Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Itt lax, tőlem egy lórúgásnyira.
Küldj egy címet E-mailban, aztán bedobok egyet, ha arra járok.
Nem baj, ha nem vagy otthon.
Ezen a héten már vagy ötször átmentem ott, Dunaharasztiba menet jövet.

000000000

Sziasztok! A segítségetek kérném egy léptetőmotor és vezérlő elektronika összehangolásában! A képen látható motort szeretném rákötni a mellette lévő vezérlőre, de nem tudom melyik vezetéket hova kéne (a 4-es tüskesort vágom csak a sorrendet nem)
Nagy szükségem lenne a segítségre, mert nem szeretném tönkre vágni sem a léptetőmotort sem az elektronikát. a képen látható a vezeték párok megvannak (tekercsek kivezetése) csak fogalmam sincs, hogy számít-e a polaritás (van-e egyáltalán) és úgy konkrétan nem sokat konyítok a léptetőmotorokhoz!
Köszönöm előre is a segítséget!

s7manbs8

A léptetőmotor tengelye kézzel könnyen forog ?

Az van ráírva, hogy 2.8A, épp lehet elbírja a kis meghajtóka hajtani, de lehet nem max erővel, illetve tenni kell hűtőbordát apotiját maxra állítani, meg nem árt hűteni még ventillátorral sem.

s7manbs8

A léptető motor kivezetéseit akárhogy bekötheted, nem számít semmi, ha nem jól kötöd be, akkor nem fog megmozdulni esetleg, más baja nincs, a 4 kis tüskére úgy kell bekötni, hogy:

1. motor egyik tekercsének egyik vége
2. motor egyik tekercsének másik vége
3. motor másik tekercsének egyik vége
4. motor másik tekercsének másik vége

A motornak elvileg két független tekercse van, ezt egy Ohm márővel nézd meg, hogy melyik két vezeték sípol, h amegvan az egyik a kimaradt 2 darab másik vezeték lesz a másik tekercs.

A kis lépteőmotor vezérlő modulkák potméterét kikapcsolt feszültségmentes állapotban állítsd, ha akarod.

A motorokat pedig menet közben ne dugdosd rá, vagy húzd le, az árthat az egészségének.

000000000

Köszönöm a kielégítő választ! A kivezetéseket már kimértem. hűtőbordát mindenképp teszek, elvileg egy kis lézer fejet fog hurcolászni a kis tartó konzollal..
Az a potméter igazából mire szolgál? Esetleg áramot állítok vele? és akkor teljesen tekerjem fel? Köszi!

000000000

Még egy apró kérdés! Jól gondolom. hogy a képen megjelölt tüskék, a végállás kapcsolók bekötésére szolgál?
Köszönöm!

s7manbs8

A potméterrel a motorra menő áramot lehet beállítani, ez a modulkától függően maximum 1-2A lehet azt nem látom a tied melyik lehet, az is lehet, hogy csak 1 A körüli.

Persze egy kis valamit el tud vele mozgatni, annak nem kell nagy erő.

A mutatott motorhoz a max állása sem hajtja túl elvileg, pár perc bekapocoslát állapotban a motort ha megnézed a kezeddel menynire meleg, épp, hogy kicsit langyosodni fog kb.

guliver83

Egy nagy felindulásra 5 helyre ütöttük le ketten megy az csak csinálni kell! [#taps][#eljen]

000000000

Értem, köszönöm! Esetleg az alatta lévő hsz-ben felvetett végállás kapcsoló bekötési gyanúmat meg tudod erősíteni? :D

s7manbs8

Igen az azt jelenti.

000000000

Köszönöm! mindenre választ kaptam! :)További szép napot!

s7manbs8

Kösz, viszont, sok sikert hozzá.

svejk

Bundyland-nak erre: [#t145p4882#]

Szerintem keskeny 28 lábú DIL-re nincs ilyen adapter.

bundyland

Az meglehet, hirtelen csak a lábszár néztem.

bundyland