Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Próbáld ki 8m hosszú huzal nem fog 100A rákapcsolására elolvadni.
Még izzani sem.

Ismeri a fizikát. [#nyes]

A hegesztőpálca 20-25cm hosszú ~0.025O Ohm 250W
József

ANTAL GÁBOR

Miért olvadna el? Hisz 8 méter hosszú vagyis kb 32 szer hosszabb mint egy 250mm hosszú 2 es elektróda . A felülete is 32 szer nagyobb
 Amikor egy fűtőtestet méretezünk ( kemence kanthal huzalból ) akkor alapadat a megengedett (tartós ) felületi terhelhetőség

A bőven 1000 C fok felett működő Kanthalnál ez 3.5 Watt / cm2
( élettartam akár 1000 óra )
A 8 méter 2 es vas huzal felszíne az 0.2*Pi *800 = 502 cm2
ez ( ha 3.5watt/ cm2 el számolunk akkor 1760 watt ot bír ( több száz órán keresztül )  
Tök jó   . Persze a hőfoktényezője az rosszabb mint a kanthal-é  ezért javasoltam ( ha mérni akarsz ) a Kanthalt

TBS-TEAM

Kis helyen elférjen az egész műterhelés akkor Gábor javaslata:

Kantal huzal:

1.5mm átmérő 1m hosszú huzalt vegyél.
Ellenállása 1m=  0.764 Ohm.
Vágd három fele. 0.33m/db.
Párhuzamosan kell kötni a három szálat.

Így kapsz egy 0.25466 Ohm ellenállást ami 1300C-ig mindig szinte állandó értékű.

Napestig rajta hagyhatod a hegesztő trafót 100A-ra állítva.

TME-nél 4740.-Ft+Áfa 1méter.
József

fn47xk7ei

"Napestig rajta hagyhatod a hegesztő trafót 100A-ra állítva.
" ... ez a mondat betudható annak hogy, még soha nem láttál hegesztőgép műterhelést! De ha kicsit számolsz "Gábor féle üzemmódban" ( bocs Gabi [#worship][#nevetes1]) akkor az 1 méter hosszú 1,5 mm-es Kantal huzal felülete 47,1 cm2 ami ugye 5 W/cm2-vel számolva 235,5 W! Már pedig a hegesztőgépek karakterisztikáját nézve 100 A az 24 V (0,24 ohm) ami ugye 2400 W azaz több mint tízszerese az előzőleg számolt 235,5 Wattocskának! Szóval halmazállapotot váltana az a Kantal huzal. Nekem anno volt nagyáramú műterhelésem de az 20 kg körüli súllyal rendelkezett, persze az 30 kW-os volt.

MATEEEL

Igen, rendesen elszámoltam magam, és a halogén műterhelésnek sem nagyon járható út. Milyen módon lehetne kis átmeneti ellenállást csinálni a szálak összekötésénél?

fn47xk7ei

Azzal kezd a számolást hogy, a több kW hőt el kell szállítani ami történhet levegővel (ventilátor)  de akár vízzel is azaz vascsőből is készíthetsz műterhelést vízhűtőkörrel . Számolás alapja pedig a közel 0,24 ohm és jókora hűtőfelület. De miért akarod az inverteres hegesztőgépet "műterhelni", javítottad?

TBS-TEAM

Tényleg itt a kantal-nál már nem néztem csak az ellenállás értékét. Este van [#nyes]

A keritésdrótnál mindent számoltam.
Az működik.
Mert régen abbol csináltunk műterhelést, az volt könnyen elérhető.
Nagy 10KV polrcelán bizti külsejére tekerve.
József

fn47xk7ei

Igen, vasdrótból is lehet készíteni csak oda kell figyelni a hőterhelésre, méretezésre mert a hőtől tágul az anyag és a hurkok összeeshetnek vagy összeérhetnek. De gondolom ezt megoldottátok .

TBS-TEAM

Beleköszörőltünk egy hornyot esztergapadon abban futott a huzal.
Egy réz gyürű volt rajta azzal lehetett beállítani az ellenállás értékét.
Volt belőle 3db és lehetett sorba meg párhuzamosan kapcsolni.
József

Bocs

Szia Csaba!

Néhányan rossz áttételt írtak, és ez logikus, így azt is igyekszem megoldani. Emellett az elektronika hiányos, és most tudok rá időt szánni, hogy folytassam.
A villanások: 3 kb fél másodperces villanás, kb 2 másodperc szünet majd ismét villanás.
A vezérlő UC300ETH + 2 db HDBB2 jelelosztó. Pár dolgot még nem sikerült megoldanom kellő tudás nélkül. Pont ilyen az ALM (gondolom alarm) portok bekötése, és bár sokat segítettél, a frekiváltót sem tudtam még bekötni, ezért még kézzel tekergetem. Persze ez más téma.
Múlt évben sikerült összesen 6 szabadnapra szert tennem, így már a korábbi segítségeket is fel kell frissítenem. De most néha sztrájkolok egy kicsit, így van rá időm.

Üdv.: Laci

Szalai György

Talán valaki még emlékszik a fajárdán lábbal hajtott körhintára a búcsúban. Na, az nem jó terhelés.
De aztán jöttek az 5-10kW-os csúszógyűrűs motoros körhinták és valaki kitalálta a vizes indító ellenállást is.
Fémlemezek merültek lassan, mosószódás vízbe és köztük folyt az áram a vízen keresztül.
A bolsoj szovjetunióban vízforralót, ma már villanykazánt is gyártanak ezzel a technikával.
Talán egy műanyag lavórban összedobva, műterhelésnek is jó lehet.
Az ellenállása nem csak a lemezfelületek méretével, hanem a víz sótartalmával is beállítható.

dezsoe

Szia!

A 3 villanás "pozíció vesztés, vagy enkóder nincs megfelelően
csatlakoztatva" hiba. Gondolom, hogy jól van csatlakoztatva, mert egyébként el sem indulna, így marad a pozíció hiba, ami szintén az áttételre, de legalábbis valamilyen mechanikai problémára utal.

Más. Ha a HDBB2-nek az RJ-45-ös kimenetéről hajtod a tengelyeket, akkor nincs szükség az 1k-s ellenállásokra, mert azon a csatlakozón 5V-os jelek vannak.

RJancsi

Sziasztok! Visszatérve korábbi agyalgásomra, tegnap összeraktam az időzítő áramkört. Fél siker. Valami nem gömbölyű, de nem tudom mi. A jelenség az, hogy az első indításkor minden szuper, behúz a pneumatika szelep és elindul a villanymotor is. Ám csak egyszer. Utána már csak a szelep húz be, a motor nem hajlandó megindulni. Ám ha azalatt amíg az SSR vezérlést kap (világít rajta a LED) kihúzom majd visszadugom a motor villásdugóját, a hátralevő ideig megintcsak megy a motor. Ha a ciklus után egyből kihúzom és fordítva(!) bedugom a villásdugót akkor megint csak egyszer lehet az időzítővel indítani. Ha ugyanúgy dugom vissza akkor nem. Van ötletetek mi lehet a gond? Elnézést a "fotorealisztikus" kapcsolási rajzért! :)

2f428kduf

CSAK a vége olvad az ívtől. Szép is lenne ha az egész egyszerre megolvadna. Sokszor az az érzésem csak civakodni akartok, ez egy új (nem is annyira) nemzeti sport.

fn47xk7ei

Ezt a hsz.-t törlésre jelöltem.