Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

C inkább nagyobb áram lökésre teszik pl induktiv (motor induló áram) van töbször jelen van...
Könyü megjegyezni
névleges áram B jel 4x se
névleges áram C jel 8x se

000000000

Lakásba szinte ritka a C!
Legelsö amikor feltünik pl hiánya hegesztés.. szivatyú... (mühely garázsa)C inkább

fn47xk7ei

Miért , két-három hozzászólás már kimeríti a villanyszerelés csínját-bínyját ?[#nemtudom]Én úgy voltam vele amikor kezdtem az építkezést már akkor eldöntöttem , hogy magamnak fogom a villanyszerelést is csinálni pedig a közvetlen rokonságban két villanyszerelő is volt de nekik csak a lapát jutott [#nevetes1]- mondjuk jóval több mint 20 év telt el azóta és nem kellett hozzányúlni (bárcsak addig élnék  míg a villamos hálózatom a lakásomban bírja a strapát [#rinya] ).

b4nm7gjvr

Minek akkora böszme vezeték? Röfi 16A-t bír maximálisan, arra elég a 1,5mm-es vezeték bőség zavarával. Gerincen végig 2,5mm, leágazás konnektorba 1,5mm, világításhoz 1mm és csókolom. Ha nagy a kéró és tudod, hogy az asszony a legbelső szobába vasal, akkor az adott konnektorba oda talán érdemes menni direktbe 2,5mm-el, meg a mikróhoz nekem is az megy, valamint a mosógéphez, de ezek egyedi esetek... alapban a konnektor nem bír 16A-nél többet a réz meg nem olcsó, és értelme sincs...

000000000

Ha megis van a kereszt metszet kötési pontok ugyis a gyenge pont ezeket nálam forasztotam nem wagoztam az nemtud melegedni sem ha oxidos a réz mind a wagonál vagy sorkapocs.....

fn47xk7ei

Nem , bocs [#worship]félreérthetően írtam - a konnektorok gerincvezetéke 2,5-ös a világításé 1,5-ös és a konnektor leágazás is . Természetesen a kapcsolótól a lámpáig 1-es drót van 11-es csőben . Hátrafelé megyen nekem nagy teljesítményű vezeték .Viszont két ágra van osztva a lakásnak így két külön fázis a világításé pedig a harmadik fázis .

fn47xk7ei

Akkor még olcsó volt a réz mert vettem egy kis teherautónyi bontott kábelt fillérekért (a java 32 eres volt ) és azt bontottuk "világba" aztán persze ebből jutott eladásra is meg bevállaltam vele még villanyszerelést is . A végkifejletre már nem emlékszem de szerencsére ( vagy mégse) elfogyott .[#taps]

ANTAL GÁBOR

A terveim között szerepel hogy veszek 20 méter 3 eres MTK kábelt és a végeket összekötöm úgy hogy 60 m legyen a vezeték összhossza . Aztán precíz ellenállásmérővel megmérem az ellenállást és a fajlagos ellenállás ismeretében visszaszámlálom a keresztmetszetet . ( kb 0.7 ohmot kell (a réz sűrűségének ismeretében ) hasonlóan tájékoztat .

Tippem van rá hogy a 1.5 mm2 esnek  árult vezeték kb 1.2mm2 lesz . A kínaiak mottója : sok kicsi sokra megy

fn47xk7ei

Én nem vagyok villanyszerelő de az a tapasztalatom , hogy még az iparban használt rézvezetékek között is van eltérés anyagminőség terén . Némelyik a megszokottnál keményebb de általam túlzott lágynak érzékelt tömör vörösréz vezetékkel is találkoztam . Legjobban akkor veszem észre a különbséget mikor (egyazon átmérővel rendelkezőről van szó ) a Csehszlovák pillanatforrasztómhoz hajlítom a "páka hegyet" és némely huzal - főleg a keményebb típusok- nem megfelelőek használat közben . Azt sem tudom esetleg milyen ötvöző anyagot tesznek hozzá  és milyen célból ( mert annyira nem érdekelt , hogy utána járjak ). Én emiatt inkább még olyanra is kíváncsi lennék , hogy két más gyártmányú de ugyanolyan keresztmetszetű rézdrót között méréssel milyen különbség mutatható ki méréssel .

istvan58

Én ezt ugy csináltam hogy megmértem mikróméterel egy szál vastaságát majd kiszámoltam a keresztmetszetét és felszoroztam az erek számával, a kapott eredmény 1.5 mm2 es drótnál kb 1.3 mm2 vólt.

000000000

Sokat ugysem tudnak trüközni vele mert terhelésnél kiderül a turpiság akkor meg a gyártot veszik elö ugy is mért sumákolt az ötvözetel...

svejk

Az MTK = Magyar Testgyakorlók Köre
Az MT kábel, no az ami neked kell... :)

b4nm7gjvr

Hihihi...

Van egy huszasom, hogy biztos nem írta el, van is rá magyarázata...én sejtem...

Szalai György

,,milyen ötvöző anyagot tesznek hozzá  és milyen célból"

Az egyik ilyen ,,spec. célra" készült vezeték az épületek telefon hálózathoz csatlakoztatására használt, polietilén szigetelésű 1x2/1 mm-es, nagyszilárdságú telefonhálózati légvezeték.
Az a csavart, fekete. Az bronz.
Azért kemény, hogy nagy távolságot lehessen vele átfeszíteni két oszlop között.
Efféle anyagú vezetéket használtak valaha az áramszolgáltatók is, a települések központjában elhelyezett közvilágítás főkapcsolótól a trafóállomásokban lévő közvilágítás vezérlő integra relékig menő 100V DC hálózataikon.
Valahol még tárolok belőle egy pár karikányit.

jani300

Én is MTK kábelnek hívom ...
Nem lehet azt eléggé hangsúlyozni hogy kábel , biztos ami biztos írjuk csak kétszer :)