Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

attila820224

Szia!

Az géped elektromos szekrénye elött kellene lennie egy olyannak ami az egész épületet védivagy többnek.Azelött meg fogyasztásmérőnek.Azelött meg késesbiztositékos szekrénynek.

Le lett írva a helyes sorrend 22791nél és a rajzot is érdemes megnézni a következőnél.

1.Főkapcsoló: a lényege, hogy ha azt lekapcsolod utána sehol sincs feszültség a szekrényben és a rákötött eszközökben.
úgy szokás beépíteni ,hogy az elektromos szekrény ajtónyitása csak lekapcsolt állásban lehetséges, így nem ráz meg az áram,ha rossz helyre nyúlna aki nem szakember..

2.Túlfeszültségvédelem, a lényege ,hogy az utána lévő alkatrészeket és az azután lévő berendezéseket megvédje a túlfeszültségtől, ezért kell rögtön a főkapcsoló után kötni.

3.firelé ,életvédelmi relé:lényege ,hogy az utána lévő bármelyik fázisra kötött akkatrész és majd fogyasztó iletvebármilyen más dolog vagy ha élőlény kerül az áramkörbe a földön keresztül folyó hibaáram hatására lekapcsoljon 30mA es ajánlott.

4.Áramvédelem ,kismegszakító, olvadóbisztosíték:
Adott fogyasztóhoz méretezve és az utána lévó megfelelő vezetékkeresztmetszettel mondjuk sorkapocsa kötni.
réz vezetékek:1.5mm2 10A re biztosítani, 2.5mm2 vezeték 16A, 4mm2 25A,6mm2 32A.

svejk

"A keresztmetszet váltás az igaz.Itt jön képbe az amit az elején írtam.
Ha pl. 50-es betápot kapsz, akkor bizony be kell rakni plusz egy túláram védelmet, ha csak 3x20A-re van szükséged ( mondjuk egy késes bizosítót )"

Talán ez a kulcskérdés, és erre utalhatott anno a kollégám és ezt én olyan ökölszabálynak vettem a sorrend terén.
Ha így nézzük az elektronikai eszközök túlnyomó többségénél is először a bizti utána a kapcsoló, végül is  az áramarányok hasonlóak.  
Persze abba nem nyúlkál senki.

Tehát akkor lezárhatjuk azzal a témát hogy egy átlag lakossági hálózatnál nem kell a fentiekkel foglalkozni, legyen elől a főkapcsoló.

A többi nagyjából tiszta...

Köszönöm Neked és Attila820224-nak is!

Révész Richárd

Az elkerülte a figyelmemet, hogy lakossági hálózaton lesz.
Ebben az esetben teljesen jó lesz.

Egyébként ilyen esetben a túlfeszültség levezetőt a mérő alatti dobozba kell beszerelni, hogy minél közelebb legyen a földeléshez.( szabvány szerint a túlfeszlevezető bekötésének teljes hossza nem haladhatja meg az 50 cm-t)

Bekötő vezeték keresztmetszete legyen azonos a mérőből jövő vezetékkel

svejk

No de csak létezik olyan fajta is ami kimondottan egy készüléket véd.
Mindamellett, hogy pl. a frekiváltókban is vannak ilyen jellegű alkatrészek.

Adott esetben minden plusz védelem segíthet túlélni az ilyen jellegű katasztrófát.

svejk

Nem utolsó sorban tapasztalataim szerint a családi házaknál az ilyen-olyan gépezetek sokszor egy félreeső, külön melléképületben, garázsban találhatóak, amelyeknél még ráadásul toldozott foltozott (lég)kábelek mennek.
Kész rémálom az ilyen helyre betenni egy értékesebb cuccot. :(

Révész Richárd

A "D" fokozat az olyan, de 3 fázisút még nem láttam belőle

Itt egy kis olvasmány

Révész Richárd

Sajnos a villany az utolsó amivel foglalkoznak az átlagemberek..
"Jóvanazúgyezcsakáram"
[#kuss]

svejk

Ez jó!
Ugyan már találkoztam ezzel a PDF-el a napokba de most talán jobban megnéztem.

Akkor egy említett helyzetben talán a V20/3 NPE-t kellene alkalmazni a 15. oldal szerint.
S valóban csak 100 A feletti betáp esetén kell neki külön zárlatvédelem.

Mondjuk a 15. oldal szerinti S2 keresztmetszet sem mindig biztosítható.
Helyi földelés itt nem játszhat?
(talán erről már volt is szó itt a fórumon, akkor is én kérdeztem a saját sufnim kapcsán)

svejk

Az a baj én a javítások során túl sok villám másodlagos hatással találkoztam és ugye 1-2 frekiváltó ára nem egy szokolrádió, hogy kidobjuk.

Jozs

Sziasztok !

Kicsit offtopic, de talán belefér.
Szerintetek egy TDA 2050 IC -t meg lehet "főzni". Van egy gitárerősítő amiben ilyen végfok IC van, és szemmel láthatóan le van válva a hűtőbordájáról. Elvileg túlmelegedés ellen védett. Hibajelenség: folyamatosan zúg. Köszi.

ajpwg6jrn

Csak érdeklődés szinten egy nagyobbacska hálózati zavarszűrő a főkapcsoló után érhet bármit a hálózat felől érkező pillanatnyi túlfeszültségek ellen? (Elméletileg igen, de gyakorlatilag is?)

ajpwg6jrn

Azt is tönkre lehet tenni. Régebben nekem is sikerült hővédelemmel ellátott IC-ket a túlvilágra küldeni túlterheléssel. Persze nem csak a hőmérséklet okozta a halálukat. [#nyes]

Rabb Ferenc

Úgy gondolom, hogy a nevük elég jól jellemzi a funkciójukat.

A zavarszűrő zavart szűr, feszültségtől függetlenül (persze  csak a benne lévő alkatrészek feszültség tűréséig...)

A túlfeszültség levezető pedig a a rá jellemző feszültség feletti csúcsokat vágja le (a megadott max áram eléréséig)

ra8nsmk6w

A hütő bordát nőveld meg a duplájára. És 1 vagy 2 ic csere(Ha hidban vannak kötve)
1000ft alatti olcsó ic-k

Jozs

Igazából a hűtőborda ránézésre elég nagy, csak levált róla az IC. Még az sincs lefutva, hogy az IC a rossz, most kezdek el méricskélni. Azért köszi!