Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

A sima beton zajvédő falak helyett (amik igazából nem nyelik el a zajt hanem csak visszaverik a védett terület felől) egyre több helyen használják a faforgácsból, nádból, rozs vagy más szalmából készült cementkötésű táblákat. Ezek bár eléggé merevek, de a felszínén levő sok üregben "pattogó" hang elég gyorsan elnyelődik. A nyílt üregű szerkezet mellett nem sík hanem valamilyen mintákkal kialakított felületük van ami szintén az egy irányból jövő hangok szétszórását segítik.

PSoft

Idéz...a "hős korban" minden amatőr zenekarnak tojástartós pincében volt a próbaterme...

Mert a "hőskorban", még nem volt akusztikus szivacs, csak...fürdőszivacs.[#vigyor2]

RJancsi

Ha nem lenne zárt cellás, akkor megszívná magát vízzel és nem úszna hanem elmerülne mint a mosogató szivacs. De a tények ne zavarjanak, azt használsz hangszigetelésnek amit akarsz de legalább másokat ne vezess félre!

Mi az EPS?

De hogy ne kelljen végigolvasnod a hozzáértők leírását, elég ez az idézet is:

"Hő- és páratechnikai szempontok:
Az expandált polisztirolhab legfontosabb jellemzője az igen jó hőszigetelő képesség, amely a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, s így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken."

[#wave]

fn47xk7ei

Igen és az EPS meg is szívja magát vízzel ha sokáig érintkezik a vízzel . Én úgy tudtam az XPS a zárt cellás és azért használják lábazati szigetelőnek. Lehet , hogy te jobban tudod mint a gyártók , nekem mindegy . Félre vezetni nem akartam Bélát mert jól ismerem és talán mondhatom elég jóban vagyunk. Mivel nekem ezen táblákból van jó pár darab maradék ezért ajánlottam fel felhasználásra ill. ebben tudtam volna segíteni. De akkor rakjon tojástartót csak , hogy neked legyen igazad. Majd valaki másnak odaadom vagy eladom. Szóval elnézést Béla , nem akartalak félrevezetni![#worship]

B.Zoltán

Az oldal falon már akusztikus szivacs volt, de bolyhos szövet, ágytakaró is egész jó eredményt adott a kísérleteknél.

000000000

Régi hütök igy is végezték tele lett vizel a szigetelés 2k purhabal ujra lehetet önteni hogy pár évig birják még!

000000000

dtb !
Gépvázat (vibráció forrás) ezt elemelném az ajzatol gumibak,gumilap, gép köré lehet zárt teret aklozni pl zaj és porvédelemel is előbbre leszel..
Nem kell az egész mühelyet kitapétázni ...[#nemtudom]

dtb

svejk

Ez bizony így igaz!

Amióta "beszigetelték" a panelházunkat azóta az utcafrontra nyíló erkélyünk mint egy erősítő tölcsér még f@szán be is vezeti a hangot a nyitott ablakon.
Kutyaugatás, madárcsicsergés nyitott ablaknál legalább kétszeresen szól mint előtte.
Bizonyára segít ebben a nemesvakolat is, de úgy ahogy írod a kapirgászási kisérlet  tökéletesen mutatja a nem hangszigetelésnek való tulajdonságát.

svejk

dtb

Na szóval, az előbb nem tudom, mi történt, írás közben frissített az ablak..

Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat, de emiatt higgyétek el, nem érdemes vitázni, veszekedni. Elég korlátozott lehetőségeim vannak, úgyhogy amit lehet, ki fogok próbálni, mert nem akarok haragot a szomszéd nénivel, és legalább látja, hogy igyekszem foglalkozni a problémájával.
Az EPS lap olyan szempontból jó lehet, hogy a fél ajtó-szárny helyét teljesen (zártan) kiválthatná, ezzel már valamennyi kóbor hang megfogható, a belső oldalára meg vagy padlószőnyeg kerül, vagy tojástartó - vagy mindkettő. Aztán meglátjuk mi sül ki belőle.
Én csak azon csodálkozok, hogy az eredeti, elektronikai megoldásra (amit azért elég sok helyen használnak) szinte semmi érdemi megoldás javaslat nem jött.
Köszönöm még egyszer mindenkinek az ötleteket, és a segítséget![#eljen]

svejk

Pedig a gép bedobozolása tűnik mindenféleképp a legjobbnak, A Te -aki a gép mellett vagy- egészséged érdekében is.

fn47xk7ei

Én azon nem is vitatkozom , hogy az EPS-t nem hangszigetelésre találták ki hanem hőszigetelésre. Az ablak is jó példa. Rossz hangszigetelő anyag az üveg és a közötte lévő gázok ( no itt az S6- volt a legjobb)de mégis ha bezárod a hőszigetelt ablakod akkor erősen csökken a  kívülről jövő zajszint főleg a régi gerébtokos ablakokhoz képest. Lásd "Ace ventura". [#nevetes1]De a lényeg még , hogy más a akusztika téma és más a hangszigetelés. Abban meg természetesen igazat adok , hogy első dolog a zajforrást meg zabolázni.

ajpwg6jrn

Egyszerű, olcsó és hatásos megoldásként arra a falra ami szerinted problémás tegyél fel egy karnist. Arra pedig elhúzható vastag plédet (mint egy függöny), a fal és a függöny között legyen némi légrés. (Ez egy nagyon jó hanszigetelő módszer.)
Albérletben szobák között így oldottuk meg a hangszigetelést. (Szinte teljesen leredukálta a normál hangokat. Magas tartományt szinte 100%-osan.)

g89ketty

Minnél nagyobb tömegü a hangszigetelő agyag annál hatásosabb. Az ásványgyapotból a sűrü, tömör használatos. Létezik hangszigetelő lemez szendvics szerkezetü, ólomlemezzel, megfizethetetlen. A tojástartó szerintem vicc, talán a visszaverődést csökkenti.