Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

attila820224

Szia!

Én 2.2kwos "Kinai" főorsot próbáltam ki 24.000 fordulatú,de csak 6000 ig tudtam kihajtani ,viszont egy omron j 7 es ,0.8 A es kimeneti áramú frekiváltóval.Eredetileg ez 100W os motorokhoz van.

A lényeg hogy a max feszültséget ami 230V , 2.2kw 400hznél,azt vissza vettem 100Vra 100Hz.re min frekinél 1hz ott meg 5 volt alatt volt kb. Ez egy könnyen forgó motor.

Lassan kb 15 másodperc alatt futott fel a maximális paraméterekig.

Vagy el van kötve a motorod,vagy a frekiváton kell állítani, az adott frekvenciához tartozó feszültséget csökkenteni.

De ha jó a motor, és sehogysem megy a frekiváltóról akkor egyfázisról kondenzátorral kipróbálnám.

attila820224

A motor tekercsének az egyenáramú ellenállása a 0.7Ohm reális.

PSoft

IdézNem a sztenderd eltolással voltak a 6-os sorkapocsra kivezetve a 3 tekercs végei.

Ez még önmagában nem is lenne baj, ha a kapocslécen a motor az áthidalásokkal csillagba van kötve.(de ez csak akkor igaz, ha csillag a kötés)
A nagyobb baj inkább az lehet, ha valamelyik fázis tekercsének a kezdő/végző kivezetése is fel van cserélve -a másik kettőhöz viszonyítva- a kapocslécen.
Így a motor egyik tekercse szembe dolgozik a másik kettővel.
Valószínű, hogy ezért fut "áramlimit hibára" a frekiváltód.

jani300

Tegyél egy képet fel a gépről .
Ha gyári 3 vagy 4 Kw os a motorja , ha jól emlékszem .
Tárcsa mérettől függően .

ajpwg6jrn

Íme, a motoron nem találtam adattáblát sajnos, de lehet hogy még nem ébredtem fel eléggé reggel és csak azért nem láttam rajta.

jani300

Ha jól emlékszem ez 3 kw os motor , 300 as tárcsával .
Jó gépek voltak .
Egy vaskereskedésben , ahova szoktam járni , hasonló van még mindig .

Jozs

Sziasztok !

Kicsit offtopic, de talán nem nagyon. Nemtom volt-e már élménye valakinek ilyen stabilizált tápegységgel. Ebay -en (meg máshol) lehet rendelni kit formában, kedvező áron. Én is rendeltem, összeraktam, de nem működik. Találtam hozzá rajzot, de nekem sajnos egy kicsit bonyi ahhoz, hogy visszakövessem mi hogy. Ellenállások, kondik és diódák tuti jók, mert beültetéskor leellenőriztem. A kérdésem az lenne, hogy belefutott-e már esetleg valaki ilyenbe, és ha igen, mi volt a megoldás. Köszi.

Stabilized-Continuous-Adjustable-DC-Regulated-Power-Supply-DIY-Kit-0-30V-2mA-3A

vadember

Itt arról beszél, hogy neki sem működött. Lerajzolta az áramkört a NYÁK-ról és azután megtalálta az eredetijét az interneten. Néhány helyen nem jók az alkatrészek értékei amit a kínai küldött.

attila820224

Szia!

Mi a hibajelenség? Nulla Volt a kimeneten terhelés nélkül?? A bemeneten vesz fel áramot? terhelésnél nulla a feszültség a kimeneten?
Van hütőborda mindegyik teljesítmény tranzisztoron és ic-n:
el vannak e szigetelve azok egymástól?
A 8 lábas ic-k jó lábkiosztással vannak beforrasztva?
Sunt ellenállás jó értékü?
A potencióméterek, ha vezetékkel vannak bekötve ,akkor megfelelő lábkiosztással?
A színkódos ellenállások megfelelő helyre kerültek?
Diódák megfelelő írányba vannak?

Ezer kérdést fel lehet tenni..

1. lépé.sA legnagyobb kondezátoron kéne lennie a bemenő váltakozó feszültség kb 1.41 szerese..
2. icken megvan e a tápfeszültség , van ott egy külön hütőbordás alkatrész valószínú, az az ick feszültségstabilizátora,azon is érdemes mérni.

Kapcsolásí rajz sokat segíthet.De ha jó a rajz és hibás a nyák vagy valamelyik adott alkatrész.

Van olyan alkatrész icknél vagy tranzisztoroknál ahol nincs benne a félvezető része...

attila820224

Megnéztem a videót és az ottani kapcsolásírajzot, az ick maximum 36 voltos tépot kaphatnak! de mivel ebbúl lejön a negatív tép 5.1V 30V ot meghaladja a tápkondin lévő feszültség az ick tönkremehetnek, stabilizálni kéne az ick tépjátz a pozitív oldalon is.

http://electronics-diy.com/schematics/1360/adjustable-lab-power-supply-2.png

Jozs

Vadember: köszi, végignézem, hátha van valami hasznos benne. Én ezt a leírást találtam, ez alapján elvileg rendben kellene lennie. Attól tartok - kizárásos alapon - valamelyik félvezető lehet prückös.

attila820224:
A hibajelenség, hogy fixen 0 V a kimeneti feszültség ( csak terhelés nélkül néztem ), akárhogy tekerem a potmétereket. Egyelőre nem tettem hűtőbordákat, csak ki akartam próbálni. De nem is melegszik semmi, csak egy ellenállás, amiben a fenti leírásban egyébként is azt mondják, hogy érdemes 0,25 -ről 0,5 W -osra cserélni. A bemenet vesz fel pár milliampert.
Az IC -k a rajz(ok) szerint vannak beforrasztva ( sajnos foglalat nélkül, pedig gondoltam is rá, hogy nem ártana ).
A sönt az, amit adtak.
Potik rajz szerint, a középső a csúszka.
Az ellenállásokat, diódákat és a kisebb kondikat ( amiken csak kódok ) vannak egyesével kimértem, és úgy tettem a helyükre. A Zenereken elég elmosódott a felirat, de amelyik nem 4148, azt annak minősítettem :-). Irányukat többször ellenőriztem.

A végtranzisztor egyik lábán megjelenik a 33 V, tehát valami a vezérlésével lehet.

Az utolsó mondatodat nem értem.

Jozs

Mondjuk az nincs kizárva, hogy a feszültséggel lesz gond, mert a trafóm nem pont 24 V -ot ad ki, hanem valamivel 26 V fölött. De akkor ez azt jelentheti, hogy az IC -k már el is szálltak ? =:O

Hanks

A TL081 max tápfeszültség +-18V. Neked kb.36.66V feszültség van egyenirányítás és pufferelés után. Szerintem még nem kellene kinyiffannia az IC-knek. Viszont a linkelt leírás alapján írja, hogy kétféle NYÁK-kal forgalmazzák a KIT-et, és az egyiknél a diódák fordítva vannak jelölve. Ez a jó a mellékelt képen.

Jozs

Igen, köszi, ez alapján a rajz alapján ellenőriztem le.
Nálam tutira 34 V alatt van az egyenirányított fesz, akkor remélem megúszták az IC -k ( bárcsak foglalatba tettem volna őket ).

Hanks

Képet rakj fel légyszíves mindkét oldaláról az áramkörnek, amin jól látszik minden. Hátha úgy tudunk segíteni.