Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vadember

A nyitóoldalon beütöd a keresőbe ,hogy bundyland.

s7manbs8

Egy konnektork akarnék leföldelni, mert a falban az nincs bekötve, valahogy úgy akarnám, hogy bent a lakásban megoldani, lefúrjak a földbe és tegyek bele vezetéket vagy hogy tudnám ezt könynnen megoldani ?

Már unom, hogy mindig csíp ha valamihez hozzáérek. :)

LittleSV

Háromszor olvastam el amit írsz, meg a topic címét is, sőt még a dátumot is megnéztem -nincs április elseje. Szóval biztos komolyan gondoltad, mert viccnek durva lenne :)

LittleSV

A kép lemaradt :D

ajpwg6jrn

Szia.
Mivel nekünk is még régi a házban a villanyvezetékezés és nincs bent földelés én a konyhában és a fürdőben ideiglenesen nemes egyszerűséggel a vízcsőre rákötöttem Z/S vezetékkel az aktuális konnektorok védőföldjét.
De ezt csak ideiglenesen, mivel most csinálom a házikó vezetékezését.

000000000

Lásd be gyors és olcsó!!![#eplus2]

Mlaci

Bocsánat hogy bele szólok, de vizcsőre elég merész dolog rákötni a dugaljat. Ha szivárgó áram keletkezik és te pont kezet mosol...

Ha minden kötél szakad, akkor sem szabad ilyet csinálni. Halál lehet a jutalom. Ideiglenesen egy nem túl szép módja van a probléma megoldásnak. Meg kell nézni hogy a dugaljban melyik  nulla vezető. Ezt kötöd a földelésbe is. Szaknyelven ezt tiltott nullázásnak hivják. Azért tiltott nullázás, mert itt is lehet gond. Mégpedig az, hogy ha megszakad a nulla felé menő vezeték, vagy valaki össze keveri a fekete(fázis) és kék(nulla) ereket a kötődobozban, kijut a fázis a védőföld érintkezőkre. Nyilván, ha renben vannak ezek a dolgok, ilyen nem fordul elő, és tényleg csak ideiglenes megoldásnak szabad alkalmazni. De a vizcsövet SOHA ne használjuk földelés gyanánt, mert lehet hogy este elmész fürdeni, és a kád lesz a sirod, mely ápol, s eltakar.

frob

Te jó ég ne tanácsoljatok olyanokat ami nem csak hogy tilos még ÉLETVESZÉLYES IS!!!!

húzz ki a kismegszakítóktól egy zöldsárgát a legvékonyabb kábelcsatornában elfér bőven az az 1 szál és nem is annyira zavaró, és akkor az FI relét is felrakhatod

minden más megoldás ahogy írtam életveszélyes és tilos!!!

frob

a vízcső csak az eph ( egyen potenciál hálózat ) része lehet, az az végig megy a zöldsárga és minden fémbigyó össze van kötve, CSILLAGPONTOSAN! mint a fa ágai, különben lesz frankó kis hurok és megint jönnek a csodák...

és a betápnál már lehet osztani az FI relé ELŐTT!!!! a nullát
és így lesz nullázott védelem, az az a nullát osztjuk ketté, ebből az egyik lesz a védővezető

szf

Szerintem keres egy villanyszerelőt aki el tudja csípni a vezetéket.
Ez tragédia.
Ennél még az is jobb, ha raksz bele egy fi relét a körbe. Nem elégséges de nem visszalépés.

PSoft

Idézhúzz ki a kismegszakítóktól egy zöldsárgát a legvékonyabb kábelcsatornában elfér bőven az az 1 szál és nem is annyira zavaró, és akkor az FI relét is felrakhatod

Nem értem mi az összefüggés az áramvédő kapcsoló helyes működése, és a védővezető megléte/nemléte között?[#nemtudom]

s7manbs8

Azt hozzáteszem, hogy a lakás, amiben vagyok előzőleg egy villanyszerelőé volt ő csinálta ... az elektromos hálózatot is benne, igaz már nem ma volt ez, de annyira nem is régen, 1980 környékén.

s7manbs8

Így kell földelni:

PSoft

Ez nagyon jó, mivel családi házban laksz így -mint ahogy írod-
Idéznemes egyszerűséggel
csak a saját családod van életveszélyben.

Ha egy sor, vagy tömbházban teszed ugyanezt...
És a szomszédodat éri halálos áramütés, mert Te a vízcsövön próbálod elvezetni a készüléked hibaáramát...

Még a temetésére sem fognak hazaengedni az előzetesből.

Gondolkodj el ezen!

Szalai György

Ne vegyél róla példát. Messzire bűzlik, hogy ő is először csinálja.
Földelő szondát nem így kell hatékonyan leütni és ha eredményt akarsz, akkor nem is ilyet.
(Tudom, hogy ezt árulják a boltosok, de ők is csak az eladáshoz értenek.)

Egy valamire való földelő szonda felétek 3m hosszú, 20mm átmérőjű köracél, (nem betonvas) az alsó vége ferdén elvágva, mint az injekciós tű.
Mert az évi átlagos talajvízszint arrafelé valahol az 1m és 2,5m között van, és áprilistól novemberig úgy egy métert ingadozik is.
Ás az ember fia a belvizes Hajdúságban egy kis gödröt a jó termékeny földbe, olyan két ásónyom mélyet. Teleönti vízzel, és kézzel nyomkodja bele a vasat, fel és le. Ez így tunkolva lemegy a morzsalékos talajrétegek aljáig. A gödörbe folyamatosan kell víz, ha ,,elszalad" akkor utána kell tölteni.
Mikor így nem megy tovább, akkor elérte a felső vízzáró réteget. Innen az 5kg-os kalapács viszi tovább.

Ha a lakásban lefúrsz, akkor jó eséllyel kilyukasztod a ház alatti vízszigetelést. Ha van.
Egy konnektornak megoldás lehet egy biztonsági leválasztó trafó. Az még szabályos is.