Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Már a "fénycsöves izzók" is ezt csinálták. :(
Én is elkezdtem kicsipkedni a glimmeket, de aztán a folyósón levő LED-es kapott egy 1 uF-os X2-est kondért paralell.
Vagy két évig jó volt de aztán újra kezdte a villogást. Lehet csak megszakadt a shönt kondim, de lustaságból ennél is nyissz lett a glimm lábának. :)

imike

Azok is szeretnek legyengülni .
Elvesztik a kapacitásukat , mintha ott sem lenne .
Imike

dtb

Tudnátok segíteni? Rémlik, hogy (nagyon) régen olvastam valami ipari vezérlésről/protokolról(?), amin a vezérlő jelek a 220V vezetékeken utaznak, illetve ezen keresztül kommunikálnak (státusz, on-off). Nem az IP alapú powerline rendszerre gondolok, ez még jóval azelőtt volt, de nem nagyon emlékszem már a nevére sem...
A tavasszal elvégzendő munkákat próbálnám felmérni, tervezgetni, ehhez kellene egy vagy két szivattyút vezérelni, éjszaka kút-hidrofor-locsolás, esetleg padlástéri tartály feltöltése vonalon. Családi ház lévén, minden egy hálózaton van. A vezérlő logikát megírom arduinora, de nem nagyon szeretnék feleslegesen vezetékeket húzgálni, ha nem muszáj. Lan, Wifi, RF kilőve, annak is táp kell...
Ötlet, javaslat, lehetőségek? Milyen néven keressem?

kaqkk007

A hangfrekvenciás vezérlésre gondolsz ? Az éjszakai áramot ha jól emlékszem 78Hz-s jellel kapcsolja a szolgáltató (ennél talán magasabb frekvenciát kéne választani  hogy ne kavarodjon össze a kettő)

dtb

Nem, én nem gondolok semmire, sötétben tapogatózok, ez nem az én területem :-) Rémlik valami, de már tényleg semmire nem emlékszem belőle. Konkrétan olyan megoldást keresnék, hogy elég lenne a 220V vezetéket kihúzni minden fogyasztóhoz (nem csak szivattyúkról van szó, az csak egy példa) és ezen a vezetéken mehetne valamilyen adatcsere. A wifi, meg egyéb most felkapott IT megoldásokban egyszerűen nem bízok, mert pontosan látom a gyenge pontjaikat és a sebezhetőségüket. Az RF a távolság miatt esik ki, de azt sem tartom nagyon megbízható dolognak.(pl. akár véletlenül is leárnyékolódhatnak, és már oda a mutatvány.) Szóval szóba jöhető lehetőségeket keresgélek...

jani300

A nagyfeszültségű hálózatokon is tudnak kommunikálni egymás közt az állomások .
Telefonnál transzformátoros vivők voltak  , az alapvonalon több vonalat is tudtak szimulálni , erről tanultam is valamit ,de teljesen elfelejtődött .
A telefonnál valami olyasmi elven működött hogy a tekercselrendezés miatt ,nem indukálódott jel az alapvonalra . pedig akkor értettem ...
De még a netem sem találtam most hasonlót sem .

ajpwg6jrn

A PLC (power line communication) hardver oldala miért nem elég neked erre a feladatra? A másik oldalra meg sima UART kommunikáció a mikrokontrollerrel.

Egyébként én azon gondolkodtam hogy ha ki van húzva a vezeték a szivattyúig mondjuk, akkor miért nem jó az hogy ezen mindig kint csücsül a 230V és ott egy címezhető periféria kapcsolja ki vagy be a szivattyút?
Ekkor máris határ a csillagos ég a kommunikációval kapcsolatban.)
Ha nagyobb távolságot kell átlőni 100m plussz, akkor valamilyen Lora modullal, ha kisebb a táv, akkor valamilyen 434-868MHz-er RF modul, netán WiFi vagy.... (Zigbee, ZWave....)
De mondok neked egy harmadik megoldást is.
Tegyél oda valamilyen RF-es vevőt és tegyél hozzá nagy kapacitású D méretű 3,6V-os elemet. 10 évente egyszer kicseréled az elemet és probléma megoldva. (Nem kell komoly hardverfejlesztés, mivel elemes relés átjátszók találhatóak a neten dögivel.)

Szalai György

Szerintem minden elektronikus megoldásnak táp kell. Mindegy, hogy min kommunikál, ezt nem lehet megúszni.
Gondolom, amire gondolsz, az a hangfrekvencián kódolt jelátvitel.
Az adó oldalon fognak egy törpefeszültségű, konstans hangfrekvenciás szinuszt és meghatározott számú impulzusból álló csomagot kapcsolnak ki belőle, majd a csomagot rácsatolják a kisfeszültségű energiaátviteli vezetékre.
Az meg eljut rajta, ahova tud.
A vevő oldalon egy frekvenciaszelektív áramkör leválasztja a szinusz csomagot az energiaátvitelről és megszámolja a csomagban lévő impulzusokat, értelmezi és reagál, vagy nem.
Az energiaátviteli hálózat, nagyobb távolságon, természetesen csillapítja és torzítja a jelcsomagot, tehát azt a vevőben kondicionálni kell.
Minél közelebb van a jelcsomag alapfrekvenciája az erőátvitel frekvenciájához, annál kisebb a csillapítás, de annál nehezebb a be és kicsatolása.
Az áramszolgáltató mégis kénytelen az 50Hz-hoz nagyon közeli jel alapfrekvenciát használni, mert a jelet a középfeszültségű hálózat segítségével osztja szét. A nagyobb frekvenciás jel a közép/kisfeszültségű transzformátorokon nagyon nagy csillapítást szenvedne.
Rövid távon, amatőr megoldásban, úgy emlékszem a pár kHz nagyságrendű alapfrekvenciát használták.

