Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Bocsánat, nem ilyennel hanem hasonlóval csak ilyen elvűvel.

gtibi

Szia, elnézést, de telefonról írtam, az pedig időnként megviccel. A mondandóm második fele is lemaradt, miszerint a az e-bike szenzorok általában 36V - ritkábban 24V tápról működnek, én kipróbálnám labortápról.

zozo

Svejk, köszönöm szépen neked is, nem úszom meg a Hall szenzor beépítést, csak ezzel egyszerűbb lett volna.

Gtibi, az átépítésről linkelt oldalt ismerem. ott is lecseréltek minden eredeti cuccot.
Az ebike szenzorok a kínai vezérlőkkel általában 5V-tal működnek, a vezérlő azt küldi ki úgy a 0-5V-os gázszabályzó szenzornak, mint a speed és PAS szenzornak. Az LCD kijelző és a világítás az már 24-36 V-os.  2 bringát átépítettem már, így nagyon sokféle cuccot átnéztem hozzá.

A Gazella bringa egy kakukktojás minden szempontból, sajna a hollandok a 3-dik levélváltás után sem adtak semmi infót, még pénzért sem. A 3 fázisu motor és vezérlője egybe van építve, a vezérlőt csak gyári szoftverrel lehet programozni. Ha új akkut veszel, máris a gyárhoz kell fordulnod, mert az új akkut észlelve rögtön küldi a battery error kódot. A szenzorokat is ők csinálják, nehogy cserélni tudd. A nyomaték szenzor, PAS szenzor, az LCD kijelző, minden 12V-os

Svejket igazolja, hogy szinuszos impulzusokat küldhet ez is, mert baromi szépen szalad a motor kis fordulaton is.
Gondoltam, szinuszos kínai vezérlőt teszek rá, a gyári helyett, de már letettem róla.

Most marad a négyszög jellel működő Hall szenzor és ahhoz való vezérlő. Kicsit darálósabb lesz a hangja, de működik legalább.

Ilyen volt eredetileg a moci:

zozo

Ja, azért mértem a szenzort analóg műszerrel, mert a digi nem reagál olyan gyorsan a fesz változásra. Amúgy labortápról mértem és digi műszerrel is ellenőriztem.

J-Steel

Valaki tud olyan könnyen beszerezhető relé típust mondani, ami bistabil, tehát ha átkapcsolom, akkor akkor úgy marad?
24V-tal vezérelném és 500mA-t akarok kapcsolni.

J-Steel

A legutolsó szabvány szerint hogy van?

Ha az elosztó szekrényben van egy érintésvédelmi-relé mentes szakasz (világításnak, stabil gépnek), akkor azt el kell látni sínre szerelhető 1-0 kapcsolóval is?

Révész Richárd

Ha sínre pattintható kell, akkor impulzusrelét keress.
Bármelyik sarki villanyász boltban kapható.

Révész Richárd

Ilyen szabványról még nem hallottam, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezik.
Nem szoktam ilyen kapcsolót rakni a szekrényekbe, pedig napi szinten gyártunk szekrényeket.

J-Steel

A munkahelyen kicseréltek egy régi szekrényt tavaly előtt, és a felmérés után (mérnök újratervezte) kb ugyanúgy építették fel, csak új alkatrészekkel. Ott láttam, hogy két sínre szerelhető kapcsoló került bele a két szegmensre, ahol nincs érintésvédelmi relé.

Révész Richárd

Szerintem ez csak " mérnökspecifikus" találmány.

frob

Sziasztok
ellenállás érték és egyéb kalkulátorok
nem csak kezdőknek :)
és szépen összeszedve
R.

GPeti1977

A kézi forrasztás után le nem takaritott gyanta tud átvezetést okozni?

Csuhás

A gyanta pláne párás környezetben átvezethet. Egy TTL rendszerben semmi problémát nem okoz, de egy PH mérőt vagy egy szkóp bemenetet teljesen működésképtelenné tesz.

GPeti1977

Egy tápegység lenne, vadi új kínai. Leveri a fí relét, a hálózat és a föld között ohmmérővel ellenállást lehet mérni de nem mindig meg minden méréshatárban más. Az optocsatolók is át vannak forrasztva kézi pákával (másikat nem szettem szét nem tudom hogy ez javított vagy mindet átforrasszák) körülötte mindenhol gyanta. Letakarítom izopropil alkohollal hátha jó lesz.