Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Vigyázz ha sokáig húzod még tudatlanabb leszel ![#felkialtas][#vigyor5]Én anno nagyon szerettem a matematika és a fizika tantárgyat is és mondhatom elég jól ment maga a számolás . Mostanra már annyira elhülyültem , hogy állítom az 1%-át ha tudom annak amit annak idején tanultam .Nem használtam így szépen el is felejtettem szinte majdnem mindent .Ez van .[#rinya]

000000000

Fajlagos ellenállást számoltál de még a környezeti besorolt szerelési osztályt is figyelembe szokták venni  (magyarul milyen környezet veszi körül az adot vezetéket levegöben, csöben szabadon, falban csöben.... stb[#rolleyes]

PSoft

Természetesen, én sem leckéztetésnek vettem.

Felkelni én is lusta vagyok, de nekem (még)muszáj.:(
[#wave]

jani300

Egyszer muszájból visszaméreteztem egy csigahajtás elveszett csavar részét .
Végül is sikerült ,szerintem ... :) (működik)
De mi már megszoktuk az egyszerűbb utat , kidobja azt más készen ,sokkal egyszerűbb :)

morvfer7

Valaki cserélt már monitorban vagy TV-ben háttér világítást ledesre?
Ha igen, milyen led kell hozzá és milyen bekötéssel lehet megoldani?

PSoft

Régebben, rengeteg LCD TV-t bontottam.
Tudom milyen LED-ek, LED "csíkok" vannak benne, adni is tudok pár fajtát/méretűt.
De a bekötést/elektronikát, Neked kell kitalálni hozzá.

000000000

ilyen
Hasonloak vanak led panel lámpákba is 40..50v vagy több  szalagok fix méretbe mert ledek soros tápfesze 40..50v vagy több   igy nem szabható de a fénye is több szöröse a 12v oco énak nem keverendö össze!

000000000

vanak meghajtok is ledes hátérhez led inverter...[#kacsint]

morvfer7

Holnap szétkapom a monitort, megnézem milyen hely van benne.

morvfer7

Ez tetszik, úgy látom, hogy csak a ccfl meghajtó helyett kell csatlakoztatni és kész. Ezek a sárgák előre látják, mit szeretnénk. :)

b4nm7gjvr

Ledhez való inverterteres tápegységem meg van 1db feleslegben egy Philips tévéből bontva ha érdekel írjál PÜ-t!

ajpwg6jrn

Sziasztok. Elvesztem a három fázis tengerében.
Kérnék némi útbaigazítást vagy szakirodalmat abban a kérdéskörben hogy otthoni körülmények között (3 fázisú marógépre, esztergára.... gépekre) milyen lengő dugót tegyek.
Számomra addig egyértelmű hogy a névleges áramerősséget tudja de a pólusszámot mi határozza meg?
Ahogy nézem 2 elterjedt típus van
A opció: 3fázis + 1 védőföld (szum: 4 vezető)
B opció: 3 fázis + 1 nullavezető + 1 védőföld (szum: 5 vezető)
Namármost a marógépen és esztergán 3 fázisú motorok vannak, amelyekhez később 3 fázisú frekiváltók kerülnek majd.
Ott pedig be kell kötni az L1, L2, L3 + védőföld vezetékeket
Vagyis ide elég a 4 vezetékes csatlakozás.

Mikor kell az 5 vezetékes verzió? Akkor kell, ha nem szimmetrikusan terheljük a 3 fázist, pl. egy épületen belül 3 különböző helyiség 3 különböző fázisra van kötve?

Jelenleg van egy tucat mindenféle csatlakozóm és pár aljzatom, de alig-alig tudok egy-egy párt összerakni. Úgyhogy venni szeretnék pár lengő aljzat és dugó párost illetve pár db fali aljzatot. Emiatt tettem fel a kérdésemet.

Még nincs bekötve a 3 fázis, de a közeljövőben tervben van a bővítés. Gondolom a fogyasztásmérőtől 5 vezetékes leágazás lesz.
Ezen felül plusz egy ráadás kérdés. Ha a fogyasztásmérő szekrénytől a műhely (itt lesznek a nagyobb fogyasztók) kb. 30m-re található érdemes-e oda is egy földelőszondát tenni a műhely közvetlen közelébe vagy bízzak a vezeték alacsony imepedanciájában. :D (Legjobban valami szakirodalomnak örülnék, sajnos a suliban energetikán ilyesmiket nem tanítottak... :S)
Ezen felül tudtok normális CAD-et ajánlani, amivel korrektül lehet épületvillamosságot tervezni. (WS-CAD-et rühellem, azt ne javasoljátok. :P )

zozo

Csak akkor kell az 5 vezeték, ha a gépen van 230V-os fogyasztód is. (Pl. világításnak beépített trafó) A motornak elég a 4 madzag.

izbeki

Szerintem 5 pólusú aljzatokat használj, mert onnan egy fázist is tudsz használni (ahogy zozo is írta), illetve az 5 pólusút átalakíthatod 4 pólusúra, fordítva már nem igaz.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

szf

Tipizálni érdemes az aljzatokat. Szerintem is 5p raknák. Földelő szonda szükséges. De, ha már megvan csinálva 5 vezetékesre akkor mindenhová ahol 3fázist használsz oda 5vezetékes rendszert kell kialakítani.
Áramvédő használatára felhívom figyelmedet.
Láttam már "őszi" mérnököt!