben behalt az inverteres motor. Szerintetek megoldható e valahogy hogy a vezérlő panel valamilyen átalakítással egy hagyományos 1 fázisú relés kompresszor motort vezéreljen? Úgy, hogy az érzékelő szenzor és a leolvasztó fűtés stb része funkcionáljon a panelnak? Itt egy videó ha nem világos, hogy mit szeretnénk. Válaszaitokat előre is köszi szépen!

Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

pbalazs

Én első körben nem belülről próbálnám kinyerni ezt a jelet, hanem a gyári (motor) kimenetről.
Mérd meg, hogy mennyi ott a feszültség akkor, amikor mennie kell a motornak, és akkor, amikor nem.
Ha mázlid van, egy sima (esetleg elektronikus) relé elég lehet.

Kidwick

Üdv!
Apósom próbálja megoldani ezt csak én raktam fel ide mert még nem volt regisztrálva itt. Én nem nagyon értek hozzá de ezen már túl van szerintem. Azt hiszem ,hogy azért nem működik mert az inverteres motor teljesítményét is szabályozza és a proci figyeli az áramfelvételét is. Megpróbálta "becsapni" egy trafóval,később egy több fokozatú ventilátorral de túlságosan melegedtek azt hiszem de lehet,hogy nem jól írtam. Holnap megkérdezem..
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

lari

Találkozott már valaki A1LA és A0LA típusú alkatrésszel?
Olyan formája van, mint egy smd tranzisztornak...
Egy 12v-os dc motor meghajtó áramkör kimeneti elemei ezek de nem tudom, hogy pontosan mi is ez és mivel lehetne helyettesíteni?