Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Keress másik nagyobb teljesítményű trafót.

Napközben a hálózati feszültség emelkedik a csökkenő hálózati terhelés miatt.

Folyamatos terhelésnél max:70% terhelésre tervezd.
A trafó 130-140W minimum.

És nyugodtan aludhatsz.[#kacsint]
József

attila820224

Szia!

Érdemes ventilátort beépíteni plusz légcsatornát is, nagyon sokat segít.Ha fém dobozban van és jóval nagyobb mint a transzformátor,akkor zárt rendszerben is lehet üzemeltetni, ha fontos a porvédelem, a doboz külső felülete adja a belső hőt.
A másik megoldás a legjobb, alulról fújás és felülről elszívás, porvédőnek érdemes berakni "akusztikus szivacsot" az nagy lágbuborékos és alig veszi le a légáramlást, természetesen idönként ki kell mosni.

Van olvadó hőbiztosíték ezt szokták beépíteni a primerhez gyárilag. De van bimetálos is az drágább, van egy x % os hiszterézise, tehát ha visszahül a transzformátor újra bekapcsol.

Én elöbb letesztelném a transzformátort müanyag dobozban 100%ra beterhelve megmérve a vasmagot és a tekercselés felületét. Folyamatos méréssel nézve időközönként.

attila820224

A tuti ha 2 nagyobb a teljesítménye a transzformátornsk ,az sem mindegy ,hogy mondjuk izzovan rajta , vagy ellenállás vagy egy dinamikus fogyasztó.
Van amikor a pár ezerforintos sporolás a legdrágább mivel ha tönkre megy, azon kívül ,hogy nem tesz kár másban,ki kel menni megjavítani, idő pénz, és ha fontos feladatot lát el az még nagyobb probléma lehet.

dtb

Ez a napközbeni feszültség változás teljesen kiment a fejemből, pedig már sokszor téma volt... a fene egye meg, pedig már kezdtem örülni.
A ventilátoros hűtés teljesen jogos felvetés, de ha esetleg valami oknál fogva mégis elpukkan, akkor csak tovább növelem vele a tűzveszélyt...
Igazság szerint még nem láttam trafót égni,...de nem is szeretnék :-)

kaqkk007

Nekem van 22v 100W os toroid trafóm eladó ha kell keress meg , több darab is van újak , nem zizeg nem melegszik

TBS-TEAM

Mire mindennel megtuningolod ventilátor stb.. és összeírod mennyit foglalkoztál vele és mennyibe került, rögtön kiderül, az olcsó lesz a méregdrága.

Én azt szoktam mondani:
"Ha szeretsz szopni édes fiam akkor mindent a határra tervezz és akkor a kívánságod teljesülni fog."
[#eplus2]

József

fn47xk7ei

"Nem elvi síkon érdekel a dolog, hanem konkrét eszközt keresek."...legközelebb nálam jársz adok neked egy 100 W feletti teljesítményű trafót meg hozzá olvadó biztosítékot meg kismegszakítót. Az oldalára meg rábiggyesztünk egy hőkapcsolót.[#integet2]

dtb

Tudom, hogy igazad van, de... akkor hol marad a hobby feeling? :-)
Igen, mindenképp egy nagyobb teljesítmény kell, ez sajnos nem kérdés.

dtb

Köszönöm, élek vele!!![#worship][#phone][#eljen]

Timár László

Nekem (ÉN) leégettem a fűszegélynyírót. Most kaptam/vettem 3000Ft-ért az Auchanba egy szétlopott részegységet, amiben benne van a motor, ami új. Ki fogom cserélni. Vettem hőkioldót, 90 és 95 fokosat, ami visszapattan hűléskor. Rá akarom applikálni, hogy ez ne égjen le. Jó ez a 90 fok? Vagy ekkor már elolvadt a tekercs? A motort meg 10 ezerért akarták megtekerni. Csak az állórész égett le. A fűnyíró meg volt 8000Ft, anno. Wolf Garden, de egyébként MTD szerintem.

ORCA17

Üdv!

Ismeri valamelyikőtök ezt az 5 tengelyes meghajtót?
TB6560-5V3
A DIP kapcsolók pozicionálásához kéne infó - hat kapcsolós.
Köszönöm
Csaba

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

ajpwg6jrn

Szerintem a tekercselésen a lakkozás 150-200°C-ig biztosan bírja. De ahol te méred a hőmérsékletet, ott már lényegesen alacsonyabb lehet. Sőt fűkaszánál a rövid idejű túlterhelések miatt lehet át sem veszi a motor háza azt a hőmérsékletet. Ideális esetben valahogy a tekercseléshez kellene egy hőkapcsolót vagy hőelemet (és komparátoros megszakító elektronikát) tenni. Én azt gondolom hogy a tekercseléshez ha el tudod helyezni akkor 100°C körül kellene kikapcsolni.
Ha a motor palástján, akkor pedig 70-75°C körül kellene max. (De ezek csak olyan sejtésen alapuló saccolások.)

TBS-TEAM

Ma használtuk a hidraulikus lyukasztót.
Előkészületekkel együtt 10 perc volt a 92x92 szellőző kivágása.

József

TBS-TEAM

Készre szerelés

József

PSoft

Így, tényleg annyi.[#eljen]
A képeken nem igazán látszik...
De gondolom, a vágott éleket..."lekezelted"? [#kacsint]