Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

A 100mA-s EATON U  jó választás műhelybe, üzembe, ez már többször bizonyított.

A továbbiakban azt azért tudni kell, hogy a Fi relé sem csodaszer...

svejk

Ez azért folytatást kíván, mert nem ilyen egyszerű.

hnpuikupi

Aham. Tehát ez azt jelenti, hogy úgymond bonthatatlanul kell beépíteni?

Ezt lehetne most megoldani:

Műhelybe bejön egy tápkábel.
Ott van egy elosztódoboz.
Onnan elmegyek a géphez.
Lehet a falon egy újabb doboz a gépnél?
Oda tennék akkor egy 100mA-s Fi-t és kismegszakítókat.
És innen kötném be a gépet (és ezek szerint villásdugó nélkül).

Ez a korrekt megoldás akkor?

J-Steel

Teljesen jó!
Annyi doboz lehet egy lakásban vagy műhelyben amennyit nem szégyell az ember. csak legyen mindegyiknek neve, hogy a kézzel rajzolt tervben lehessen a vezeték útjára hivatkozni.

<Betáp>---<Fő szekrény> ---- <Alszekrény 1> --- <Alszekrény 2>

<Alszekrény 2>--- gép 1
<Alszekrény 2>--- világítás

Esetleg a kábelekre lehetne filctollal ráírni valami nevet, hogy be lehessen azonosítani. PL. W-10, W-20 stb.

J-Steel

Igen tudom, erről már beszélgettünk korábban. Most bele lehet mindenbe kötni, de én úgy vagyok vele, hogy a DIN (EN) az ha a munkahelyen megfelel, akkor otton is meg kell, hogy feleljen.
 Nyilván az lenne a legjobb, ha  30mA-es FI védené az egész házat, de nem lehet, mert a nagyobb frekiváltókat nem bírja. Ha meg 100mA-t teszünk be, az már nem érintésvédelmi, hanem inkább tűzvédelmi.

szf

Miért nem lehet villásdugót használni?[#nemtudom]

J-Steel

Mert ha nincs FI relé, akkor a villásdugón keresztül (mivel nem egy biztos szerkezet) nem szavatolható, hogy a gépváz a védőfölddel galvanikus kapcsolatban van. Tehát ha valami hiba folytán megjelenik a feszültség a gépvázon, és megérintjük, akkor rajtunk keresztül záródik az áramkör.

Amikor azt mondom, hogy nem egy biztonságos szerkezet, akkor arra gondolok, hogy a csúszóérintkezőkkel lehet valami, vagy lehet törött is, az ember nem veszi észre.
 Na az ebből adódó veszélyeket küszöböli ki, ha egybol sorkapocsra van rákötve a villamos dobozban.

Ha van FI relé, akkor majnem mindegy milyen a villásdugó, mert ha baj van és szakadt a föld, és megráz a gép, akkor az FI azelőtt lekapcsol, hogy túllépné az átfolyó áram az emberre veszélyes értéket.

hnpuikupi

Egyébként ez a villásdugó kérdés.
Az ipari dugók nem megfelelőek?

+ esetleg olyan megoldás, hogy független földelés a gépvázon?

Bocs, ha ez utóbbi kérdés nem ok, de majd kijavítjátok.

Sok esetben ha tervezek (elektromos rendszert tartalmazó) gépi berendezést, az a követelmény, hogy legyen földelőcsavar rajta. Viszont az nem tudom megmondani, hogy ezt a villamoshálózat földelésébe kötik e be vagy az egy különálló rendszer.

J-Steel

Ipari dugók persze jobbak mint egy 230V-os villásdugó, de a szabvány így döntött. Igaza is van, amit nem bolygatnak, az stabil, amit meg húzogatnak, az előbb utóbb feladja.
 Amerikai földrészen pl. kötelező acélcsőben húzni a kábeleket a doboztól a gépig. Ez megvédi minden mechanikai hatástól.

A független földelés is jó dolog. Általában egyazon gép egymáson mozgó elemeit szokták is összekötni földvezetékkel, mert a mozgó találkozási ponton nem mindig szavatolható a galvanikus kapcsolat.

hnpuikupi

Ok, rendben. Igazság szerint most építem a műhelyt (felújítás, orvosi ló szerű problémák) ahol a gép lesz. Amit írtok e szerint annyi módosítás kell csak, hogy kell egy kölön kábel a géphez. Eredetileg az volt a terv, hogy kap egy központi Fi relét az egész műhely, csak ahogy elkezdtem keresgélni, kiderült, hogy gond lehet a frekiváltó és kapcs. üzemű tápok miatt ...

szf

Köszönöm
Erre van valami szabvány is?

svejk

Az a bajom nekem, hogy mindent olyan tényszerűen állítasz mintha tényleg szakember lennél.
(nem csak erre a témára vonatkozólag)
Persze általában nem is írsz nagyon nagy zöldségeket.

Ilyen ügyekben eddig itt tudtommal csak Karasz András rendelkezett ilyesmi szakképesítéssel, vizsgákkal.

A villásdugó kérdése két hónapja még biztosan teljesítményhez (is) volt kötve.
Vagy pl. a régi üzemcsarnokokban meg vannak tűrve a fi relé nélküli dugaljzatok, de új szerelésnél, átalakításnál kizárólag fi relés leállások létesíthetőek.

Az, hogy mit mond az utcabeli villanyszerelő nem jelent semmit, sajnos ők is sokszor vakon vannak, ez tapasztalat.

Elsőre nagyon kacifántosak a szabályok, sokszor úgy tűnik mintha ellentmondások is elennének.
Ráadásul elég gyakran bővítik is őket, szóval csak óvatosan a tanácsokkal!
Legjobb ha  hiteles forrásból tud az ember linkelni, de persze a szabványok meg fizetősek szinte mind. :(

svejk

Az érintésvédelmisek pl. 6-8 éve még szemet hunytak, ha a kettős szigetelésű kéziszerszámgép vezetékének a végén szerelt földelt dugvilla virított.
(pedig már biztos akkor is volt rá rendelkezés)

Ma már erre nagyon harapnak, csak fröcsöntott dugvillás vezeték lehet ezeken a gépeken.
(bajt ugyan nem okozott de megtévesztő lehet a felhasználónak)

svejk

Vagy ott van a villámvédelem esete.
A szabványokban le van írva, hogy milyen épületeket KELL ellátni villámvédelemmel.
De ha egy olyan épületen van már amire a szabvány nem írja elő akkor annak akkor is működni kell időszakosan méretni kell és adott esetben fel kell újítani.
(Megtörtén eset, hogy egy társasháznál rossz értékeket mértek, aztán kiderült nem is lenne rá kötelező. Olcsóbb volt lebontani, mint felújítani.
No persze majd pár éven belül biztos kötelező lesz arra is. :) )

Én személy szerint nagyon örülnék, ha lenne itt a fórumon egy szakember, aki ha konkrét tanácsokkal nem is, de legalább a jogszabályok szövegezetével eltudna látni bennünket.

svejk

eltudna = el tudna