Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Csípd ki az Y kondit.

GPeti1977

Azon a részen nincsen olyan alkatrész ami a föld felé menne, a segédtápnak van de az le van választva így ki tudtam mérni hogy nem arra folyik az áram.

Csuhás

Pass, innen kezdve szokásos elektronikai hibakeresés. Ebben nem igazán lehet távolból tanácsot adni. Az biztos hogy elektronikában használatos folyósítószer maradvány nem elég egy fírelé leoldásához. ((( Ha nem boldogulsz kapcsold be erős földeléssel és a füst majd mutatja a hibás alkatrészt )))

TBS-TEAM

Nagy ívbe be kell ba...ni a kukába [#kacsint] ha kijátszottad vele magad [#eplus2]

Mire végzel vele cserélhetsz FI relét is mert lejár az életciklusa [#vigyor0]
József

GPeti1977

Gyanta lemosásra úgy néz ki megjavult tényleg.

wt8g4i4

Talán ide való a kérdésem :D
Sziasztok ! Lenne egy kérdésem, elől járóban annyit, hogy nem vagyok villamos területen jártas :D Az elképzelésem, hogy egy 350*350mm-s 230V-s 650W-s szilikon fűtőasztalt vezérelnék egy SSR relével és a linken látható hőfok szabályozóval PID illetve "bang-bang" vezérléssel, ha így hívják.... Érdeklődnék, hogy ilyen paraméterekkel nincs e kisebb méretben ? Vagy valami jobb alternatíva hasonló költségvetéssel, akár ipari bontott .... Köszi
REX-C100

RJancsi

Kicsit (?) várni kell rá, de lényegesen olcsóbb: LINK

wt8g4i4

Igen köszi az Ali-ebay páros megvan, itt maga az ötlet meg a megoldás a kérdés. Mert ha jól gondolom nem is feltétlen kell ez a PID -SSR relé kombó. Annyi kell, hogy az asztal tartsa a beállított hőfokot. Amúgy egy 3d nyomtató asztal fűtéséről van szó, és a vezérlő kártyáról akarom levenni az asztal fűtést. Tudom a marlinos részét ennek.

B.Zoltán

Lehet, hogy nem jól értem a problémád.
Nekem rá van kötve az SSR vezérlése a 12V-os fűtés kimenetre és a 230V-ot kapcsolja a szilikon lapnak.
Így megy a nyomtatóm asztalfűtése.

Timár László

Van egy de kopír fűrészem. Nem műkszik rajta a fordulatszabályozó. Ha megnézem a potiját(ellenállás), szabályoz e, akkor valószínűleg tranzisztor/triak lehet a hibás. Valami tanácsot ad valaki? Megy mint a bolond, állandóan. Ha szétszedem, lefényképezgetem. A potit megpróbáltam szétszedni, nem akart lejönni a tekerő. Úgyhogy majd mérek. Egyelőre kiforrasztás nélkül. Mi szokott a baja lenni?

xg2w6ib9x

Ha csak időtöltés a cél,akkor érdemes elmojolni vele.
Ha dolgozni is kellene a géppel én biztos, hogy elsőként feltenném a dekopír pontos típusát hátha van valakinek egy elfekvő donor gépe, amitől megválna.

Rabb Ferenc

Valószínű, hogy egy elektromos lórúgás után drót lett a triakból vagy a vele párhuzamosan kötött varisztorból (ha ez utóbbi egyáltalán van benne).

A potmétert azért nem kell (nem szabad) szétszedni, hogy megmérjed a középkivezetés és külön-külön mindkét vége közti folyamatos ellenállás változást.

Az egész szerintem max 5-10 alkatrészből állhat, ha mindent egyenként kimérsz az sem több tíz percnél.

Timár László

Igen, pár alkatrész. A varisztor lenne a védelem a triacra, ami ugye olyan, hogy túlfesznél rövidzár. Aztán lehet hogy mégse. A jövő hétre marad a nyomozásom, holnap unokázás. Egy hete dolgoztam vele, akkor tűnt fel a rohanása, akkor szétszedtem, de nem láttam füstnyomokat rajta, méregetni meg nem volt időm, mert csináltam a madáretetőjavításokat vele. Majd a jövő héten. Mintha nem láttam volna semmi feliratot a triacon. Akkor milyent kerítsek bele? 2800Ft-ért cvgshop.hu-n vettem egy fordulatszámszabályzót a nagy TIP flexemhez. Ezt sem akarom többért megoldani. Szerintem bármilyek proszto triac jó, ha 400V. Persze gépészmérnök, finommech szakmérnök vagyok, nem elektromos. De középiskolásan azért egy tirisztoros gyújtást, RIAA korrektort összeraktam.

Timár László

A lovacska lehet. Rúgott. A TS8200600T rövidzár így-úgy-amúgy. És 2 dióda megszakadt. A 10 mikrós kondi se jó szerintem. TS820-600T - Thyristor 5A 600V A poti jó.
Lomexnél
6A 600V Igt:25mA BTA06-600CRG (STM) INSULATED TO-220AB (TO-220) [ 28-00-76 ] 200Ft/db helyette, ezt találtam.
Valaki a közelben tudna még jótanácsot adni? Már nincs munkahelyem, ahol ezt kisfiókokból összeszedtem volna.

Rabb Ferenc

Ha már triak és LOMEX akkor válassz inkább egy nagyobb áramú és "sensitive" típust. Nincs agyon hűtve a triak a 600W-os motorhoz. Pl a MAC8SNG 8A 800V, Igt 5mA és szintén TO220 tokozású (28-00-65)

Valahol keress még a panelon egy 5-10V közötti zenert is. De ha szinte minden megpusztult lehet, hogy a "DAIN" feliratú (gyártmányú) kondi halt meg, bár annak nem igazán szabadna... Az egy 220-330nF közötti minimum 350V AC feszültségű X2 kondi kell hogy legyen.

Bár lehet, hogy tényleg jobban jársz egy komplett fordulatszám szabályozóval