Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

szf

Egy kis segítség kellene. 3db li-ion aksit kellene feltöltenem, de csak 4S modulom van. Meg lehet vele oldani?

RJancsi

Szerintem meg lehet próbálni. A BMS áramköröknek épp az a lényege, hogy egyenként nézik a cellák töltő/kisütő áramát és feszültségét. Ha a 4S-re 3 cellát kötsz rá, legfeljebb úgy érzi, hogy a négyből egy cella "szakadt", de a másik hárommal tud mit kezdeni.

szf

Megcsináltam. Annyi a tapasztalat, hogy a legelejére és a legvégére kell cella, hogy középen hiányzik az már nem érdekes. De működött és ez a lényeg.

Jozs

Sziasztok !

Van egy PC tápból kiszedett ventillátorom ( jusztse írom 1 l -el :-), és mellé egy kis áramkör ami a venti elé volt kötve és rá volt rögzítve egy hűtőbordára. Ez az áramkör hőmérséklettől függően kb. 7 -től 12 V -ig ad ki a ventillátornak, így vezérelve a fordulatszámát.
Mindezt beépítettem egy tápegységbe, és szeretném egy LED segítségével látni mikor kezd el melegedni a cucc. Ehhez lenne szükségem egy egyszerű alkatrészre vagy áramkörre, ami 10 V alatt nem ad ki feszültséget, afölött pedig kiadja a LED -nek a feszültséget ( 10 - 12 V -ot ). Tudnátok ebben segíteni ? Köszi.

Bencze András

Legegyszerűbb a soros Zenerdióda, de lehet bonyolítani komparátorral. Pl 9,1 V Zéner, ellenállás (47-470 Ohm) Led sorban.

Jozs

Ennél tényleg nehéz lenne egyszerűbben megoldani, köszi szépen !

Bencze András

És kész van már? Mukod?

Jozs

Ma túrok hozzá zénert. Ha találok akkor megcsinálom és örülök, ha nincs, akkor vakarózok :-)

Jozs

Működik :-). Először 10V -os zánerrel próbáltam és 240 ohm ellenállással, de nagyon későn kezdett kigyulladni a LED, utána találtam egy 6,8V -osat, azzal tökéletes, tehát 7 Volt környékén (alapjáraton forgó ventillátornál) egyáltalán nem világít, aztán szépen erősödik 12 Voltig.

Még arra lennék nagyon kíváncsi, hogy ez a hőmérséklet érzékelős szabályozó áramkör hogyan működik. Sajna csak felülről fényképeztem le, most pedig már be van építve, nem szedném szét, de az azért látszik, hogy középen van egy fém csavar, ami azon túl, hogy a hűtőbordához rögzíti, odavezeti a hőt egy réz közdarabon keresztül a kis panel aljához. Namost az igazi talány számomra az, hogy a panel alján semmiféle érzékelőt nem látni, csak a nyák rézfóliája kör alakúra van kiképezve a furat körül, és ahhoz ér a csőszerű közdarab. Ja, és ez a kör alakú vezető rész el van vezetve a nyák -on valahova. Úgy nézem, hogy magára a negatív pontra ( féltem is először, hogy mi lesz, ha ezt a kis panelt a csavarral galvanikusan rákötöm a tápegységem házára ). Meg tudná valaki mondani hogyan működik ? Köszi.

svejk

A ződ' THR1 az érzékelő.

Jozs

Ahha. Mondjuk valóban annak az egyik lábára megy a nyák -on a csavartól a vezeték. Meg tudnád mondani mi a neve ? ( A név alapján biztos meg tudom keresni hogyan működik, de nem haragszom meg ha leírod pár szóban :-) ).

zozo

Sztem azokat a forrasztásokat is tedd rendbe a 7812-n, mert az lesz a következő hibaforrás.

jani300

https://spares2repair.co.uk/samsung-le32b350f1w-psu-bn44-00289b-hv32hd-9ss-psiv121c01c-rev.-1.0
Nekimentünk a gyerekkel tegnapelőtt egy ilyen panelnek , rossz ,javitani próbáltuk .
Egyenlőre annyi kérdésem lenne mekkora ellenállás értékű az az ellenállás amire ez van irva ?

5W R12K

gyanús az nekem hogy nem 12 kiló ahogyan a gyerök mondja ...

Szerinte zárlatos , de nem tudom én azt elképzelni .

g89ketty

jani300

[#eljen]   Köszönöm !
Azért mért akkor zárlatot :)