Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

szf

Találtam a "kinainál" csak utálom , ha sokat kell várni. De kerítek egy műszerészt aki beparaméterezi nekem amit linkeltél.

s7manbs8

Ha elmeséled mire is van pontosan szükség, pár bontott tranyóból biztos megoldható.

szf

Kb 20db digitális és 3db 5kHz-es encoder NPN jelet kell bevinni egy PLC-be ami PNP jelet szereti azaz +24VDC vár a bemeneteire.
Ezeket kell beforgatni.

s7manbs8

Akkor nem egy darabocskáról van szó.

s7manbs8

Az nem túl nagy sebesség, annyit akármi tranyó elbír.

s7manbs8

74LS07 vagy 74LS06 IC lehet jó lenne ehhez.

5V-t bemenet és kiement 24V-ot elvisz ha jól emlékszem, pár ilyen IC filléres dolog.

000000000

Még mindig nem egyértelmű a feladat.

Arról van szó, hogy van X db NPN tranzisztoros open kollektoros, ellenállással 5 V-ra felhúzott kimeneted, és azt szeretnéd, hogy amikor a GND-hez képest 0 volt a jelszint, akkor az inverter kapu egység kimenetén +24V jelenjen meg? A PLC bemenetek és a szenzorok GND-je lehet közös, és ezek galvanikusan leválasztott bemenetek? Mekkora árammal kell ezen bemeneteket meghajtani?
Minimum ezeket a szükséges infók, hogy valami értelmes és jól működő megoldás alakuljon ki.

szf

Igazad van nem egyértelmű.
24VDC NPN induktívok vannak a gépen (ezek GND kapcsolnak és ezt akarom felhasználni S7-300 PLC bemenetére ami +24VDC vár (kb 10mA, LED-et hajt meg belül). A GND lehet közös.

000000000

Akkor végképp nem értem, hiszen a PLC beolvasott adatát ha a jelszintek stimmelnek (0-24V), és a GND lehet közös, nyilván tudod invertálni, és a továbbiakban erre írod meg a program további részét.
Azaz az a jó hírem van, hogy nincs semmilyen HW illesztőre szükséged, csak programozással megoldható a feladat.

Vahur

Egy kapcsolási rajzot tennél fel erről?

000000000

PLC bemeneti opto katódot összekötjük a szenzor GND-vel.
Szenzor kimenet pl. egy 2.4 kOhm-os ellenállással felhúzva 24V szenzor tápra, ha 10 mA kell a PLC optónak. PLC optó anód összekötve a szenzor kimenethez.
Ezt n-szer ismételni az összes bemenetnél/kimenetnél.

Szalai György

A reklámfotóról az a véleményem, hogy ilyen tiszta jelalakok csak akkor vannak, ha a kijelzőn nem jelennek meg az apró részletek.
A kutya meg mindég az apró részletekben van elásva. Tehát a kijelzőn lévő ábra nekem nagyrészt értéktelen.
Mint oszcilloszkóp szerintem gyönge, de ha a hobbyistának elég tudni, hogy épp négyszögre vagy háromszögre hasonlító hullám van-e jelen, akkor pont elég. Ahhoz meg elég volna a jelalak szimbólumát megjeleníteni.
Javarészt szerintem most sem tesz mást, csak sok helyet használ hozzá a kijelzőn.

Multiméternek úgy látszik eléggé pontos.
Nekem a sokállású kapcsoló és a sok dugdosási lehetőség nem annyira barátságos.
Örülnék, ha nagyobb átfogású volna, minimális méréshatár váltással.
Összességében egy olcsó megoldásnak látom, barkácsoló emberek számára, akik szeretnek bosszankodni.
Nekünk való.

https://www.youtube.com/watch?v=NNjp2cCOamg