Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

A "szakma" szerint, ez nem is kábel.[#nyes]
Csak olyan..."ház körül használatos bizbasz".
Mindezek ellenére, hajrá MTK.:)

ANTAL GÁBOR

És a mikród milyen pontos ?? Igen könnyen mellé lehet mérni , elég ha a recsegő egy kicsit feszesebb .  A lényeg    a mottó : sok kicsi sokra megy ( Kínában )

ajpwg6jrn

Épp a labortápom környezetében volt egy bontatlan csomag névleges 1 x 1,5mm2-es tömör vezeték. (100m hosszú)
Rá is küldtem a tápot a két végére. 10,0A-nél hidegen 12,06V feszültség esett a 100m vezetéken. Vagyis méterenként 0,1206V --> 120,6mV.

Vagyis ha normál vörösrézzel számolunk, akkor ehhez a feszültséghez, áramhoz, hosszhoz az alábbi keresztmetszet tartozik:

réz fajlagos ellenállása: 0,017 Ωmm²/m
hossz: 1m
áram: 10,0A
feszültség: 0,1206V
R=U/I --> 0,1206V / 10A = 0,01206 Ω
A réz fajlagos ellenállása osztva a számított ellenállással megadja az elméleti keresztmetszetet, vagyis:

0,017 Ωmm²/m / 0,01206 Ω = 1,4096 mm²

Ez ugyebár kevesebb, mint a névleges 1,5 mm²
A hosszát nem mértem le, de kétlem hogy annyival hosszabb lenne, mint amennyivel kisebbre jött ki a keresztmetszet. (Mivel ez több, mint 6%-os eltérés vagyis legalább 6m-rel többnek kellene lennie.)
Javítsatok ki ha valamit nem jól számoltam. [#vigyor]

designr

Ha tömör a vezeték..én gépész megmértem volna az átmérőt körbe kb 6 helyen az ezredes digitális Mitutoyo mikroval..
Ha az átmérőben csalnak akkor az anyagminőség..ellenállás sem biztos nagykönyvi..

svejk

Az ellenállást szépen kiszámoltad -gondolom szobahőmérsékleten- 4 tizedesjegyig, de fajlagos ellenállást már elnagyoltad 3 tizedesjegyre.

Sajnos a NET-en keringő értékek is eléggé szórnak.

Én pl. 0,0175-el tanultam és szoktam számolni vele.
Akkor pedig már szebb a leányzó fekvése.

Persze a fentit nem a profitéhes gyártók védelmében írtam.

ANTAL GÁBOR

Csak egy dolog hiányzik .  Hol készült a vezeték ??. Én a réz fajlagos ellenállására 0.01745 öt helyettesítek ..
Találós kérdés : miért ??  ( nagyon trükkös. semmi fizikai kapcsolat nincs a két mennyiség között , de legalább könnyen memorizálható )
Robsy ne válaszoljon mert borítékolom hogy egy kaptafára jár az eszünk . ( de a többieknek tanulságos lehet )

fn47xk7ei

Kérdezném ( mert nem tudom ), az nem játszik közre a mérésben , hogy tekercs formában mérted az ellenállását ? Értem én , hogy egyenárammal mérted de mégis valahogy úgy éreztem meg kell kérdeznem .[#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

Svejk néhány másodperccel megelőzött . De vajon tudja e??

jani300

Hát ez egyszerűnek tűnik , kerekítésről lehet szó .
De tévedtem már nagyobbat is :)

svejk

No de igazából nincs is jelentősége az átmérőnek/keresztmetszetnek, a lényeg a ellenálláson van. Hiszen nem kötöződrótnak használjuk.

Persze azt kétlem, hogy mondjuk azért vékonyabb mert aranyat kevernek a vörösrézhez. :)

De csakugyan, a fémötvözetek rosszabb vezetők mint az adott  színtiszta fém.
De ugye ha az ötvöző kisebb fajlagos ellenállású akkor ez nem igaz ugye?

ANTAL GÁBOR

Nem   !! a 0.01745 az egy BŰVÖS SZÁM  !! De mi ???

svejk

Nem, -bár úgy emlékszem írtál már a témáról- én egyszerűen elfogadtam princípiumnak, s mivel sokszor használom így nem felejtem el.

svejk

Nekem mindegyik bűvös, az hogy 2x2=4 az meg maga a csoda. :)

svejk

max. csak azért mert tekercsben gyorsabban melegszik, de ugye ez a mérés nem arról szól.

PSoft

Roppant egyszerű...

Tele a net vele![#nyes]