Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

f7dmzwfr6

s7manbs8

Valami saját áramkört építettél ? Az hogy 12 V ig megy, ilyesmire utal, hog ynem vezérli a felső ágat, az a gyanúm, nekem is volt szerv ó vezérlőnél elszállt a FET rögtön, ha 12V-tól nagyobbat kapott, addig ment szépen.

f7dmzwfr6

Úgy voltam vele, hogy a gyári specifikáció és az opensource project alapján közétett dokumentum alapján összerakom, és működni fog. Meg amit Móricka....
Először adtam neki 40 V tápot, az egyik FET robbant. Kicseréltem, aztán a másik FET is.
Akkor átmértem az összes FET-et, és ami átment zárlatba, azt kicseréltem. Ekkor tértem át a 12 V-ra, mert itt hamarabb érzem a FET melegedését, minthogy elszálljon.
Az alábbi rajz megegyezik az A4989 kapcsolásával.
A Q5 és Q7 szállt el, arra gondoltam, hogy valamelyik ágat nem vezérelte, és ráadta a tápot. Vagy még rá is adja mindig, és azért melegszik a FET. A motor is csak azért megy, mert fél tápon ketyeg, mert vagy a GND-t vagy a motor tápot folyamatosan megkapja az egyik ág.
Szkóp kellene, de gondoltam, nem lesz ekkora szívás a prototípust elindítani. Pedig de...

Egyújabbgépépítő

Az eredeti nyákot használtad?
Ki gyártotta.
Az Allegro csipek nagyon érzékenyek az elrendezésre,
huzalozásra.

f7dmzwfr6

Az eredeti nyák alapján készítettem egy új nyáktervet, ami csak annyiban tér el, hogy a forrasztós jumperek helyett tettem bele kapcsolós jumpert.
Meg hogy az eredeti nyák Eagle-ben készült, az enyém pedig Proteus-ban. A vezetősávok és az alkatrészek ugyanott vannak, gyári furatgalvános panelen.
Ezért tettem a NYÁK-ból adódó hibalehetőséget a sor végére...

f7dmzwfr6

A nyákot a JLCPCB gyártotta:

Egyújabbgépépítő

Azért érdemes ellenőrizni a nyákot és a forrasztásokat is(alig látható híd, stb.).
A hidegítő és a bootstrap kondenzátorok minősége is fontos.

f7dmzwfr6

Azt hiszem, elleszek ezzel egy darabig...

Csuhás

Első nyák élesztésekor a nyák tervezési hiba a leggyakoribb hiba ok.

f7dmzwfr6

Átnéztem és átmértem az összes kötést. Még a kondikkal lehet probléma.[#falbav]

s7manbs8

Ami szervó vezérlőt építettem, azt is azt gondoltam , hogy megy és kész és dehogy.

Addig variáltam rajta, hogy az egyik GND vezetéket áát kellett kötni egy másik pontra, mert ott jkapott zavart és olyan vezérlőjelet generált, hogy akkor is bekapcsolt a fet mikor nem kellett volna, szkóp nélkül elmélkedve oldottam meg.

s7manbs8

A GND jálózat és a FET-ekhez menő vezélőjelek meg  amellette futó nagy áramok szempontjából nézd át, hogy lehet olyan vezeték, ami gerjedhet, zavart kaphat stb. Ha mutatnál olyan nyákrajzolatot, amin látszik rendesen minden, hátha meglátunk valami problémás részt.

f7dmzwfr6

Megkeresem a nyákrajzot.
Az bosszant, hogy a több ezer példányban megépített PowerLolu "remake"-je, szinte teljesen ugyanaz.
Azért lett ugyanaz a nyákrajz, hogy az említett problémákat elkerülhessem...
Ezért gondolom, hogy nem a nyákkal lehet a gond, hanem a kondikkal. Épp elég bajom volt (van) a beforrasztással, mert a 0603 méret rettentő apró. Ez is csak azért lett ilyen, mert az opensource projectben is ilyen volt.

Nekiugrok az este még egyszer, ha a hiba továbbra is fennáll, akkor kerítek egy szkópot.

s7manbs8

Tudom, isemrős szörnyű érzés, azt hiszi az ember hogy menni fog és de mégse. Meg rámegy egy csomó idő, azért öröm, mikor egy jól bevált cuccot megvesz az ember és csak megy rögtön hiba nélkül.

Nehéz a sorsa  feltalálóknak is emiatt. :)

s7manbs8

A meghajtó FET ellenállás is pl. nem mindegy, hogy a felt lábától miylen messze van ezen a apanelen meg úgy láton nem éppen mellette van stb. hát én nem mernék ebből ezreket gyártatni.