Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Virbo

Azért itt kérdezem meg, mert esetleg másokat is érdekel a válasz:

Van egy kisesztergám, frekiváltós aszinkron motorral, ékszíjas hajtással közvetlenül a főorsóra. Van rajta vezérorsó X emelkedéssel (és valahol 1-2 cserekerék hogy a főorsót össze tudjam kötni vele).

A rendszeretek ennél a gépnél képes előtolást adni, menetvágási funkcióval ha:
- teszek egy jeladót a főorsó végére és ezt rákötöm a dobozodra
- teszek egy léptetőmotort és hozzátartozó vezérlőt a vezérorsóra (valamilyen áttételes áthajtással) és ezt rákötöm a dobozodra
- a rendszeredben beállitható általam mekkora előtolást szeretnék és/vagy milyen menetet akarok vágni?
- Mindezt az eszterga mellett, PC nélkül?
- Innentől ugyanúgy használható a gép mintha hagyományos esztergám lenne? (Forgásirányváltás főorsó motorral)
?

Kereszt előtolást is tud ha a keresztszán is kap motort vezérlővel?
Kell-e jeladó a vezérorsóra?
Mikor lehet megvenni? [#kacsint]

gabi

Szia
Egy ilyen engem is érdekelne.....

B.Zoltán

Így ahogy írod. Egy jeladó vagyis encoder kell a főorsóra.
Vezérorsóra csak motor, akár áttételezve, akár direkt hajtással.
A másik motor a keresztszánra, vagy kéziszánra (nekem most a kéziszánon van, hogy hagyományosan is tudjak esztergályozni) ide már kisebb teljesítményű is elég, 1.2Nm van nekem rajta.

Kis esztergákhoz 2Nm motor elviszi a vezérorsót.

Az előtolás értéke nekem most 0.03 mm-tól folyamatosan állítható 0.3-ig, de akármennyi is lehetne, ez már csak program kérdése.
Menetvágásnál bármilyen menetemelkedés beállítható három tizedesjegy pontossággal. Ez is indulhat akár 0.03 mm-től is, én szoktam ezt előtolás gyanánt használni, hogy menetvágás előtt leszedem a külső átmérőt méretre a menetkéssel.

Irányváltáskor ez is ugyanúgy átváltja az irányt, előtolás tekintetében olyan, mint a hagyományos eszterga. A vezérorsó olyan, mintha össze lenne kötve a főorsóval fogaskerékkel.
Cserekerék nem kell többet.

Kereszt előtolás most még nincs szinkronizálva a főorsóhoz, ezért jelenleg csak kézi finom mozgatási módban lehet finom felületet esztergálni vele, de a fordulatszámtól független a mozgása. Ha van rá igény, később lehet szinkronizálni ezt a mozgást is, hogy ha változik az eszterga sebessége, vele együtt változzon az előtolás sebessége is.
A sebessége állítható most is, csak nem szinkron.

Ez egy PC-től teljesen független rendszer, természetesen nem kell hozzá.

A menetvágó meg az előtoló részt használom, de van még vele munka, többek között szeretnénk még memóriahelyeket beleprogramozni, ahova le lehet menteni a beállításokat különböző menetvágásokhoz.

Konkrét időt nem tudunk mondani, mert a fiam napi 8 óra munka mellett szabadidejében tudja fejlesztgetni, de igyekszünk minél előbb, várhatóan a hónap végére összehozni.

ANTAL GÁBOR

Zoltánék fejlesztését régóta figyelem  (apropó megvan már a fiad nyelvvizsgája ? )   Igaz ugyan hogy én megelégedéssel  napi szinten használom az UCCNC t menetvágásra , de ha kész lesz akkor Zoltán ígérete szerint önköltségi áron hozzá fogok jutni egy  egy példányhoz  és majd beszámolok róla itt

Az igazsághoz hozzá tartozik hogy (mint ahogy írta) Robsy is csinált egy Pc s kütyüt Azt nem ismerem , mert anno sugár üzemmódban dolgozott eszterga üzemben és Dos os gép is nyűgös volt .  Ugyancsak hiányzott annó a Pen drive lehetősége   ( otthon reggel megírom a programot és azt elviszem a műhelybe )   Ezeket a  hátrányokat azt hiszem Robsy mind kiküszöbölte azóta [#kacsint]

És ne felejtkezzünk el IsVarga ( Varga István Érd)  egységéről sem   Az első pesti találkozón én reklámoztam is az egységet   ( egy E240 es volt a demó főorsó ) Annál egy végállás kapcsolót kellett elhelyezni a szánon és ha arra  ráfutott a Z tengely akkor leállt a Z mozgás .  Magán vélemény  : egy kis fejlesztéssel konfortosabb egység készülhetett volna ..  IsVarga életében sajnos olyan változás következett be ( elvált és lakást kellett építenie ) hogy eléég eltávolodott tőlünk  ) Én személy szerin nagyon sajnálom mert az egyik legfelkészültebb PIC es kolléga volt  
 ( egy komoly, sikeres  laboreszközt fejlesztettem vele )

dtb

Talán elkerülte a  figyelmeteket, [#2640@TROMF22] már tett be egy linket az esztergálás topicba, Igorkawa vezérlőjéről itt: [#t133p43687#]. A youtube video alatt pedig ott van a letöltési link a teljes dokumentációval, arduino programmal.

