Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Lásd: [#t47p22826#]

De a dolog meg van oldva, legbiztosabb a két jel fázisfigyelése lesz.
Valószínű lesz mikrovezérlő a projectben de ha nem akkor egy 4013 is elég lehet. Egyik jel a clock-ra másik a data-ra.

svejk

A poén benne, hogy már az eredeti kérdésben [#t47p22823#] is a fázistolást akartam érzékelni. [#circling]

Csak mindenáron a passzív elemekből álló forgásirány érzékelő járt a fejemben.

Dakota25

Hogy mi??

Csuhás

Igen így van. Viszont csak a tekercsek két vége és a közös pontjuk hozzáférhető.  

Apropó Svejk nincs ott a kondi közvetlenül a motor mellett? Mert ha igen akkor két két reed relével ez volna a legegyszerűbb megoldás.

Dakota25

Most akkor hülyének néztél?

Csuhás

Nem. Nem szokásom, de alighanem elbeszélünk egymás mellett. Bocsi!

svejk

A kondér valahol egy vezérlődobozban nyugszik.
Mint írtam csak a szűz motorhoz menő 3 szálához van hozzáférés.

kaqkk007

A fázissorrendes fázisvédő relé nem lehet megoldás ? Ha behúz akkor az egyik iréány ha elejt akkor a másik , akár kettőt is lehetne rákötni mindkét iránynak megfelelően akkor az egyik iránban atz egyik a másik irányban a másik lenne behúzva.

ajpwg6jrn

Szerintem meg így helyes a rajz.
És Svejknek abban igaza lehet hogy az áramokból nem lehet eldönteni abban az esetben ha a két tekercs impedanciája közel azonos, mivel egy jó kondival sorbakapcsolva valamelyik tekercset az áramok közel azonosak lesznek a kondi nélkül bekötött és a kondival sorbakötött tekercseken. Csupán a fázishelyzetük van eltolódva közel 90°-kal.

svejk

Azért nehogy egymás torkának essetek! :)

Elméletileg meg van oldva és ez volt az alapkérdés rajz formájában.

Dakota25

Az újabb információk alapján nyilván így helyes, de korábban nem tudtuk, hol a kondi. Vidám lett volna, ha a motoron van. (Bár akkor Svejk nemigen dobta volna fel a kérdést.)
A valódi változatra van egy újabb egyszerű(nek tűnő) tippem:
Csak egy nullpontátmenet-érzékelős szilárdtest-relé kell hozzá. Egyik vezeték (leosztva) hajtja a bemenetet, másikat kapcsolja a relé.
Erős gyanúm szerint attól függően, hogy melyik a tolt fázis, a relé kimenetén vagy pozitív, vagy negatív félhullámok jelennek meg.

svejk

Őööö...  "Csupán a motor 3 kivezetéséhez férek hozzá..."

"No de ugorgyunk!"

Az ötleted viszont elgondolkodtató, ki kellene próbálni.

Dakota25

Ugorgyunk...

Kipróbálni most nem tudom, de itt a diagramja:

svejk

Tetszik!
A progit sem ismertem.

Csuhás

Feltételezve hogy a relé csak az egyik irányú nullátmenetnél kapcsol. Ha mindkettőnél akkor nem lesz eltérés.