Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Úgy látom, a minipro tudja. Persze elég messze vagyunk egymáshoz, lehet lesz közelebb is valaki.

rakottkrumpli

ok, ha máshogy nem fog menni, és  1000FT-ért elvállalod, majd írok püt. Ha tudjuk postán intézni. nem sos

morvfer7

Természetesen ingyenesen elvállalom, de szerintem lesz közelebb is, a dupla posta sem olcsó.

rakottkrumpli

Most találtam egy LPT-s programozót, próbanyákra simán megcsinálom, ha mégse lesz jó, jövő héten írok püt.

svejk

Keresek olyan kalapsínre pattintható 2 pólusú áram védőkapcsoló típust, amelyiknek nincs a bekötése nevesítve (N, L vagy 1).

Hordozható készülékben lenne ahol ugye nem biztosítható hogy melyik a fázis, melyik a nulla.

svejk

Ja, és nem kell hogy túláramvédelemmel kombinált legyen.

svejk

Egyébként kíváncsiságból csak belenéztem egy Schneider Resi9-es belsejébe. (R9R11225)

Szerintem semmi nem indokolja a nevesített kapocspontokat, az érintkezők mindkét póluson ugyanolyanok.

A kapcsolása pedig detto az alábbi.

svejk

5,6 kOhm a próbaelenállás értéke

svejk

Szalai György

"nem biztosítható hogy melyik a fázis, melyik a nulla"
Lehet, hogy elég volna egy jelzőfény a fázis és védővezető közé ami jelezné a felhasználónak a helyes csatlakoztatást és egyben a védővezető folytonosságát is.
Kicsit volna csak bonyolultabb egy relét beépíteni, ami nem húz be, ha nincs a helyén a fázis, vagy a védővezető nem folytonos.
Gyanítom, hogy a gyártó azért jelöli, mert előírják a számára, a villanyszerelő meg azért építi be úgy, mert úgy van jelölve.
Baleset esetén nem kérdi a bíró, hogy a vádlott szerint alkalmas-e a készülék a fordított bekötésre.
Jó tanács ingyen: Használd ahogy kell, ne keress kiskaput.

lari

svejk

Nincs valami olyan szabály, hogy védővezetőt nem használunk semmilyen áramkörhöz?
Arról nem is beszélve, hogy ha olyan helyre csatlakoztatnák ahol van már eleve ki van építve az áramfigyelés le is oldana.

Nem is kellett sokáig keresni, megtaláltam az RX3 mivoltában.

svejk

Ezt elfelejtik csatlakoztatni, elhagyják menet közben.

Egyébként az apropója a dolognak az, hogy a minap egy hobbysta társunknál jártam és  forrasztani kellet egy vezetéket.
Mivel dugaljzatokkal híján volt a helység kihúztam a gépezetét, hogy a pákámat bedugjam.
Megrökönyödve láttam, hogy mindkét védőérintkező vissza van hajolva.
Kérdem ÁVK van a hálózaton?
Nincs csak a földelés--gondolta Ő.

Persze mint kiderült naponta többször használva van az aljzat, hol flex hol ez-amaz.

Szóval a gépezetébe  gondoltam beszerelni egy ilyen keresett ÁVK-t, mert villanyszerelőt aki a hálózatát rendbe rakná manapság nem nagyon lehet találni véges határidőre.

Adott esetben a semminél bizonyára többet érne.

svejk

Hopsz, van közte olyan ami jó lenne, amelyikbe fixen bele lehet kötni a berendezés  csatlakozó vezetékét.

Tökéletes, nem kell semmit a géppel babrálni, a 16 A is elég.

Pl. ez, ráadásul vetekszik egy jobb fajat villásdugó árával.

Régi fénymásolók tápkábelébe volt hasonló beiktatva.

Szalai György

De van ilyen, ha nem is pont így.
Valahogy úgy mondták, hogy nem vezetünk rajta üzemi áramot.
A kapcsolóüzemű készülékek szűrőkörei ez alól valószínűleg fel vannak mentve, mert szerintem az is üzemi áram, hiszen üzemszerűen folyik.
Meg hát egyéb szivárgó áramok is jelen vannak minden üzemelő készülékben.
Úgy hogy egy üzemelő fogyasztókra kötött védővezető szerintem soha nem árammentes, legfeljebb az áram értéke elhanyagolható.
Ebbe az elhanyagolható kategóriába tartozhat egy Glimm jelzőfény is. vagy valami Fet bemenetű védőkör.

(Érdekesség, hogy a glimm élvilágítós kontállux kapcsolómat muszáj voltam élvilágítás nélküli kapcsolóra cserélni, amikor elkezdtem a Led fényforrások használatát.
A glimmen és előtét ellenállásán átfolyó pici áramot a Led lámpa kondenzátora begyűjtötte és időnként egy felvillanással elhasználta.)