Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Valószínű javítható a végfok MOSFET-ek cseréjével.
A meghajtók is sokszor elhaláloznak ilyenkor.

Bocs

Köszi Svejk![#eljen]

Egy munka miatt rákényszerülök a cseréjére, de az általad írtak legalább bizakodásra adnak okot. Megnézzük egy barátommal, hátha fel tudjuk támasztani.
Azt mondja, hogy alaposan átnézzük a bekapcsolási sorrendet, mert esetleg az is okozhatja, mert relékkel rövidre vannak zárva a motorok kikapcsolt állapotban az elmozdulás ellen. Bekapcsoláskor és engedélyezéskor a relék feloldanak, ekkor az egész gépből halk durranás hallatszik. Egyidőben a motor vezérlőknek is engedélyezési jelet ad. Lehet, hogy ezt kell megváltoztatni.

Bocs

Ha életre kel, vagy tartalék lesz, vagy fejlesztéshez használom, ezért is örülök az általad írtaknak, hogy esetleg menthető.

svejk

"mert relékkel rövidre vannak zárva a motorok kikapcsolt állapotban az elmozdulás ellen."

Felesleges hóbelebanc...

Bocs

Nagyobb részben igazad van. A Z tengelyen hasznosnak tűnik, mert anélkül alászáll a feneketlen mélységbe, illetve az alsó ütközőig. Így egyel kevesebb dologra kell figyelni, azaz nem a benthagyott maró szerszámra támaszkodik, hanem ott marad, ahol hagyom. A többi tengelynél amúgy egyet értek. Annak idején ilyen tanácsot kaptam, és megfogadtam. Néhány refpontra futtatást ezzel is megspóroltam, tudva, hogy nem tekergettük el a kikapcsolt gépet, de a mai tudásommal már nem tenném mindet bele.

Bocs

Mondjuk pont a Z vezérlője ment haza. Na ezt át kell gondolni, okozhatta-e a relé átkapcsolása? 12 lábú váltókapcsolója van, az vezérlő engedélyezési pontja független a motortól, csak időben azonos a kapcsolása. Azt hiszem itt nincs összefüggés.[#nemtudom]

dezsoe

Én azért erre nem fogadnék, mert ha egyszerre kapcsolod, akkor a vezérlő már rég engedélyezve van, mire a relében elkezd mozogni a nyelv. Pár nagyságrendnyi különbség van a relé és az elektronika sebessége között. Ha valami komolyabb a relé, akkor találsz hozzá katalógust, amiben le szokás írni, hogy mennyi idő alatt vált.

svejk

A ref. pontra futás nem kerülhető el, főleg ha microsteppet használsz.

Ha rajtam múlna én úgy írnám meg a CNC szoftvert, hogy amíg nincs referebncia felvéve addig csak kis sebességgel engedném a tengelyeket mozgatni.

Nem én találtam ki az iparban is így van.

Egy bemenet elég hozzá és sokkal fontosabb mint a végálláskapcsoló.

A végálláskapcsolónak pedig mindig magát a vezérlőt kellene letiltani a szoftvertől függetlenül. Ha már biztonsági végállás.

svejk

És ténylegesen alászáll a rövidzár nélkül, vagy csak gondoltátok.

Rövidzárnál az elektromos fékezőerő arányos a fordulatszámmal, álló helyzetben nincs fékezőerő, hiába van rövidrezárva.
Tehát szép lassan le kellene rövidrezárva is csorognia.

Bocs

Köszönöm, hogy foglalkoztok vele!!![#taps]

Igen, azt meg kell néznem, hogy a vezérlő milyen módon van engedélyezve, és azt rendesen át kell gondolni. Igazad van, a vezérlő rögtön áram alá kerül a bekapcsoláskor, a motorok tekercseit kapcsolja át a relé a rövidzárból a vezérlőre. Tehát a már működő motorvezérlőre kapcsolom rá a motorokat. Lehet, hogy ezt nem szereti?

