Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezek tervezett adatok lettek vagy ezt dobta a gép?

Bocs

Is-is. Az áttételt terveztem,a mozgatott tömeget is, azonban menet közben változott néhány dolog. Eredetileg fa marás volt a kizárólagos terv, de a pontosság a merevség és a rezgés csillapítás is jobb lett, mint amit szerettem volna elérni. Ezért a Z alaplapját jelentősen erősebb anyagból készítettem. Most időnként vasforgács borítja a munka asztalt.

Tudom nem elektronika, de hát itt átfedések vannak.

Szóval jelenleg ez az ábra, de a léptecsek cseréjére is sor kerül, csak pár dolgot még tanulnom kell (4+1 tengely).

Bocs

Amúgy mit takar a kérdésed? Szívesen veszek minden bírálatot, és tanulni valót.

svejk

Nagynak találom az 1:5-ös áttételt 5-ös golyósorsóhoz léptetős gépnél.
Mekkora motor? 4 Nm-es?

Bocs

4.5 Nm.
Az áttételben nem vagyok biztos, sőt! Megyek megnézem.

Bocs

Szóval jobban ismered a gépemet mint én [#taps].
Az áttétel 2,5:1, 60/24 fog. A többi stimmel.

svejk

Gondolom 2-300 mm-nél nem mozdul többet ez a fránya Z tengely.
Én nem erőltetném azt a rövidrezárást  inkább megpróbálkoznék korrektebb megoldással.
Ugye a tuti egy elektromechanikus fék amit kapsz itt a fórumon pár ezer Ft-ért.
Irtad a barátod CNC gépeket javít nem is értem miért nem ezt ajánlotta, hiszen az iparban negyon el van terjedve.

De egy 5-6 ezer Ft-os méretezett csillapítatlan gázrugó is jó megoldás lehet, főleg ha nem iparszerűen használod a gépet.

Bocs

A Z elmozdulása 300 mm[#eljen]. Mondom, hogy ismered... (Persze tudom, sok tapasztalat van mögötted.)

Megbeszélem vele amit írtál. A gázrugón elgondolkozom, jól hangzik. Az iparszerű használatban azért reménykedek, mert a baromi kemény kézi (és gépi) földmunkát kívántam kiváltani a géppel. Bár nem rágom miatta a körmöm.

Egy korábbi hozzászólásodban írtad, hogy nem rajongsz a Haas gépekért. Nekem van egy TL2 esztergám, és igazából abban sincs olyan fék, ami kikapcsolt állapotban is tart. Mondjuk nincs is függőleges tengely. Válthatnánk pár szót, hogy miért nem kedveled, valahol máshol.

svejk

Genyók a HAAS-osok...
- Elemet elrejtették egy második panel alá.

- Elfüstölt az alaplapon egy böszme nagy ellenállás és egy diónyi lyukat égetett a panelen.
Pár nap múlva - mert tényleg gyors a szerviz- hozták 1 misiért az új lapot, beszerelték, kérdem hol van ezen az az ellenállat?
- Ja, arra nincs szükség nem kell.
 (ergo tervezési, típus hiba volt az eredetin)

- a szerszámbehúzó golyós megfogója 1 évet bír ki mert bili anyagból van, cseréléséhez a fél gépet szét kell bombázni.
A golyós megfogót külön nem adják, csak komplett a tányérrúgókkal 250 ezerért.

- A szerszámváltás tényleg villámgyors, persze sokszor feleslegesen, de lejjebb venne csak minden előtolással együtt lehet százalékosan.

- A gépet ki kell "pányvázni" mert elmászik a helyéről.

Hirtelen ennyi jutott eszembe...
 persze a többi gyártó is kutyaütő. :(

Bocs

Az enyém ehhez képest fapados. Kézi szerszámcsere, kézi anyagcsere, kézi bemérés, kézi takarítás. De a 2 tonnájával nem ugrál.
Amikor akku gondom volt, a szerviz 360 ezerért jött volna megnézni és árajánlatot adni. Ebben ez 3 alaplapból van a legbelső belső oldalán. Hát a kontaktok legalább tisztítva lettek.

Most azon bírkózom, hogy ki tudnék-e építeni egy USB csatlakozást. A helye egyértelmű az alaplapon és a kezelőpanel oldalán, de gyárilag nem tették bele, és ha szoftveresen le van tiltva, akkor jöhet a következő árajánlat.

7ribea2ss

A képen látható enkodert kellene bekötnöm de nem találok hozzá rajzot. Tudnátok segíteni?
Valamint az a hengeres alkatrészt sem tudom mire használható.
A belsőrész a külsőhöz képest fékeződik.

Rabb Ferenc

7ribea2ss

Köszönöm, holnap kipróbálom.

Szalai György

"A belsőrész a külsőhöz képest fékeződik."
Tehetetlenségi csillapító.

PSoft

Ahogy Téged ismerünk, szerintem még...robbantott ábrát is "vadásztál" hozzá.:)

No de, hogyan is működik ez a tehetetlenségi csillapító?
(ha írsz róla, máshol is írhatod, más topikban)[#wave]