Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Eplan[#rolleyes]

ajpwg6jrn

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Azt hiszem 5 pólusúak lesznek és a műhyely kapcsolószekrényéhez 5db 16A-es aljzatot teszek + 2 db 32A-est. (Régebben használtam már EPLAN-t, köszi hogy megemlítetted. Megnézem ismét.)

000000000

Ezt, elmagyaráznád, mit miért?[#nemtudom]
Eddig úgy tudtam, egy fázis egy nulla = 230 volt.
A 230 volt levételéhez miért kell a föld?

jani300

Nulla viszont még jobban kellene :)
A négypólusúban csak föld van .

szf

zozo

Danibá, hol írtam én, hogy föld kell a 230-hoz? Ne nézz ennyire mazsolának.

simarex

ajpwg6jrn

Egyszerű ez, mint a faék.
A nullavezető (nem a védőföld --> PE) és akármelyik fázis között (R-->L1, S-->L2, T-->L3) a fázisfeszültség mérhető. Magyarországon ez 230 VAC.
Bármelyik 2 fázis között pedig 400 VAC mérhető, ezt nevezzük vonali feszültségnek. (Mivel nem egyenfeszültségről beszélünk, hanem váltakozófeszültségről, amelyek 120°-os fázistolással vannak egymáshoz képest, ezért nem dupla akkora a 2 fázis feszültsége, mint amit a fázis és nulla között mérhetünk.)

Ha minden ideális, és szimmetrikusan van terhelve a 3 fázis, akkor a nulla vezetőn nem folyik áram. És ha még ideálisabb, akkor a nulla vezető és a védőföld között sem mérhető feszültség (nem folyik áram).

000000000

Kösz a magyarázatot. Sokat segített.[#wilting]

000000000

Jani300 és Bankimajki. Köszönöm az értelmes választ.[#eljen][#eljen]

Egyébként, nálunk földelt hálózat van, ha jól mondom. Az, az, közösítve van a föld a nullával.
Ezért a mérőhöz nem kellett földelőt készíteni.

Révész Richárd

Az utolsó mondatod nem helytálló.

Itt egy kis olvasnivaló

ajpwg6jrn

A fogyasztásmérőnél kell összekötni a helyi földelőszondát a PE vezetővel és a bejövő nullával.
Normál körülmények között a PE vezetőn nem folyhat áram.

simarex

akkor van már PEN vezetőnk is.

zozo

Bocs Danibá, félreértettelek. Azt hittem kioktatsz, hogy te másképp tanultad és én írtam zöldséget.
Közben csak kérdeztél...-bocsi, bocsi, fárasztó napom volt ma.

000000000

Örülök, hogy most, mégis tisztán látod.[#eljen]

Egyébként, én ritkán szoktam "kioktatni" bárkit.
Inkább rávezetem a helyes útra, ha lehet.