Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Azt nem értem miért kellett a vízzáró réteget e témába belevonni .[#nemtudom]Nem lenne egyszerűbb ha arra hivatkoznánk , hogy 3 m mélyen már nem száraz a talajközeg, pld. állandóan "nyirkos" ?

ajpwg6jrn

Köszönöm. Megfogadom a tanácsod.

Szalai György

Nem tudom, lehetett volna úgy is.
Odáig viszonylag jól átnyomható a talaj, de ott már kapaszkodni kell a kalapácsnyélbe.

ajpwg6jrn

Még lenne egy kérdésem, milyen összetételű legyen a köracél földelőszonda? (Kell rozsdamnetesnak vagy savállónak lennie? Ha igan, akkor nem lesz olcsó mulatság.)(Ahogy írtad a horganyzásnak nem sok értelme van.) Szóval mit keressek ilyen célra?

000000000

Én kíváncsi lenék hogy oldanád meg rendszeres telepítésnél a szonda talajba való juttatását pl napi 15..20db 5..10kg kalapácsos módszerrel még két ráteremt embernek is elég lenne kivitelezni![#nyes]

000000000

min 16..20mm kör acél az 2.5..3m sem hajlik meg ha samuval  5..10k megküldöd keményebb talajba!
Tetszés szerint lehet válasz hatod a crom acélt /csö is de arra töreked hogy csavar kötésné ne legyen föld alatt inkább hegesztet kötés legyen szonda/anker kötöz ha fűzöd a szondát/kat pl van csavarkötésre gyurmás védelem de az nem örök meg egy nap ![#vigyor]
Ha csinálod akor egyben villám védelmen is érdemes gondolkodni (több szondás megoldás)!
Szonda elhelyezés még annyit érdemes tudni ha tudod vagy lehetséges érdemes homlokzat síktól pl 1m távolságra az elhelyezés itt az időjárás még rásegít a folyamat felső réteg nedvességre is..

Kicsa

Sziasztok!

Van nekem egy marómotorom,amit szeretnék beüzemelni. Az adattábla olvasható,villásdugó van a végén.
Milyen motor lehet ez,felépítését tekintve? Amit tudok rla :szénkefés,nagyfordulatú motor,nyák gyártásban használták.
Itt vettem a fórumon,azóta pihen,most pedig jó lenne forgásra bírni.
Milyen szabályzóval lehetne ezt különböző fordulatszámú forgásra bírni?
Jó lehet hozzá egy triac-os szabályzó is,vagy frekvenciaváltó szükséges hozzá?

Köszönöm szépen előre is!

szf

Igaz, hogy nem tőlem kérdezted.
De olyan földelőszondát lehet telepíteni aminek igazolása van arról, hogy arra alkalmas. Illetve érdemes megőrizni a számlát a termékről és dokumentálni a telepítés körülményit.
Érdemes elolvasni és alkalmazni a  Msz172 szabványt.

ajpwg6jrn

Ezt párszor el kell még olvasnom, de köszönöm a segítséget. [#papakacsint]

ajpwg6jrn

Én ezt univerzális soros motornak nézem. Vagyis triacos szabályzóval elvileg kellene tudni a fordulatszámot változtatni. (Az igazi az lenne, ha lenne rajta tachogenerátor és akkor egy DC motorszabályozóval már tudná tartani a beállított fordulatszámot terhelés mellett is.)
Simán ha csak fázishasításos szabályzóval hajtod 230VAC-ról, akkor üresen magas lesz a fordulata, terhelve pedig lecsökken. (Frekvenciaváltóval nem lennél előrébb, mivel itt a kimeneti fordulatszám nincs összefüggésben a meghajtó táp frekvenciájával.)

000000000

MTA fordításba készült pedig![#vigyor][#nyes][#eplus2]
Ami még lemarat..
PE Anker min mm2
acél 50mm2
réz 16mm2

frob

Villanyszerelési boltban földelő szonda néven fut!

000000000

Ha kefés (fordulat azt sugalja) akor sima triac szabályzó is megteszi!

Kicsa

Köszönöm szépen,megnézem,hogy mit tudok vele kezdeni.

cree2! Igen,szénkefés a motor,ez biztos. Csak az zavar,hogy 25-60 Hz közötti frekvencia van ráírva és ha jól sejtem,egyenről-váltóról egyaránt működhet,az adattábla alapján.

Köszönöm szépen!

000000000

Szénkefés motor nem igazán zavarja a hálózati freki ingadozás mert az ac kefés moci még sima dc is elmegy gond nélkül csak az keféken nagyobb lesz az ívhúzás igy az élete rövidebb lenne jobban használódik ez a rész!