Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Halihó Mindenkinek!

Mitsubishi FX0S-30MR-DS PLC és monokróm HMI modul (SH300 és MD204)  együttműködésével küzdök, de egyelőre sikertelenül.
Külön felprogramozhatóak az egységek, de a kommunikáció a PLC és a HMI között sehogyan sem akar összejönni.
GX developer FX programot használok a PLC programozásához és az az érzésem, hogy ezen belül kellene engedélyeznem a kommunikációt a két egység között, de valahogy nem sikerül megtalálnom a megoldást.
Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, nagyon nagy segítség lenne, ha valami tippet tudna adni.
Előre is köszi.

Üdv: István

szf

Emlékeim szerint nem kell engedélyezni. Ha gondolod ránézek a progikra. De csak kedden tudok. Mi alapján kötötted be? Van gyári kábeled vagy csináltál?

xg2w6ib9x

Szia !

Mindkét HMI dokumentációjában van info az összekötő kábelre, azt készítettem el. A bekötés helyes, ezt többször is leellenőriztem. A kábel hossza kb. 2méter, de a doksi szerint akár 70m is lehetne úgyhogy ezzel sincs gond.
Előre is köszi a segítséget, addig majd én is keresgélek a dokumentációkban.

Révész Richárd

Ha RS485 a kommunikáció akkor a PLC-ben be kell állítani azt.
A HMI-ben ki kell választani a megfelelő PLC-t és a hozzá tartozó kommunikációt.
Bár gyanítom ezzel nem mondtam semmi újat.
Ha estefelé ráérsz megnézem vagy hívj telefonon és megbeszéljük.
Számom az adatlapon.
[#integet2]

Révész Richárd

Na lassú voltam. Már biztos, hogy 485 kommunikáció. Tuti program hiba van.

xg2w6ib9x

Szia Ricsi!

Holnap hívlak már csak, mert nem akarlak későn zavarni.
Szerintem ez esetben nem RS485 a kommunikáció inkább RS422, de ebben nem vagyok teljesen biztos.
Na mindegy, holnap megbeszéljük.
Előre is köszi!

Révész Richárd

xg2w6ib9x

Hosszas vergődés után nagyon úgy néz ki a dolog, hogy a Melsec FX0S szériánál az előlapi 8 pólusú csatin nem támogatott a PLC és a HMI közötti RS232-es kommunikáció.
A HMI-k dokumentációja vitt be az erdőbe, mivel ott csak annyit állított, hogy Mitsu FX PLC-vel van lehetőség HMI kommunikációra, arra külön nem tért ki, hogy ez nem mindegyik típusnál igaz. FX0N-nél RS422 kommunikációra van lehetőség.
Ha valaki ezt cáfolni tudná én örülnék neki.[#awink]

fpd0kbd4

Sziasztok!
Ide is fölteszem a kérdésem,lehet,hogy az ilyen irányú szakemberek nem kísérik figyelemmel az esztergályos topikot.   A kérdés: egy nem CNC eszterga menetvágó cserekerekeinek kiváltására alkalmas "egyszerűbb" elektronika létezik-e? Elképzelés: a főorsóra szerelt enkóder jeleit, a szánszekrény hajtására szerelt léptető vagy szervo motor enkóder jeleivel, egy,de inkább több,beállítható áttétellel szinkronizálja. Mindezt PC használata nélkül,reális bekerülési költséggel. Egy Programmable Motion Conroller ST-PMC1 esetleg rendelkezésre állna.
Köszönök minden építő jellegű hozzászólást. A Facebook szintű (fikázós,alázó) hozzászólók, inkább kíméljék a klaviatúrát!

Varga László

Én már vagy 10 éve ilyennel  piszkáltam a Svejk barátomat.

000000000

PC alapon miért nem jó egy ilyen szinkron menetkészítő szinkronhajtás? Hiszen akár olcsóbb is lehet a HW igénye (nulla - pár ezer forint manapság egy P4 gép), mint egy PC nélküli megoldásnak, a tudása, rugalmassága pedig sokkal nagyobb.

B.Zoltán

Nekem van ilyen.

PC nélkül, minden menetemelkedés beállítható.
Eddig nagy érdeklődés nem volt iránta.
Ha lenne igény rá a kúp esztergálást, osztó funkciót, lefejtő fogaskerék marást is bele lehetne programozni.

D.Laci

Engem érdekel!
Lásuk a részleteket.

svejk

Ahogy írod, encoder a főorsóra, servo a vezértengelyre és a az elektronikus áttétellel bármit beállíthatsz.

[#2130@fektiforg]  is publikált a megoldást vagy 7-8 éve.

B.Zoltán

Fotókat este tudok feltenni.
Kézbe fogható ketyere 4 soros kijelzővel, kell hozzá egy 3 ezer forintos 600-1000-es enkoder, de tervezzük az egy impulzusos és kisebb felbontású enkoder lehetőségét is.

Most teljes szinkron menetvágás van ezzel az enkoderrel.
A menetemelkedés három tizedes jegyig állítható be.
Táblázatból kiválaszthatók a szinte minden metrikus TPI menetek, plusz van lehetőség egyéni beállításra is.

Van manuál vágás, a A.Gábor féle lusta menetvágás ötlete alapján, és természetesen automata vágás is.
Tervezzük a több bekezdésű menet vágást is bele.
Lehet állítani a kés vágási irányát, a menetvágás irányát, így minden menetvágási variáció beállítható.

Persze nem tudom konkrétan mi érdekelne.
Készítek egy használati utasítást is, ha lesz érdeklődés.