Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Az az SSR nem alkalmas induktív fogyasztó kapcsolására.
Benne van az adatlapjában.
https://cdn.sparkfun.com/datasheets/Components/General/SSR40DA.pdf
József

Rabb Ferenc

Kapcsolj párhuzamosan a motor bemenő kapcsaival egy hagyományos izzólámpát, pl 230V 60-100W (nem LED!!!)

Így látni fogod, hogy a motor ténylegesen kap-e táplálást az SSR felől. Lehet, hogy a motor kondija zavarja meg az SSR lelki világát. A paralell kapcsolt izzó ezt leálláskor ki fogja sütni.

Talán... [#nemtudom]

PSoft

Igaz, hogy nem hegesztőtrafó műterhelés, de ha már a körhinta sósvizes indítóellenállását szóbahoztad...

Minden "rendes" [#kacsint] -laposelemmel a párnája alatt alvó- elektronikát kedvelő "nagyfiúnak" volt egy a nagymama spájzából elcsent csavaros fedelű duncosüvege...
Melynek fedelébe egy öreg asztali rádióból bontott forgókondenzátort szerelt.[#vigyor2]

Bocs

Szia!

Köszönöm, már szedem is le, aztán mechanika...[#taps]

RJancsi

Szia! Köszi, erre nem gondoltam... [#falbav]
Marad a "kattogós" relé, kb. harmadába kerül mint egy induktív kapcsolásra is alkalmas SSR.

Szalai György

Pont ezt akartam kérdezni.
Hogy miért nem kerülöd meg az egész problémát egy rendes relével. [#wave]

Rabb Ferenc

Melyik mondat az?

TBS-TEAM

PDF 2 oldal.

Specialy suiled to control resistive, capative and Non- saturated inductive loads.
József

Szalai György

Nekem is volt jó nagy légforgóm. Szép emlék egy szép korszakomból.
De eszembe nem jutott dunsztosba szerelni. Azt miért kellett?

Manapság divat a retró, meg a loft, meg a steam. Szép lenne egy nagy régi dunsztosba szerelt látványrádió, az összes régi show elemmel.
Légforgó, bakelit gombok, macskaszem cső, forgatható keretantenna, spirál elektródás glimm, méhsejtes litze tekercs.

Rabb Ferenc

A barátunk azt mondja erre, hogy:

Különlegesen ellenállásos, kapacitív és nem telített induktív terhelések szabályozására szolgál

Most akkor igen vagy nem?

PSoft

IdézDe eszembe nem jutott dunsztosba szerelni. Azt miért kellett?

Hát...
A dunsztos volt a sós, vagy sótlan víz tartálya.[#kacsint]
Igaz, hogy a légforgó lamellái nem a levegőbe forogtak ki az álló fegyverzetek közül hanem a vízbe, de működött.
Látványosan lehetett a zseblámpaizzó fényét szabályozni vele, de még a kis DC modellmotor fordulatát is.
Néha meg kellett mozgatni a vizet az üvegben, hogy lemossa a fegyverzeteken kiváló és megtapadó apró buborékokat, aztán...megint fasza volt egy darabig.[#vigyor2]

Bocs

Szia dtb!

A kernel frekvencia teljes sötétség, azt sem tudom mi fán terem.
A táp 350W, 48V. Ezt nem szívesen cserélném, de persze ha ez lesz a megoldás, nem lesz más választásom.
A mikrolépéssel is problémám van. A motor vezérlő leírása szerint 8 mikro kapcsoló van, fizikailag azonban csak 6. A leírás szerint a mikro lépéseket az 5-6-7-8-as kapcsolók kombinációjával kell beállítani, de ebből kettő nincs is.
Valahogy korábban beállítottam, de nem emlékszem, hogy milyen logika szerint, pedig még jó is lett, legalább is pontosan dolgozik a gép. (vagy fogalom zavarban szenvedek).

Az ALM bekötését holnap kipróbálom, szerintem az menni fog.

Üdv.:Laci

TBS-TEAM

Itt a jó vezérlő leírás:
https://variometrum.hu/pdf/hss86_12n_hun.pdf

A mechanika X Y Z tengely milyen áttétel van?
József

Bocs

Hú!!! de nagyon köszönöm!

Az áttételek:
X: 1:2,5 + 5mm emelkedésű golyósorsó
Y: 1:5 + 10mm emelkedésű golyós orsó
Z: 1:2,5 + 5mm golyósorsó

Bocs

Nyomda hiba a fene egye meg!Én meg így akarok űrhajót építeni.[#boxer][#violent][#falbav]