Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Kicsit tartok az Okoskáktól, de most megosztom: az aksi-töltőnél az egyik ok, ami miatt tönkremennek a labortápok, pedig egyébként alkalmas lenne, hogy ha kimarad a 220 (most lehet ugrani: már 230-240), akkor a áteresztő tranzisztor fordított feszültséget kap: az aksié marad, a trafoé eltűnik. Ezt ki lehet védeni egy, a tranzisztort áthidaló diódával. Ezen keresztül a puffer-kondin marad a feszültség. Plusz védelem a kimenetre kötött záró-irányban  lévő dióda: ez a forditott bekötés ellen véd, ilyenkor a bizti repül.

svejk

E két dióda nélkül nem is nevezhető labortápnak az a táp...

2f428kduf

Jó néhánnyal találkoztam amikben NEM volt, én még a 78xx sorozatú stabilizátorok mellé is teszek. Máig sem értem miért is nem integrálták beléjük. De hát a tervezett avulás.

svejk

A kockák adatlapja is előírja az ilyen esetekre a szükségességüket.

000000000

Táp csere már megvolt....
valaki ötlet?
samsung ue46d5500

000000000

vissza felé látom nem müködik a dolog![#rolleyes]

6rk75uezn

Tudom nehéz kérdés illetve nehéz rá mit mondani de akinek van némi elektronikai ismerete az gondolom csak tud rá mondani valamit hogy melyik útmérő a tartósabb.
Gondolok én itt a 7 szegmenses vs lcd kijelzős közötti különbségekre,mennyivel bonyolultabb egy lcd re kijelezni mindent.(meghibásodás)
Köszönöm ha valaki irna pár mondatot.
[#worship])

Csuhás

Tök mind1 mindkét megoldás jó. Talán a 7 szegmensen kevésbé törékeny, illetve talán jobban látszik műhely fényviszonyok között.

6rk75uezn

Köszi válaszod,én az lcd esetében a tükröződéstől tartanék és ahogy irod törékeny.
Akkor elektronika téren tökmindegy,lehet jobb választásnak tünik a 7 szegmenses,az lcd olyan korabelibb lenne [#kacsint]

PSoft

Idéz7 szegmenses vs lcd kijelzős

Én úgy gondolnám, mindegyik 7 szegmenses.:)
A LED-es is, meg az LDD-s is.
Persze tudom, hogy...Te is tudod.[#wave]

Szalai György

Az LCD kijelzők nagyon sokat fejlődtek az utóbbi években. Már Led alapú és eléggé egyenletes a háttérvilágításuk.
DRO esetében szerintem a minél szélesebb szögből minél jobb láthatóság és kiértékelhetőség dönt, szélsőséges helyzetekből, erős környezeti megvilágítás mellett is.
Szerintem ennek az LCD kijelzők közül csak a legjobbak, reflexió gátoltak és főleg az inverz kijelzésűek felelnek meg.
A fenti szempontok alapján, Led kijelzőből bármelyik felveszi velük a versenyt.

Az LCD-hez kell a Led háttérvilágítás és még sok minden más.
A Led kijelző elé meg nem kell LCD, sem elé antireflex fólia, és szélesebb szögből, jobban látható. Fényerő is van bőven.

Persze, ha nem sima hétszegmenses kijelzés a cél, hanem kell a színes csicsavilág, sok-sok pixellel, akkor már fordul a kocka.

6rk75uezn

Köszi neked is György a segitsėget.

Hopsz!!Erre hirtelen nem is gondoltam hogy szerintem vannak olyan Lcd kijelzők amik nem épp arról híresek hogy bizonyos szögből jól látni őket,bár ki tudja ezek is hova fejlődtek még egy olcsóbb útmérőt tekintve is.

Szines csicsa és pixelek?Simán lemondok róla a tartóság és jobb láthatóság érdekében.

Szalai György

Na, most végignézegettem pár dolgot.

Samsung Galaxy S10+ telefon és Q9 WearHealth óra. Mindkettő OLED kijelzős, nem a leggagyibb technológia.
Ha a merőlegeshez képest negyvenöt fokról nézem, már nagyon gyengén látható, még épp értelmezhetők a kijelzett kb. másfél centis számok.

Úgy öt éves Thomson CT390 rádiós asztali óra sokszegmenses inverz LCD kijelző, fehér Led háttérvilágítással.
Negyvenöt fokról még éppen jól látható és értelmezhető, de arrébbról már gyenge.

Ezekhez képest a tizenéves bakfis ORION mikrósütő szintén kb. másfél centis, zöld, hétszegmenses Led karakterei még annyira oldalról is jól értelmezhetőek, hogy attól oldalabbról már nem is tudom nézni.

Nixit meg vákuum fluoreszcens kijelzőt nem tudok nézni, pedig azokkal is készült sok műhelyműszer annó.

6rk75uezn

Hát érdekes amit irsz,mert én is forgatom itt a tabletem a kezemben épp amiről irok.
Samsung Tab S2=super amoled kijelző.
Amennyire csak lehet oldalról nézni még simán olvasom azt amit most irok pedig ezen a majd 10 colos kijelzőn a betűk magassága kb 3mm lehet,persze azt mondom hogy egy ilyen álltalad emlitett jobb fajta telefon vagy egy jobb tablet kijelzőjét nem szabad összehasonlitani egy kinai Dro Lcd kijelzőjével.
Minden esetre döntöttem,marad a Led 7 szegmenses kijelzős.

Köszõnöm hogy tárgyalgattuk e témát.

rakottkrumpli

Üdv
Tud itt valaki írni 8Mbit SPI flasht? DIP8 tok info