Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

dtb

Igen, én is arra gondoltam, csak figyelmetlen voltam :-)[#eljen]

Csuhás

Sziasztok! Nincs meg valakinek az eposz kft által sok éve forgalmazott avr fejlesztő panelek kapcsolási rajza, vagy legalább láb kiosztása (proci, csatlakozó)? Konkrétan most az AVR STAMP F MMC és az AVR STAMP ETH érdekelne.

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

Csuhás

Remek!  Köszi!  [#worship]

svejk

Elajándékoznám sok-sok éve mintába kapott, SI9979CS-E3   brushlessmotor vezérlő IC-jeimet.

6 db van a gyárilag lehegesztett zacsiban.

uhf57gbx7

Sziasztok !
Vásároltam egy  H2 cnc Controllert és az a gondom hogy a gépemen nincs LTP kimenet . Az lenne a kérdésem hogy tudom e használni a vezérlőt LTP usb átalakítóval is vagy mi a megoldás .

ajpwg6jrn

Szia Svejk.
Engem érdekelne. Pont terveztem építeni pár AC motor szabályzót.
Üdv. Miki

dtb

Inkább LPT bővítőportot vegyél. A Mach3 gond nélkül kezelte.
https://www.argep.hu/trend/PCIL/Pci-lpt.html

dtb

Egy kis elektronikai segítség kellene. A szomszéd panaszkodott, hogy hangos vagyok (és igaza van). ~70 év körüli matróna, nem nagyon akarok vele rossz viszonyt, mert igazából anyósom portája, ahol dolgozok, tehát nem rajtam fog csattani a népharag, hanem rajta.
Vannak olyan elektronikai panelek, amik egy kihelyezett mikrofon segítségével ellentétes amplitudójú hanghullámokat generálnak, és ezzel "kioltják" a hanghullámokat. Van ilyen kapcsolás egy rakás, az otthoni gépemre is letöltöttem már párat, de én ezekhez nagyon nem értek. Érdemes ezzel foglalkozni? A garázs kb 4x6m2 zárt beton garázs, középen van a gép, az ajtó felé gondoltam a hangszórót, befelé fordítva. Ha igen a válasz, akkor kb. mennyiből lehet kihozni? Egy sima mono végfok is kell! Valaki érez ingerenciát ilyet bütykölni?
(A fizikai hangszigetelés  elég húzos m2 áron van, az most felejtős)

LittleSV

Kérdés miben vagy hangos. A rezgéshullámokat amik az aljzaton, födémen stb keresztül továbbítódnak nem tudod kioltani. A gép által keltett hangullámokat lehet csillapítani, de vélényem szerint a fizikai hangcsillapítás sem lenne drágább mint egy komolyan megépített inverz hanghullámú hangsugárzó (számolj a hangsugárzó méretével, az erősítő nagyságával -mert nem néhány dB kioltását szeretnéd elérni), amik általában a külső zajt oltják ki egy kisebb területen/helyiségben. Szóval lehet a matrónához kellene telepítened a "némítót" :)

dtb

Igazából a nagyoláskor keletkező, magas frekis, visító hangok az idegesítőek, (nekem is) azt kellene redukálni. A garázs zárt, különálló épület, a falon, aljzaton keltett rezgések hanyagolhatók.

Kristály Árpád

Halihoooo
Ragasz falra negyzetes tojástatokat ojan mind a hangszigeteló

dtb

Igen, erre is gondoltam már, de egy rétegben nem túl jó a hatásfoka, ki kéne próbálni, ha valamelyik boltból tudok tartókat keríteni.

RJancsi

Az ellenfázisú "zajkeltés" és ezzel az eredeti zaj kioltása elég bonyolult. Ha távolabb rakod a hangszórót a zajforrástól és ráadásul valamilyen, a káros zajtól eltérő karakterisztika szerint sugárzod a hangot, akkor lesz ahol kioltják de máshol épp erősíteni fogják egymást. Egyszerűbb és nem biztos, hogy drágább a fizikai hangszigetelés. A tojásos tálca jó megoldás, talán valamelyik piacon olcsón hozzá tudsz jutni.
Ami biztos, még véletlenül se használj polisztirol táblát ("hungarocell"-t és rokonait) mert a tévhitek ellenére kiválóan vezeti a hangot, csak hőszigetelésre alkalmas. Hangszigetelésre a lágy anyagok jók, pl. kőzetgyapot, csak attól meg viszketni fogsz. De meglepően jó zajelnyelő hatása van a fal elé belógatott drapériának vagy más szövetnek. A magas hangokat viszonylag könnyű szigetelni, a mély "testhangok" majdnem mindenen képesek átmenni.

RJancsi

Nem tűnik drágának még ha újakat is vásárolsz.
125 db egy ezresért szerintem megéri.