Volt egy sokkal egyszerűbb amatőr megoldás is, ahol a változó alapfrekvencia hordozta a kódot. Ezt a vevő oldalon frekvenciaszelektív relékkel dekódolták.

dtb

A power line használható megoldás lenne, de az pár dolgot megbonyolítana. (így fejben végig gondolva) Perpill még nem annyira olcsó, és nem tudom, hogy a közös hálózaton levő frekiváltók mennyire zavarnák?

"Egyébként én azon gondolkodtam hogy ha ki van húzva a vezeték a szivattyúig mondjuk, akkor miért nem jó az hogy ezen mindig kint csücsül a 230V és ott egy címezhető periféria kapcsolja ki vagy be a szivattyút?"
Eddig OK, ezt én is így értettem, de a címezhető perifériát hogyan működteted? Mi ennek a pontosabb neve? (hogy utána olvassak)
RF "D" elemmel - 10 év? Ez komoly? Nincs ezekben (RF) tapasztalatom! Ahogy nézegettem már korábban, ebből lehetne talán legolcsóbban megoldani, csak én idegenkedek az RF használatától, nekem a fizikai vezeték az "adat kapcsolat" :-)
Mindenesetre, köszi a segítséget! [#eljen]

dtb

Mint írtam, nagyon régen olvastam erről, de a konkrét fizikai megvalósításra már nem emlékszek, lehet, hogy pont az volt, amit te is írtál, de akárhogy keresgéltem is a neten, nem találtam  ilyen eszközöket. (vagy csak nem láttam, hogy az az ) Ha ez csak hobby kategória akkor sajnos felejtős, mert ez a terület nagyon ködfoltos számomra :-) , de ha mint kész termék  is megvásárolható, akkor szívesen megnézném. Egyébként itt is felmerül kérdésként, hogy a frekiváltó nem fog bekavarni?

jani300

átvivőcséve
(vonaltranszformátor). A vonal és a berendezés vagy a kábel és a légvezeték közé iktatott transzformátor. Egyik feladata illesztés az összekötendő áramkörök között. Másik feladata lehet, hogy a berendezést a vonaltól galvanikusan elválassza, s ezáltal védje a berendezést és a kezelőket a vonalon esetleg fellépő nagyfeszültség ellen. Fantomképzésre is felhasználható, ha a vonaloldali tekercselés villamos középpontjában leágazása van.

Semmi köze a kérdéshez ,de ha már megemlítettem ennyit találtam róla  .
78 ban még vezetékes híradó tananyag volt ...

svejk

A szóban forgó kútig, hidroforig, locsolóig miegymásig úgy is kimegy a vezeték.
Miért nem lehet azt egy közös helyről kapcsolgatni, táplálni?

dtb

Még nem csináltam ilyet. Amit csak lehet, szeretném automatizálni, afféle paraszt-okosházat készíteni, hogy pl. csökkentsem a csatornadíjat... Ha ennél a példánál maradunk, akkor a víz elvétel vezérlése az épületen belülről történne "promt" :-) jelleggel, tehát nem a hidrofor nyomáskapcsolója lesz az egyedüli vezérlő elem ebben az esetben. Még ugyanennél a példánál maradva, ~8m mély a kút, és kb. szintén 8-9m lesz a felső víztároló. Ez, a felső nem lehet nagy térfogatú a súlyterhelés miatt, tehát sűrűbben kell feltölteni, mint a locsolásra szánt 1m3-es tartályt. Ezt az emelési magasságot egy normál kerti szivattyúval nem tudom feltölteni, ha meg erősebbet teszek, esélyes hogy valamelyik 2-es személyi számúnál el fog csattanni a tömlő... tehát egyenlőre agyalok a jó megoldáson. Ugyanakkor, például, ha locsolni akarok, (akár éjjel automata, akár manuál módban) akkor egy vezérelt szeleppel a házhoz menő ágat le kell választani valahogy...

Rengeteg féle variációval meg lehet gondolom oldani, épp ezért keresem azt a megoldást, amit el is tudok készíteni, vagy vásárolni (i love aliexpress) és a pénztárcám is kibírja :-) :-) :-)
Az RF vezérléstől idegenkedek, de lehet, hogy végül azt lesz a legegyszerűbb elkészíteni...

Szalai György

Hogy megbízhatóan működjön is egy felügyelt (bonyolult) ,,Amit csak lehet, szeretném automatizálni" megoldás, ahhoz valószínűleg nem is elégséges egyirányú kommunikáció a rendelkező szervek és a végrehajtók között.
Kellenek állás visszajelzések is, érzékelők is.
Drótpárti vagyok. Az a legolcsóbb és legegyszerűbb.
Minden más csak bonyolítja, és ha nem ipari megoldás, hanem valami háztartási hitványság, akkor még megbízhatatlan is lesz.
Szerintem.

6rk75uezn

Talán itt lesg a legjobb helye a kérdésemnek,van valakinek tapaaztalata led es armatúrákkal kapcsolatban?
A kis műhelyem világitását szeretném korszerűbbre cserélni,most nagyon kevés a fény,2x40w os armatúra van fent középen egy 5x6m es részen.
Ez mellé vettem még régebben 2db tükrös armatúrát de szinte adtam a rossznak egy pofont mert a szôrási szõge elég keskeny,plusz a belmagasság is relatív kicsi.
Szóval most ezt mindet levenném és ki szeretném váltani 4db ledes armatúrával.
ilyennel
Ha valakinek van tapaaztalata ezzel kapcsolatban kérem irjon  hogy mégis hány w-os Led kellen ahhoz hogy a hagyományos armatúra fényerejét kitegye.
Köszönöm.