Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

zozo

Milyen kontroller vezérli CW/CCW jelekkel a léptető motor driverét? Csak kíváncsiságból, mert nem találkoztam ilyennel még. PSoft vezérlőjére gondolok most.

Egy DIR/PULS -> CW/CCW átalakítóval bármelyik szervó vezérlő használható, amelyik CW/CCW-t kér? (a feszültség szint figyelembevételével természetesen)

TBS-TEAM

Vezérlés külömbségek:

József

zozo

Aham, köszi. A két felső egyértelmű, a quadrature módot még emésztenem kell. Az valahogy nagyon töketlenül csinálja a 2x3 step-et.[#csodalk]

zozo

Ja, hogy a B impulzus Hi/Lo adja a második stepet. Jézus!

svejk

Nem igazán ide való de azért tisztán érdekességképpen megkérdezem.

Tehát kérdezném az ipari elektronikában jártas személyektől, hogy a relés logikák és a PLC-k közt nem volt valami átmenet amikor használtak ilyen-olyan integrált logikai eszközöket?

Mondjuk 4-8 db 24 V-os bemenet valamilyen fix logikában és egy db. 24V-os kimenet.

Mint ahogy vannak modulként manapság a biztonsági relék.

Vagy olyan gyorsan betört a PLC technika, hogy nem volt idő  kifejleszteni ezeket?

szf

Kiskoromba sok gépet alakítottam át PLC-s technikára. Ezekben valamilyen fix "program" futott. 74xx vagy hasonló IC-ből állt össze a logika. Bemenet a komolyabb berendezésen optos de találkoztam reléssel is. Kimenet relé vagy szilárdtest relé jellegű volt. (volt, hogy az egészet javítottam, megkerestem a rossz IC-t).
Voltak visszajelzések is, a nagyon régiben rizsszem izzó az újabbakban LED vagy hétszegmenses kijelző kódokkal.
Találkoztam kártyás jellegű kialakítással de olyannal is amit a "C" sínre lehetett felhelyezni (műanyag doboz).
Ha kell keresek elő talán még van valahol hentergőben.

svejk

Köszi!

Egy percig se töltsd vele az időt, de ha beleakadsz véletlen akkor mutass majd egyet.
Vagy még jobb ha átviszed Psoftnak boncolni. :)

Nekem még a mai napig is sokszor jó lenne egy-egy ilyen, pl. szervok hibajeleit közösíteni. (nem mindegyiknél lehet csak úgy kaszkádba kötni)

Relézni, optózni sok helyet foglal, sokat kell huzalozni és/vagy drága, így mindig maradnak az egyedi megoldások, kis panelen, de azok dobozolása meg mindig elmarad. :(

PSoft

Hehehhh!....[#vigyor]

Pont az előbb gondoltam rá(d). [#kacsint]
No majd holnap a boncolósban mutatok egy 40 éves ős Texas "PLC" 4 csatonás I/O modult.
Olyan, mint amit Feri is ír, optósak a bemenetei, valami SSR szerű kimenetekkel.

Komoly múlttal rendelkező példány...
82-83-ban, a fűzfői új Niroglicerin üzem egyik Svédek által telepített folyamatvezérlő PLC-jének az egyik modulja volt.

svejk

És valahol rá volt írva a modul logikája?
Vagy típus alapján kellett őket kiválasztani?
Milyen csatlakozással rendelkeztek, valami foglalatba kellett dugni őket?
Hogy én mennyire fiatal vagyok hozzátok képest? [#crazya]

Jozs

Mivel nem úgyanaz a két rajz, a tiéden 3 ic van , én maradnék az -5.1v nál első körben és 29-30v maxra beállítani az lm317 et.

Most lett időm vele foglalkozni [ és ahogy kinéz még lesz is pár hónapig :-( ]. A 3 db TL081 kuka. Ha jók voltak egyáltalán, akkor valószínűleg a magas tápfesz miatt mentek tönkre. Azért gyanús a dolog, mert az egyik nem kaphatott a határértéknél magasabb tápfeszt, mégis kaki lett. Mindegy. LM 317 -tel lecsökkentettem az IC -k pozitív ágának feszültségét 29 V -ra ahogy tanácsoltad, így mostmár biztos nem kaphatnak túl sokat. Az áramkorlát állítást még nem próbáltam mert a végtranzisztor még nincs hűtőbordán, de egyébként rendben van a cucc. Köszi!

svejk

Tudja valaki, hogy a multiméterekhez kapott K típusú hőelemtől mekkora pontosság várható el 200 C-fok környékén?

svejk

3 db-ot találtam itthon, egy volt közülük origi új.

Egy temperált, elvileg 200 C-fokos helyre bedugva a következőket kaptam egy azon műszeren kijelezve:
- az új 194 C fokot mért
- az alig használt 195 C fokot
- az agyongyötört, sokat látott elem pedig 197 C fokot.

Rosszabbra számítottam, de így elfogadom őket házi pontosságnak.

ra8nsmk6w

Mivel a 194 és a 195 már foglaltat jelzett igy kénytelen volt egy magasabb értéket megjeleniteni, de biztos nagyon szégyenli[#nyes]

attila820224

Szia !

Nem mindegy,  hogy maga a műszer mennyi ideig volt bekapcsolva, a hőforrás sem stabil, több mérést kell elvégezni bizonyos időközönként!

A táblázatban leolvasható ,hogy 194c hoz 7.899mV és 200c hoz 8.138mV os thermo feszültség tartozik!

https://www.muszeroldal.hu/assistance/Type_K_ThermoCouple_H.pdf

szf

Mi lehet ez? Mit csinál? Alaphelyzetbe mit kell tudnom rajta mérni?