Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Csak elképzelem:
Tojásos dobozok a falon, mint egy süket stúdiószobában. Felvétellámpa világit, szellő se rebben, por se száll.
De ez most egy maroda műhely! Pár nap múlva mindent ellep a fapor. Takaríthatatlan.
Egy szikra kell neki, és BUMM !!! El nem oltja semmi.
De ha mégis a víz az úr, akkor oda az összes készülék.

Legyen eszközöd! [#vigyor2]

fn47xk7ei

Ne foglalkozz gagyi tojástartókkal , megoldom én neked! Adok neked 5 cm-es EPS-t és purhabbal felragasztjuk a falra.Később meg ragasztasz rá valamit még ami nem éghető anyag. Én a műhelyben "gyorsválaszfalat" húztam fel vele , ami bármikor könnyen visszabontható.

dtb

Igen, a tojástartó képben van, de álmomban sem gondoltam volna, hogy így lehet venni! Az asszonyt ráugrasztottam a témára, ő van jóba a környező boltosokkal, hátha sikerül neki szerezni, mert akkor legalább látják, hogy foglalkoztam vele!
Kezd bennem körvonalazódni egy használt, jó vastag padlószőnyeg + tojástartó kombó, most már csak a kivitelezés marad hátra. (meg hogy hogy jövök be :-) ) Köszi a linket!

dtb

A felvetés jogos, bár rendszeresen (marás közben is) porszívózok, azért nem árt óvatosnak lenni :-) Nagy büszkén le akartam fotózni a halonnal oltó készüléket, hogy nekem ilyen is van,  (itt van mellettem a sarokban) de most látom, hogy már teljesen nullán van a nyomásmérője. [#wilting][#conf][#zavart2]

dtb

Köszönöm szépen, de vigyázz, mert a szavadon foglak! [#taps] ...de az EPS nem hőszigetelésre való? Kb olyan 4x2m kellene a bejárati ajtóhoz, ott van nagy zajszivárgás, lévén hogy ez mezei kétszárnyú garázsajtó

dtb

Mellesleg most is itt nyiszeg mellettem :-)

RJancsi

Olvastad a [#t47p21908#] szösszenetemet? Továbbra is állítom, hogy a polisztirol habok (még a puha kis sűrűségűek is nemhogy a kemény "lábazati lépésálló" EPS habok) kiválóan vezetik a hangot mivel zárt cellás merev vázuk van. Ha nem hiszed tartsd a füled a táblához és kérj meg valakit, hogy körömmel picit kaparja meg a másik végét! Meg fogsz lepődni milyen jól hallod!

RJancsi

Esetleg gondolkozz el azon, nem tudnád-e magát a zajforrást hangszigetelni. Azaz nem a garázs falait csomagolnád be valamivel csak közvetlenül a gépet vennéd körbe hangszigetelő dobozzal. Ha "elől" hagysz neki akkora ablakot, hogy kényelmesen lásd a bent zajló eseményeket már sokat teszel a kóbor hangok ellen.

jani300

Na de legalább a hőt szigeteli :)

B.Zoltán

Nem akarok ünneprontó lenni, de a tojástartó nem sokat ér.
Én csináltam magamnak süket szobát a plafon azzal van kirakva, de azon kívül, hogy érdekes nem biztos hogy sokat ér.
Aztán meg is találtam valahol a méréssel dokumentált magyarázatát.
A szivacsban a hanghullámok átalakulnak és elveszítik energiájukat és ha jól emlékszem hővé alakulnak a szivacs labirintusaiban.

Nekem a szivacs hozta a jó eredményt, de itt hang szigetelni kell, minden olyan anyag, amiben a hanghullámok elveszítik az energiájukat szóba jöhet.

RJancsi

Azt meg sokkal célszerűbb kívül megtenni. Sokan (főleg panellakók) belülről felragasztották a polisztirol táblákat a falra, hogy hőszigeteljék a lakást. Nem sok idő kellett hozzá, hogy minden sarok bepenészesedjen.
A falak hőtároló képességét is célszerű kihasználni, meg az élettartamuknak is jót tesz, ha a szigetelés kívül van ezáltal a téli páralecsapódás nem a falban történik.

B.Zoltán

Ezt a bedobozolást kezdtem írni, de te leírtad normálisan, én meg szerencsére visszatöröltem.

jani300

Nagy forgalmú utak zaját fogják fel csak egy sima fallal .
Nem tudom megoldható e csak a szomszéd irányában egy védőfal .
A hanghullám gondolom nem tudja megrezgetni , és így útját állhatja a közvetlen terjedésnek ,de[#nemtudom].

fn47xk7ei

Az EPS nem zárt cellás! Purhabbal felragasztva még egy levegős réteg köz alakul ki. Általában a hőszigetelő anyagok valamennyire zajszigetelők is ... VALAMENNYIRE!+ írtam , hogy még valami nem gyúlékony anyagot ráragasztani még egy zajvédő rétegnek. Neked a tojástartó jön be nekem a szigetelő anyagok. Ennyi!

dtb

Hát nem tudom, arra emlékszek, hogy a "hős korban" minden amatőr zenekarnak tojástartós pincében volt a próbaterme, mert a kialakítása miatt nagyban csökkenti a visszhang erősítő hatását, és valamennyi hangelnyelő tulajdonsága is van... csak teljesen be kell vele vonni a falat, nem csak a plafont.

A dobozolás lenne a legjobb, amit a gép köré építenék, de most is egy 3 méteres bűkk van alatta, azt azért izgalmas lenne a dobozba tuszkolni. (Nem, nem ekkora munkát marok, csak így egy vágást megspórolok.)

Egyenlőre a vastag szövet tűnik nyerőnek, arról láttam videókat is méréssel alátámasztva.