Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

molnarfme

Üdv.
Pl a pécsivásár ocskapiacán. minden vasárnap ott árul egy ur nagyon sokféle izzót is.
Ferenc

paradipiro

s5f8tmfv3

Köszönöm mindenkinek!

Szalai György

Ahogy nézem ez kb. egy szofita izzó mérete, a fém végei nélkül.
6V 2W-osat nem tudok, de azt igen, hogy a meleg ellenállásának 18 Ohm körül kell lennie.
Ha 12V 10W-osat előbb találsz, akkor annak az ellenállása 14 Ohm körüli.
Hátha jobb helyette egy kicsit más ami van, mint egy pont olyan ami nincs. [#vigyor2]

vadember

Van egy ilyen SPG 90 Wattos motorom.SPG

Ezzel a triakossal csak búg, de nem indul el.olcsó
Vettem egy ilyet: drágább
Ez is triakos, de ezzel megy. Ha bekötöm a tachogenerátort, akkor mutatja is a fordulatszámot. De a legkisebb fordulat aminél megmozdul 300/percnél van 90 helyett, a legnagyobb fordulatot pedig már kb. 25%-os potméter állásnál eléri. Így túl durva a sebességszabályzás. Ha tovább tekerem a potmétert akkor olyan hangot ad a motor, mintha túl lenne gerjesztve.
Eredetileg egy 12uF-os kondi volt benne, amit lecseréltem a motorhoz javasolt 5uF-ra. A helyzet így sem javult. A gyári meghajtó mitől lehet jobb? Túl nagy ennek a teljesítménye ehhez a motorhoz?

MATEEEL

350VA-es hálózati trafó primer oldalára kötött, hivatalosan 4000W-osnak "kikiáltott" hálózati fázishasításos teljesítmény szabályzó alkalmas lehet-e teljesítmény szabályzásra? Kaphat-e olyan induktív lökéseket a trafóról, ami a rajta lévő triakot kinyírja? Lehet-e ezzel a módszerrel trafó kimenő teljesítményt szabályozni. A szekunderen maximum 100W-nyi, szigorúan ohmos (ellenállás) terhelés lenne csak.
Köszönöm!

000000000

A 350W-os trafónak mekkora a szekunder feszültsége?

Szalai György

Az elektronika védelmére lehet használni a trafó primer tekercsével párhuzamosan kötött, alkalmasan választott varisztort. (MOV)

Az egyszerű, pár passzív alkatrészből összedobott fázishasításos szabályozók nem szoktak helyesen működni a túl induktív jellegű terhelésekkel.
Csak amelyik direkt arra készült.
Lehet, hogy alacsony fázisszögnél berángat és szaporán ki-be fogja kapcsolgatni a trafódat.
Azon úgy segíthetsz kissé, ha a trafó primer tekercsével párhuzamosan kötsz egy izzószálas villanykötrét is.

MATEEEL

Igen, ez lemaradt: egy 24V-os trafóról van szó.

MATEEEL

Köszönöm az ötleteket, a varisztor méretezésénél mik a fő szempontok (tekintettel a jelzett max. teljesítmény igényre)?

000000000

Akkor másképpen kell ezt megoldani. De még mindig kellene pár interaktív infó, csörrenj rám, és elmondom, mit csinálj optimálisan, olcsón.

Szalai György

Egyszerű. Leírni.
A varisztor max. szinusz feszültsége legyen magasabb a hálózati feszültség csúcsértékétől, a letörési feszültsége meg legyen kisebb, mint a triakra megengedett max. csúcsfeszültség.
Mivel sem az ára sem a mérete nem nagy a trafóhoz képest, legyen minél nagyobb az átmérője, vele a teljesítménye, így kisebb a melegedése.

svejk

Vegyél egyet az alábbiból
[#t19p113892#]

Később is jó lehet valamire, nem kell varisztor, nem kell triac meg hűtés, meg a cicergést sem kell hallgatni.

szabad paraszt

Sziasztok,
egy kb.: 40 éves eszterga elektromos rendszerének teljes felújításába és modernizálásába vágom a fejszém. Sajnos még nem vagyok nagyon otthon a villamosságtan és elektronika világában, de már autodidakta módon elindultam az úton. Arra már rájöttem, hogy a jelenlegi relé alapú rendszert egy PLC-vel szeretném kiváltani és kezelni a sok végálláskapcsolót, mágneskapcsolót és még egy pár tervezett nyalámságot.
Mit gondoltok, milyen típusú PLC-ék felé nézelődjön a magamfajta hobbista, aki azért nem akar majd nagyon újra hozzányúlni a cucchoz vagy 10 évig.
Ha számít, akkor a főorsót hajtó motort is cserélem szervó hajtásra (egyelőre csak azt és még nem a CNC eszterga a cél: fordulatszám szabályozás és pozícióba állítás).
Ha esetleg konkrét típus javaslatokat is kaphatnék az sokat segítene. Köszönöm előre is.

jani300

Én eddig úgy éreztem egészen otthon vagyok a relés technikában .
De plc vel nem igen tudnék mit kezdeni .
Most vagy túl szerény voltál ,vagy majd rájössz hogy jó az úgy ahogy megtervezték ...