Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Ezt a típust használom évek óta.
Stabil, nekem nem akadt ki akár több éves folyamatos üzem esetén sem.
Igaz a mérete nem olyan kicsi.

Csuhás

Ajaj Rioch-t soha többet! Persze lehet hogy én rontottam el valamit, zűrös panelban van, egy gsm modem közelében, az pedig kis térerő esetén hajlamos mindenre rászórni, pl teleszemeteli a kijelzőt, vagy elrontja a saját soros vonalát. Persze mindezt már csak a felhasználónál, az asztalomon sohasem hibázik.

Egyújabbgépépítő

Többek között be van építve egy ellenőrző készülékbe, közvetlenül felette van egy SIM800 5mm-re.
A készülékből több 10db készült, soha nem volt gond az órával.

ajpwg6jrn

És a GSM modulod tápszűrés rendben van?
Az adatlapban mindig van hozzá ajánlás. Érdemes betartani, akkor az említett problémák nem jönnek elő.

Csuhás

Amennyire tudtam jól szűrtem a tápot. Mérve is jónak látszik, inkább az antenna sugárzása okozza a zavart. Elég sokat kínlódtam a dologgal, végül megkerültem a problémát is minden gsm kapcsolat során szinkronizálom az órát.

jani300

[#t19p111012#]
A fázisjavító kondenzátor  kapcsolásával kapcsolatban emlékszem arra hogy sima 2-22 es dil mágneskapcsolók kapcsolták a fázisjavító telep kondenzátorait .
Éppenséggel nem tegnap volt , csak nem is tudtam hogy erre létezik külön mágneskapcsoló .

molnarfme

Üdv.
Az ebehako fázijavitó autotikáknál az ID63C tipust használtuk. Ezek kondenzátor kapcsolására lettek fejlesztve.
Ferenc

svejk

J-steel-nek az adok-veszek [#t19p111081#]-hez

- Amit számoltál az a látszólagos teljesítmény és a mértékegysége a kVA.

- pl. trafóval, ami lehet autó vagy leválasztó, de van puritánabb megoldás is ekkor teljesítménynél.

svejk

Vajon mennyi lehet a késleltetése a két érintkező csoportnak?

J-Steel

Lehet, hogy az, de így jön ki a ráírt teljesítmény.
Egyébként egy frekvenciaváltónál amennyiben vektoros módban van, már nehéz rámondani, hogy látszólagos teljesítmény, hiszen nem U/f karakterisztikával van meghajtva a villanymotor.

jani300

Az a baj hogy ezt nem értem .
A direkt konduktív terhelésre készített mágneskapcsolókra gondolsz ?
Nem találkoztam még olyannal .

svejk

Vannak az adok-veszekben TRE-03-NB oldalvágók.

Én szeretem ezt a típust, olcsó nem sajnálja az ember és amire kitalálták arra sokáig jó.

De a hirdetett, most ESD kivitel.
Vajon ennek a nyélburkolatnak mérhető ellenállása lehet?

Tudom az eredeti sincs feszültségre definiálva de azzal nyugodtan kaszálok feszültség alatt levő vezetékeket is.

ajpwg6jrn

Mi a múltkor egy elemes kütyü fogyasztásmérésénél vettük észre hogy az ESD védett zacsiknak igencsak alacsony az ellenállásuk. (uA-es nagyságrendben méricskéltünk), talán 5uA és abból pillanatok alatt 50-60uA lett. 3,3V-os rendszernél, mindezt úgy sikerült összehozni hogy egy ESD-s zacskó volt a PCB alatt.
Nem is értettük hogy mi a francért változik ekkora tartományban, majd kivettem alóla a zacsit és jött a várva-várt eredmény. Amit lehet kapni nagy munkaasztal borító ESD-s gumilap, ott meg nem tudtunk DMM műszerrel kimutatható ellenállást mérni.
A szerelőműhelyünkbe azonban már ESD védett burkolóanyagot vettünk (olyan, mit a linóleum). Ha jól emlékszem annak is határozottan alacsony ellenállás érték volt megadva. (Nem akarok most hülyeséget írni, így inkább nem írok értéket.)
Szóval én még nem találkoztam 2 egyforma ESD bevonattal. [#rolleyes]

ajpwg6jrn

Sziasztok.

A találkozón jóízű beszélgetéseken felmerült a labortápok tönkremenetele és védelme téma.
Szót ejtettünk arról is hogy az általános labortápok döntő többsége tönkremegy, akkumulátor töltés üzemmódban.
(Ezen felül a durva kapacitív és durva induktív terhelések is képesek a működtető füstöt előcsalni a legtöbb tápból.)
Megígértem hogy skiccelek egy kis rajzot, ami ezen terhelések ellen magasabb védelmet nyújt. (Persze csak ésszel alkalmazva, mivel ezek a kis kiegészítő dolgok sem tudják mindentől megvédeni.) Azonban a legtöbb sufniban előforduló terhelések által okozott túlfeszültségek ellen korrekt védelmet nyújt. A skicceken látható kapcsolások működőképesek, azonban felelősséget nem vállalok, egy-egy túlhajszolt alkatrész esetleges eldurranása esetén.
(Ha akkutöltésre is használjuk a labortápunkat, akkor legalább egy hűtőbordára csavarozott schottky diódát tegyünk be a körbe plusszként.)
Íme pár link, ahonnét beszerezhetőek a hozzávalók:
(egyirányú szupresszordióda)
https://www.tme.eu/hu/katalog/egyiranyu-tht-transil-diodak_112804/?s_order=desc&search=1.5ke&s_field=1000011
(fólia kondi) https://www.tme.eu/hu/katalog/x2-y2-polipropilen-folia-kondenzatorok_112352/?s_order=desc&search=100nF&s_field=1000011
(Schottky dióda, TO220) https://www.tme.eu/hu/katalog/schottky-diodak_112795/?products_with_stock=1&s_field=1000015&search=schottky&visible_params=234%2C10%2C2%2C1088%2C229%2C224%2C35%2C227%2C909%2C226%2C589%2C2611%2C225%2C2633%2C118%2C245%2C2390%2C2207&mapped_params=10%3A1436576%3B227%3A1439771%2C1440114%2C1440111%2C1439864%2C1440194%2C1439548%2C1439869%2C1440102%2C1439874%2C1594119%3B

ajpwg6jrn

A skiccen kétirányú szupresszor jelölést rajzoltam. De érdemesebb egyirányút alkalmazni. Értelemszerűen a katód megy a pozitív kimenetre és az anód a negatív kimenetre.