Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Túl nagyok az áttételek.
Az a legfőbb hiba.
József

mazso1988

Sziasztok.
Kaptam kipróbálásra egy ES-D808 Easy Servo Drivo-t.Használ esetleg itt még valaki ilyen meghajtót?
Illetve még annyi érdekelne, hogy csak a saját "gyártó által ajánlott" motortípussal használható, vagy esetleg egyéb enkóderrel szerelt léptetőmotort is tud kezelni? Ha igen azt szoftveresen lehet hozzá illeszteni?

Bocs

Igen, ez már számomra is nyilván való a hozzászólások alapján. Ezen mondjuk tudok segíteni, mert a mechanikával jól boldogulok. Lesz emellett elektronika is rendesen, főleg a táp körül.
Köszi, hogy megerősítetted, így magabiztosabban nyúlok hozzá.

Révész Richárd

A következő feladatot kell megoldanom.
Rádiófrekvenciás átvitel a következő képen.

Az adó oldalon adok egy bemeneti impulzust vagy rövidzárat akkor a vevő oldalon meghúz egy relé.
Amíg a bemenet aktív addig a kimenet is.

Tudom, hogy vannak kész megoldások de ami ezt az egyszerű műveletet tudja az szerintem irreálisan drága.

Köszönöm a segítséget.

szf

Tàvolsàg? Àramforràs?

Révész Richárd

Távolságban kb 500 méter
Áramforrás 12, 24V

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

Révész Richárd

Olyan kell aminek az adója nem egy távkapcsoló.

RJancsi

Ezt nem egészen értem.
"Az adó oldalon adok egy bemeneti impulzust"
...
"Amíg a bemenet aktív addig a kimenet is."

Ha csak egy impulzust adsz a bemenetre, akkor a kimeneten is csak egy impulzus jelenjen meg? Relével? Ha rövid az impulzus akkor be sem húz. Vagy ha behúz (van valami tartóáramköre) akkor mikor engedjen el?

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

Révész Richárd

Jó jó, elírtam.
Szóval amíg aktív a bemenet addig a kimenet is meg van húzva a vevő oldalon.

Révész Richárd

Ismerem a kész megoldásokat, most is egy ilyet építettem be, de ez egy fos.
Időzített a kimenet, csak a beállított ideig van meghúzva.

Nekem egy fakocka egyszerű megoldás kell, amit az előbb leírtam.

pbalazs

Kérdezd meg őket.
Anno csináltam távirányítót, épp azt tudta, ami neked kell. Volt hozzá mindenük, és segítettek.
A hatótávról nincs információm, majd ők megmondják.

Szalai György

"Nekem egy fakocka egyszerű megoldás kell"
Valami szikratávíró? Vagy menyire egyszerű?

enpesta606

Néhány gondolatom:
A.) Az 500 m kevés adat. Nagyon nem mindegy, hogy pl. Ócsa külterületén a juhhodály és az 500m-re levő gémeskút/szivattyú között akarsz információt átvinni, vagy a Keleti pu. bal első pénztárfülkéje és a 100-lábú híd túloldalán álló bakterház között. Pedig az is 500 m...de a városi környezet miatt zavarokkal, az átviteli út pedig reflexiókkal terhelt. Biztosan.
B.) Bérelt frekvenciát használsz (korlátozottak a lehetőségeid...), vagy mindenki által igénybe vehetőt – ezek szintén korlátozottan állnak rendelkezésedre (PMR, CB).... Ha az utóbbit, akkor számíthatsz rá, hogy bármikor megjelenik egy idegen adó (igaz esetleg szabálytalanul, bármekkora teljesítménnyel) és lehetetlenné teszi az információtovábbításodat.
C.) Az összeköttetésbe eleve be kell tervezni tartalékot, ha "folyamatos" adást/vételt szeretnél, ezt a bizonyos tartalékot mondjuk a 10x-ére kell növelned. Szerencsésebb ha egy adás-peródussal (kóddal védetten...) bebillented, egy másikkal leállítod azt a valamilyen folyamatot.