Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez szerintem megoldhatatlan, vagy bonyolult és sok munkába és sok pénzbe kerül. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb drótozni. De ha találsz megoldást engem is érdekel. [#kacsint]

frob

talán máshogy kellene hozzáállni
marlin fw-t sztem akár beállítási oldalon is lehet elég lenne gyúrni még az fw-be se kellene belenyúlni
mivel ha jól tudom tmc meghajtót i2c buszon vagy spi-n is tud kezelni
egyébként nem lehetetlen feladat, rs485-ön át lehet tolni rövid távon igen nagy sebességet is, és végül is csak az analóg felbontás ami nagyobbítja a keret méretét aminek közlekednie kell

de asszem hamarabb rendelnék kicsi kínaitól flexi nyákot dupla rézvastagsággal, mint hogy nekiálljak ilyesmit fejleszteni :)
mert azon simán elmegy minden IS :D

szf

Mi az a flexi nyák?

vadember

Bocs

Sziasztok!

Jól jönne némi segítség enkóderes léptetőmotor és vezérlés ügyben.
Kicseréltem 3 db 4,5 Nm-es léptetőmotort 12 Nm-esre, mert túl lassú a gépem gyorsjárata, illetve ha feljebb húzom a sebességet, a motor vezérlő hibajelzéssel leáll. Munka közben nincs probléma, de 1400 mm-t 90 s alatt tesz meg gyorsjáratban. Most a majd háromszor erősebb motorokkal gyakorlatilag nem látok változást, szinte ugyan azoknál a paramétereknél dob egy hátast. A motor vezérlő maradt az eredeti, mert az új motorokhoz is ez kell, csak egy dip kapcsolót kellett átkapcsolni.
Érdekes még, hogy próbálom feljebb vinni a sebességet, és egy darabig jól reagál, majd egy hiba után alacsonyabb értéken hajlandó működni, mint előtte. Ilyesmi módon:
3800 megy
4000 megy
4200 megy
4400 hiba
4200 hiba
4000 hiba
3800 megy.

Mivel több tengelyen is ezt csinálja, és az új motorokkal is, arra gondolok, hogy valamit nem jól kötöttem be.
Ja, amikor hiba van, az UCCNC nem veszi észre, számolja tovább az utat.
Gondoltam arra is, hogy gyenge a táp, de azt Klincsik Balázs javasolta korábban, az nyilván rendben van. Minden motor vezérlés külön tápról megy, hiba esetén ezeket áramtalanítom.
A motorok 86HSE-12N, a vezérlők: HSS86 zárthurkú vezérlők.
Jól jönne a segítség, mert elég sokat költöttem az erősítésre, szomorú lennék, ha hiába való lenne.
Előre is köszönöm mindenkinek.

dezsoe

Szia!

Szegény UCCNC nem tudhatja, hogy baj van, ha senki nem szól neki... [#phone]

A HSS86-ok ALM kimeneteit be kell juttatni egy bemenetre, és akkor lehet figyelni. Nem emlékszem, hogy milyen vezérlőd van. Ha megírod, mondom, hogy kösd be.

dezsoe

A HSS86 milyen hibát jelez (villanások száma)?

MATEEEL

Üdv!

Érdeklődnék, hogy elvileg 160-240V-os halogén izzók (500-1000W közötti teljesítményűek) alkalmasak lehetnek-e trafós és inverteres hegesztőgépek műterhelésére?

MATEEEL

Akkor most még egyszer, kicsit okosabb szó sorrenddel:

Érdeklődnék, hogy 160-240V-os halogén izzók (500-1000W közötti teljesítményűek) elvileg alkalmasak lehetnek-e trafós és inverteres hegesztőgépek műterhelésére?

gabi

A nagyobb Nm-rű motor nem fog gyorsabban forogni ha az áttételt nem változtatod.

J-Steel

Nem alkalmas. Hegesztéskor 1-5V és 100A van jelen a munkadarabon. Az izzók túl nagy ellenállást képviselnek. A legjobb műterhelés rövidre zárni egy grafit rúddal, amit az ember piaci 1,5V-os elemből termelhet ki.

ANTAL GÁBOR

Gondolkozzunk kicsit ! A hegesztőgép kimenő feszültsége ( amikor hegesztünk ) nagyságrendileg 24-30 V   Legyen 28 V

Az 1000 Wattos izzó  ( U = 230 V ) meleg ellenállása kb 53 ohm. Hogy a hideg az mennyi azt csak saccolnám legyen a harmada ( mérd meg! ) vagyis kb 17 ohm

És akkor a folyó áram : 1.65 amper .  Hát ez nem műterhelés hisz annak a hegesztő áram nagyságrendjébe kellene esnie !

Szerintem oda más műterhelés kellene !

ANTAL GÁBOR

Nekem más az álláspontom ( igaz lassan gépeltem )
 Az 1-5 V ot kritizálom

MATEEEL

Bocs, lehet hogy nem egyértelműen fogalmaztam. Halogén izzókról beszéltem, tehát többes számban. (van ezekből a teljesítményűekből 15-20 darab). És természetesen párhuzamosan kötve.

MATEEEL

Még annyi, hogy az 1000W-os izzó hideg ellenállásánál 13.5A folyna, ha jól számolom.