Még arra is gondoltam, hogy a rövidzár leválasztásakor valami áram indukálódik, amit meg 1 ezred másodperc múlva bele vezetek a vezérlőbe. Persze az áram ettől gyorsabb, de ha az indukció még folyamatban van a kapcsolás befejezésekor...?

Okoskodás?

Bocs

Szia Svejk!
A  refpontra futtatási "utasításod" ezennel megfogadom. (Én kezelem utasításként, mert fontosnak tartom, és belátom, hogy igazad van.) Megígérem -magam számára is-, hogy minden bekapcsolás után ez lesz az első mozgás.[#worship]

A fékezőerővel kapcsolatban vitatkoznék egy kicsit, bár félénken. A léptetőmotor 4 kivezetéséből ha kettőt összeérintek, egy tekercs 2 végét, csak nagy erő befektetéssel lehet a tengelyen fordítani, miközben érezhető a mágneses "kattogás". Ha a másik két kábelvéget is összeérintem, kézzel szinte megmozdíthatatlanul fogja a forgórészt. Ezek egyébként 4,5 Nm-es motorok. Engem is meglepett ez a jelenség. Szóval a relé által kapcsolt rövidrezárt állapotban "betonkeményen" tartja a tengelyt bármiféle áram nélkül.

A Z tengely konkrétan bepörgeti a golyós orsót és a motort ha nincs vezérlés alatt, és nincs rövidre zárva, bár szép lassan. Sokáig ellensúlyban gondolkoztam, de ez a megoldás, és az, hogy a működő motor is megtartja, feleslegessé tette az ellensúly alkalmazását.

Mégegyszer köszönöm a hozzászólásotokat, és örömmel venném a továbbiakat.

dezsoe

Szerintem az első a helyes megfejtés. Több motormeghajtó kézikönyvében is láttam külön kiemelve, hogy bekapcsolt állapotban ne kötögesd a motort be vagy ki, de tulajdonképpen ez szinte mindenre érvényes, nem csak a motorokra.

Bocs

Akkor egyelőre ezt tekintem a hiba okának. Vagy megoldom egy logikai kapcsolással, figyelembe véve, hogy az áram gyorsabb, mint a relé kapcsolása, vagy ugranak a relék.

KoLa

Van egy digitális tachométerem ( MT4W-C itt vettem régebben a fórumon.
Jól működik egy közelség érzékelővel, az E-400nak méri a fordulatszámát.

Most egy enkódert (H38S400b) akarok rátenni egy másik ugyanolyanra, hogy mérje a forgatás sebességét.
Nagyon lassú lenne az elfordulás,és csak összehasonlítás útján kalibrálnám.
Szalagfűrész előtolás kontrol lenne belőle.

Működik de nagyon érzékeny,pedig csak az A phase van bekötve.
Ha hozáérek ezres nagyságrendre felugrik, aztán ha lassan csavarom akkor pár százasra beáll a kijelzőn az érték, ha nem forgatom akkor 0-ra áll, ha leteszem az encodert az asztalra akkor a koppanástól már felugrik megint több ezerre, aztán lecseng és nulla.
A deviation L H outpotokat már levettem 001-re így sikerült ezt is elérni!
Kell még ide valami illesztés?

e9g6tycw

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni. Indramat szervohoz értő szakitól, vagy tippet ,hogy hol tudnám megnézetni Pest megye lenne a legjobb,de bármilyen segítséget elfogadok.
Valószínűleg az enkóder részével lesz a probléma.Alaphelyzetben gerjesztés alatt suhogó hangot ad ki,
lassú menetben ez olyan mintha súrlódna benne valami, gyors járatban nem egyenletesen megy ,olyan mintha megugrana rángatva megy,mintha rágna valami .A motorból hallatszik, üresjáratban szépen fut lehet oda vissza mozgatni nem kotyog nem zörög.

S.O.S lenne!
Itt áll halomban a marnivaló.

Köszönöm!