B.Zoltán

Még hétfőn lesz a szóbeli, és utána remélhetőleg meg lesz a nyelvvizsgája.
Utána remélem hamar tudok küldeni tesztelésre egy példányt.

jani300

Engem igazából az itt látható művelet áttétel kapcsolatának elektromos kiváltása izgatna .
Persze lehet a videón is úgy van ,csak beletekergettem ,nem fordíttattam le .
Fektiforg megoldotta régebben ,arra rá is csodálkoztam .

B.Zoltán

Ez a csináld magad bütykölős verzióra aludtam egyet.

Ez nem járható út, mert szinte biztos hogy, mindig lesz valami gubanc, és én ezt nem tudom felvállalni.
Most pár napja én is beleszaladtam egy olyan hadweres hibába, ami tök programozási hibának tűnt, de kiderült, hogy csak én felejtettem el egy forrasztást.
No ilyenkor magyarázkodhatnék.

Örülni fogok, ha a kész, letesztelt berendezés a helyszínen minden probléma nélkül be lesz üzemelve.

De a probléma megoldottnak látszik a dtb fórumtárs beírásával.
Aki szeretne építeni saját maga megteheti, még fizetni sem kell érte.
Mi sem akartunk fejleszteni egyet, de nekem nem jött össze az ingyenes után építhető megoldások.
Lehet, hogy csak én voltam béna?

Mindenki megnyugtatására írom ez a ketyere saját tervezés minden szempontból, és nem mások tollával ékeskedünk, ahogy szokás mondani.

empé13

Sziasztok!

Kis esti keresgélés után találtam rá a "német kollégák" hasonló "Elektronikus Vezérorsó" megoldására.
A német fórum linkjei:

https://forum.zerspanungsbude.net/viewtopic.php?f=10&t=27531&hilit=servomotor

https://forum.zerspanungsbude.net/viewtopic.php?f=16&t=11439

https://forum.zerspanungsbude.net/viewtopic.php?f=16&t=1809

A hozzászólások között több link lapul, van köztük néhány olyan, ami érdekes lehet.

Üdv: P.

empé13

LoneWolf árulja az IGBT panelt, amin nem látszik a kisebb alkatrészek tipusa.

A kisebb IGBT -4 darab van a panelen:
Még 4 dióda található:

Üdv: P.

jani300

"Mindenki megnyugtatására írom ez a ketyere saját tervezés minden szempontból, és nem mások tollával ékeskedünk, ahogy szokás mondani."
Remélem nem is gondolta senki hogy nem így lenne .
Az hogy előkerültek más megoldások is , csak azt mutatja hogy komoly érdeklődés lenne egy kész ,működő megoldás iránt ,szerintem .
És gratulálok a megoldásotokhoz !
Figyelem egyébként már az első publikálás óta , csak az elektronika részéhez biztosan nem tudok hozzászólni .

000000000

Az elektronikus szinkronhajtás mint ahogyan már mások is leírták abból áll, hogy a mester tengelyre teszel egy útmérőt, majd egy másik tengelyt (vagy tengelyeket) a feladathoz szükséges áttételnek vagy előtolásnak megfelelően működtetünk pl. step/dir hajtással. Azaz a mechanikus áttétel helyett egy elektronikus áttételt hozunk létre annak előnyeivel, hátrányaival.
Persze rengeteg kérdés és minőségi külünbség vetődik fel az egyes megoldások között, ha komolyabban elmélyedünk a témában (pl. egységugrás dinamikai problémák, maximális fordulatszám, pontosság, felbontás, stb.).
Példul egy lefejtő fogaskerék gyártás szimulációra az alábbiakban láthatsz példát Robsy szinkron hajtás kapcsán:

http://www.robsy.hu/te7/Robsy-Synchron-Gear10.jpg

Videó.

B.Zoltán

Kösz a bizalmat.
Megfordult a fejembe, hogy valaki nehogy arra gondoljon, hogy egy ingyenes programot árulunk pénzért.

Miki2

Ez így teljesen rendben lévőnek tűnik.
Már csak pár apró kérdés, ami foglalkoztat:
Kell-e a megoldáshoz számítógép
Be lehet-e állítani a következőket:
   encoder résszáma
   osztófej áttétele
   vezérlő felbontása  
   szabadon választott fogszám
Mert ugye csak ezek együttes beállítása után lehet
tetszőleges fogszámú fogaskereket, csigakereket készíteni.

Csuhás

Ha a videódat megmutatni akarod, és nem csak bosszantani akarsz akkor legközelebb rakd fel egy videó megosztó oldalra leginkább a youtube-ra. Nekem eszembe sem jut letölteni, egy csomót kattintani amikor tudom, hogy egy udvarias hozzászólást író anyagát egyetlen kattintással megnézhetek, úgy hogy itt az oldalon már ott az előnézet.  Sajna az ilyen megosztás előrejelzi annak elavultságát.