Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Nem biztos, hogy az ic elektromosan sérült, de amikor emelgeti a "kalapját" az okozhat fizikai hibát is.
Leválik egy lábhoz csatlakozó összekötő.
Ez csak feltételezés, de a csere rögtön rámutat a hibára és zuzhatsz megint! Jó gitározást!

u6p5jr23k

Urak!

GANZ KK 0-4072 típusú kapcsolóról keresek információt. Az interneten nem találtam róla semmit. Ez egy 8 állású "fokozatkapcsoló" Helyettesítő is szóba jöhet, esetleg igazságtábla is jó lenne.
Csatolok egy képet a címkéről, hátha nem jól olvastam a típusát.

TBS-TEAM

Vedd fel a kapcsolatot itt
Legyártják az eredetit nem kell törpülni kiválltó típuson. [#kacsint]
József

u6p5jr23k

Köszönöm, de már ez sem eredeti.

Jozs

Sziasztok !

Ha egy potméterre az van írva, hogy "30C100K", akkor az C karakterisztikájú ? Köszi.

TBS-TEAM

Potméterek karakterisztika

József

Jozs

Köszi, de a kérdés arra vonatkozott volna, hogy ez a C az a C -e.

Csuhás

Ha kezedben a poti akkor félállásba tekerve egy méréssel eldöntheted kérdést. Lásd a diagramokat.

TBS-TEAM

Gyártóspecifikus.

A gyártók millió módon jelölik a termékeiket.
A gyártói katalógusából lehet megtudni éppen mit jelöltek
a 30-al és a C-vel. [#conf]
József

Jozs

Logikus, köszi!

Jozs

Csak ennyi van rajta, de megpróbálom kimérni, köszi.

J-Steel

Villamosság téma - érdekesség
Szabványosítani kezdtük a ház villamos mérőhelyét.
Eddig légkábel volt és a ház oldalában. Ez a régi mérőhely el lesz bontva.
Az új szekrény telekhatárra kerül a kerítéshez, így csak földkábellel csatlakoztatható. Az utcában 3x50mm2 alu légkábel megy végig.

Három dolgot kell figyelembe venni.
1) Milyen messze van a legközelebbi villanypózna onnan jöhet a földkábel. Ezt csak az utcára párhuzamosan és merőlegesen lehet vezetni.
Ha szemben van a pózna, akkor először mindig át kell jönni az út alatt, majd a mi oldalunkon a kerítésig.
15m ingyenes, efelett 6000Ft/m. Nálunk a távolság 30 m volt.
2) Ezen kívül mi kértünk 3x20A-t. Ez összesen 60A, alanyi jogon jár 32, így a 28A különbséget ki kellett fizetnem.
3) Végül a szabványos mérődoboz ára 60E felett, és még a hozzá való költségek, amik már nem tudom mik voltak

A lényeg, hogy csekken befizettem a szolgáltatónak 350E jó magyar Forintot , és majd augusztus végén jönnek és feltúrják az utcát, a villanyoszlopnál szomszédoknál bejárót törnek fel, az út alatt átfúrnak, és a betonlapokat a járdánál felszedik és ásnak egyet.
Az igényt április végén adtam le, 2 hét múlva jött a csekk.
A munka azért lesz ilyen későn elkezdve, mert terveztetni kell a nyomvonalat, majd ezután önkormányzattal, közterület-zöld, közterület-út, meg még egy rakat szerv alá kell hogy írja az engedélyeket.
Megálapodtam a villanyszerelő el, hogy addig kibontom a kerítésem betontalpazatát, és leások 50cm mélyre hogy ők ezzel ne bajlódjanak.

svejk

Ötlet kellene...

Oda-vissza forgó aszinkron motor két szimmetrikus tekerccsel a köztük ugye a segédfázis kondival.

A két tekercs közöse ugye nulla és a kondi valamelyik sarkára a fázis attól függően merre forog.

Csupán a motor 3 kivezetéséhez férek hozzá, ebből kellene -némely elektronikával- tudni, hogy merre forog a motor azaz melyiken van a fázis és melyik tekercs megy a kondival sorban.

Tehát valahogy a fázistolást kellene érzékelnem, de hogyan is álljak neki?

svejk

Valami olyasmiben kellene gondolkodnom, mint az izzós 3 fázisú forgásirány jelző?

Csuhás

Miért nem jó a motorral eldönteni? Megforgatod és megnézed. Esetleg ha nem foroghat akkor valami izzóval sorba kötve a betápot szerintem lehetne látni merre moccan a motor.