Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Ha nem az csinálod amit Svejk tanácsolt, akkor vedd meg amit linkeltem és tápláld rendes leválasztással rendelkező DC táppal. Azt is rendelheted kínából. Nem kell ezzel rosszozni.

baltech

Amit linkeltél azzal az a probléma, amit J-Steel kolléga is írt, hogy csak 36V-ot tud, nekünk meg 50V kellene betápnak.
Félő hogy ekkora különbségnél már elfüstölne a lap.
36V-al járatva sztem lehet hogy gyenge lenne.(pl mint a 3fázisú 400/230as motor járatása 1fázis+kondi 230-al - esete)

svejk

Egyébként sokat ne vesződjetek vele mert nem egy leányálom vele dolgozni, fél óra múlva már nem érzed a csuklódat a remegéstől.
Az eredeti táppal is kevés idő után vagy 60-70 fokos a markolat, az kis filcszerű anyga rajta semmit sem ér.
Nehéz is...

Szóval ez olyan tajgába való Oroszoknak szerkezet.

Más ilyen olló ugyan nem volt még a kezemben de ennél csak jobbak lehetnek a maiak.

baltech

Még ezt találtam:link

J-Steel

Sajnos nem jó. A középső csatlakozó várná az állandómágnes által kapcsolt 3 hall jeladó jelét.
 Ez sajnos nem csinál forgó mágneses mezőt.

Csuhás

Pedig a leírás második sora ez:

The controller can drive the DLDC motor with HALL or without HALL.

J-Steel

Gyorsabban posztoltam, mint ahogyan olvasni tudok.
Azt írja "The controller can drive the DLDC motor with HALL or without HALL."

A hall nélküli módban méri a tekercseken az áramot, és 5-10Hz felett már nem állandó forgó mágneses mezőt generál, hanem az alapján dolgozik, hogy hol áll a rotor.
 Mivel a birkanyíró feltételezem egy indikciós motor, ott nem ugyanúgy alakulnak az áramok, mint egy állandómágneses motorban, ezért nem fog menni.

Indukciós motorhoz U/F karakterisztikás frekvenciaváltó kell.
 Mindjárt kitalálok valamit.

J-Steel

Arra gondotam, hogy az Omron frekiváltó után köthetne az ember 3 db egyfázisú trafót - mivel a 3 fázisú emberi áron nicsen, egyfázisú meg sok van.
 A számításom szerint 3 egyforma legalább 1:7-hez primer-szekunder arányú trafó jó lenne. A "legalább" azt jelenti, hogy 1:6, 1:5 ... 1:1 is jó, mert a frekiváltó kimenő feszültsége állítható.

Szokott a vaterán, jófogáson lenni egyforma torroid trafók kb 3-4000 Ft/db-ért.
 Most is vannak, de nem három egyforma nincs.

J-Steel

Rosszul írtam:

A BLDC (állandómágneses) motornál ha nem hallos az érzékelés, akkor a bekapcsolás után megrezegteti a rotort. Ekkor áramot mér, és visszaszámolja a rotor helyzetét. Ezután 90 fokkal odébb fogja gerjeszteni (mert ekkor a legnagyobb a nyomaték). Ha a motor nem indul el, mert a terhelés túl nagy, akkor legtöbbször hibával leáll. Ha elindul, akkor forgás közben már tudja folyamatosan mérni a rotor helyzetét.
 Ha van Hall jeladó, és nagy a terhelés akkor nem áll le, mert tudja, hogy a rotor nem mozdult és addig gerjeszti, amíg fel nem melegszik.

Mivel az aszinkron motor nem így működik, erősen valszínűnek tartom, hogy ez a termék nem lesz jó hozzá.

Aszinkron motornál egyébként úgy csinálja a vektoros frekiváltó (pl. Omron V1000), hogy kb 5-10 Hz-ig, U/F karakterisztikával hajtja, mert ebben a tartományban nem tudja a rövidrezárt forgórészű motor helyzetét még áramok alapján mérni. Majd e felett átkapcsol vektoros vezérlésre, mert ott már tudja hol a rotor.

Egyébként ez egy piaci rés a kínai portékák között. Jó volna egy aszinkron moci vezérlő elektronika 8000 Ft-ért.

J-Steel

Eljutottam oda a saját projektemmel, hogy már működik a motorvezérlésem, és most azon dolgozom, hogy hogyan védjem meg a túláramtól.

Először beépítettem egy fix limitet, de rájöttem, hogy az nem jó, mert induláskor amikor rövid időre megugrik a terhelés, akkor folyton leold.
 Kollégám említette, hogy a motorok egy I2t (áram négyzet idő) típusú védelemmel vannak ellátva.
 Ez vajon matematikailag hogy néz ki? Nem látott valaki valamilyen tananyagot/leírást ahol ezt képlettel és grafikusan elmagyarázzák?

dezsoe

Guliver83:

Svejk lerajzolta itt: [#t218p5513#]. Már csak az a kérdés, hogy van-e hozzá valamilyen optód és egy ellenállásod otthon? Svejk 220 ohmost rajzolt, de ha a kártyádra kötöd rá, akkor inkább 330 kéne, de ez függ attól is, hogy milyen optód van.

guliver83

4N25
6N137
HCPL2531
PC817

dezsoe

4N25-nél komolyabbat kár lenne belerakni, mert csak 3,5kHz-en megy a PWM. A bekötését csatolom, nézd hozzá a Svejk rajzát. Használj 330 ohmos ellenállást. 3-as, 6-os láb üresen marad, a többi a rajz szerint. :)

dezsoe

Nem lesz elég a 4N25, úgyhogy inkább a 6N137 vagy HCPL2531 kéne bele, bocs!

J-Steel

A RET-ben van 6n137 a toshibától. Egy nagyon régi DIP4 tokozású IC, digitális célokra. 185 Ft.
 Fel és lefutási idő kb 50ns.
 Kell neki 5V a kimenetre, mert van benne egy tiltó kapu, de mivel open-kollektoros, ezért le tud húzni a földre 30V-ig bármit.