Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

b7gwr90m6

Sziasztok
Dc-dc konvertel kellene nekem.
18-20vdc-> 70vdc
Vannak gyári megoldások 13.000ft ért de nekem az sok:)

Esetleg valakinek ötlete, rajza?

s7manbs8

Mekkora teljesítményre, milyen frekivel, AC, DC kimenet ?

b7gwr90m6

Hát olyan 20mAh korul
Igazából egy makita aksi ami 18-20v azzal szeretnék meghajtani egy 70vdc igénylő ledes lámpát!

ybm4ifb

Sziasztok
Olyan sok okos ember van itt,hátha tud valaki valami megoldást.
Futópad motort szereztem,a vezérlő elektronikával együtt..persze kezelő panel nélkül.
Hogy lehetne forgásra bírni így a motort?

Ez a panel..220-be----motor+...motor-...és négy vékony szál a kezelő panelhez ment.

Egy potival szeretném szabályozni a motort.

pbalazs

Van bármi típusszámod akár a futópadról, akár erről a panelről?
Közelről nem láttam még futópadot, de nem nyomógombos szokott lenni mindenféle beállítás?

Csak hogy mondjak is valami hasznosat :) :
Az a 3 fekete kocka ott középen optocsatoló, és arra tippelek, hogy a 4 drótból 3 ezekre megy, a 4. pedig közös föld, vagy táp.
Próbáld ezt ellenőrizni, és próbálgatni.

ybm4ifb

Szia
kösz. típus szám ami a hűtőbordán van,igen a 4-2 táp...a másik kettő ami a kezelőpanel...sok funkcióját biztosítja.

pbalazs

Nem áll össze a kép.
A 4 drótból 3 nem optocsatolóra megy? Vagy mit jelent, hogy "a 4-2 táp"?

Esetleg meg lehet próbálni a típusszámod alapján megtalálni a gépet, és keresni valamelyik apróhirdetős honlapon valami roncsot.

Thowra

Üdv!
Csak az az egy csati ment a vezérlő felé?
Úgy látom a lábakhoz van írva funkció de nem látni rendesen.
Amivel találkoztam ott ment a panelra 1 vagy 2 reed kapcsoló a fordulatszám méréshez (motortól és a tengelytől is), elesés figyelő (vészkapcsoló) meg a vezérlőhöz pár szál. Annál valamilyen kommunikáció volt, nem csak analog jelet várt. A csatik törnyékéről pár kép segíthet talán (mindkét oldalról.

ybm4ifb

Sziasztok

Pár kép a vezérlőről.

ajpwg6jrn

A legtöbb DC-DC konverter jó hatásfokkal csupán 2X-es arányban tud működni. (Ettől eltérve sokat romlik a hatásfok.) pl. Vin: 20V Vout: 40V vagy Vin:20V Vout: 10V
Van megoldás a problémádra: kínai step-up konverterek között keress olyat, ami tud 80V-ig működni.

Vagy ha nem spéci az a LED-es motyó, akkor inkább próbálj más LED-es lámpát, ami kisebb feszültségrő üzemele, lehetőleg ne pont 16-21V körül, mivel akkor buck-boost konverter kell és még áramgenerátor is.
Szóval vagy 12V-osat keress vagy 24-35V közöttit.
Esetleg ezt a LED-es motyót nem lehet belül átkötni (párhuzamosan hajtani 2 LED sort benne.)
Az áramgenerátoros meghajtást viszont nem fogod megúszni, mivel a LED-eknek is -2mV/°C a nyitófeszültségük és használat közben melegszenek, ami azt jelenti hogy csökken a nyitófeszültség és ha feszültséggenerátorról hajtod (a legtöbb DC-DC konverter ilyen üzemmódban dolgozik), akkor azzal szépen lassan tönkreteszed a LED-eket. (Bár valószínűleg van bennük soros ellenállás hogy ezt a jelenséget némileg kompenzálja.
Én is készítettem ilyet magamnak több verziót is. Én Milwaukee 18V-os akkuhoz készítettem LED reflektorokat.
Van boost DC-DC verzióm és van buck DC-DC verzióm is.
A buck verzió szerintem jobb hatásfokkal üzemel. (Ott kici-kínai áramgenerátorok vannak és CREE U2-es LED-ek (2 db sorbakapcsolva.)
A boost verzió 35V-ra dolgozik és 50W-os COG LED-ek vannak 30W-tal hajtva.

ajpwg6jrn

Szerintem a kezelője nélkül veszett ügy lesz.
Mivel biztosan volt benne mindenféle állítási lehetőség és a kezelőfelület szinte biztosan valamilyen digitális kommunikációval mondta meg a motorvezérlőnek hogy ennyivel kell forgatni a motort. Szóval sima H vagy L szintre húzással több mint valószínű hogy nem fogsz sokmindent elérni.
De én nem is foglalkoznék vele. Vegyél a motorhoz egy triakos fázishasításos szabályozót (3000Ft körül mozog) és használd azzal. (Gondolom 180-300V közötti univerzáslis soros motorról lehet szó.)
(Ha kell egy ilyen szabályzó, szólj és leboltoljuk, talán még akad vagy 2db-om. De elég könnyű elkészíteni is. Pár alkatrészes történet.)

ajpwg6jrn

Most hogy jobban nézem ezt a képet felmerült bennem a gyanú hogy az a kapcsolóüzemű táp nagyobb teljesítményű lehet, mit amit igényel a vezérlés. És a motor csatlakoztatása is úgy tűnik mintha valamiféle DC tápot kapna.
Szóval kérhetünk egy fotót a motorról, annak az adattáblájáról és esetlegesen egy multiméteres motor ellenállás mérést csak hogy ne teljesen a sötétben tapogatózzunk. Az sincs kizárva hogy egy DC táp kell neki és ahhoz is vannak fillérekért mindenféle motorvezérlők. (Persze a megbízhatóak nem filléres tételek.)

svejk

PM DC motorok szoktak lenni, FET/IGBT PWM meghajtással.

ybm4ifb

Sziasztok

Valóban,Svejknek igaza van..PM DC motor.

180V 1.5 HP  4500fordulat/perc

svejk

Szoftware fut rajta potiról nem hinném, hogy működtetni tudod.