Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Muszáj elé FI? Nem lehetne az egészet fixen bekötni?

J-Steel

Úgyértem, hogy ha a 30mA-es érintésvédelmi FI-re gondoltál, akkor az nem kötelező ha fixen van bekötve.
 Ha tűzvédelmi okból kell FI akkor pedig 300mA-est betéve nem fogja lecsapni.

Pali79

Általában nem a frekiváltóval van a baja a FI relének, hanem a beépített EMI szűrővel. Ha ez kikapcsolható benne akkor az megoldás. Nekem egy Danfoss VTL2800 van otthon, kipróbáltam 100 féle FI relét, mindet lecsapja, mert a szűrő nem kikapcsolható benne és van egy kondenzátor a védőföld és a fázis között. Amíg a kondi fel nem töltődik rövidzárként viselkedik és ezt nem szereti a FI relé. Nekem csak az lett a megoldás, hogy a FI relé elé kötöttem a műhely fázisait.

gaben

A FI relé gondolom a mérőóra szekrényben van és védi az egész kecót.
Nekem is új tápot kellett húznom a frekiváltó ill. a zavarszűrője miatti szivárgó áram miatt.
De persze ez nem mindenhol lehetséges, ha a csőben nem fér el 2db kábel.
Van lehetőség nagyobb szivárgó áramot elviselő FI relé beépítésére, de ez már valszeg az életvédelmi funkció rovására megy.

J-Steel

Én azt tenném a helyedben, hogy csak azt az egy dolgot kötném be fixen az FI elé, a többi konnektornak azonban igenis kell az érintésvédelem. Ilyenkor más ott élőre is kell gondolni, nemcsak magunkra!

Pali79

Hát igen csak ez megoldhatatlan sajnos. A telek elejében lévő bálványon van a FI relé és onnan 30 métert megy a földben a kábel a műhelyig. Tehát esélytelen új kábelt behúzni.

J-Steel

Az FI tehető egy szerelvénydobozba a műhelybe. Ott ahol megérkezik a melléképületbe. Aztán ott bent behúznál egy kábelt a frekiváltóig.

Pali79

Ez mondjuk nem rossz ötlet! [#taps]

J-Steel

Ugye?
 Azért a mennyezeti világítást ne tedd rá az FI-re.
 Nálunk én hülye arra tettem az egész hálózatot. Ha elmegy az FI, akkor botorkálhatok a sötétben.

jani300

Mert nincsen vészvilágításod :)

hnpuikupi

Na itt elmondtátok az összes problémát :)
A lakástól nem tudom függetleníteni a műhelyt, mert azon keresztül kap áramot. (a fene se tudja, hogy hol húzták a kábelt). Az óránál van doboz, de most azt szétbontani és onnan földkábellel a műhelybe ... na az most reménytelen.

Inkább olyan gyakorlati tapasztalatot forszíroznék, hogy milyen osztályú Fi relé bírná a dolgot.

Ami még talán megfizethető, az a Scheneder Si osztály, de az is húzós azért.
Viszont ha megveszem és nem válik be akkor egy drága levélnehezék lesz ....

Ebben a frekiváltóban semmi jumper nincs, max ha kivágom az y kondikat ....

Spec. Fi relékkel van valami tapasztalatotok?

svejk

Ami oda való azzal jó lesz és igen közel dupla az ára mint a normálnak.

svejk

"... és van egy kondenzátor a védőföld és a fázis között. Amíg a kondi fel nem töltődik rövidzárként viselkedik és ezt nem szereti a FI relé."

Az a kondi másodpercenként 50-szer áttöltődik.

hnpuikupi

Az a kérdés, hogy az Sch. Si oda való e.
Nem egyértelmű sajnos :(. A leírásában ír valamiféle frekiváltót, de pl. a háromfázisú frekiváltót mintha nem tudná. Ami nekem van elvileg 1F és 3F üzemben is működik, de előnyösnek tarttanám, ha 3F ben lenne használva.

Hajlok arra, hogy úgy oldom meg, hogy kap egy külön kábelt a gép (bár a lakást nem tudom, hogyan védem meg a későbbiekben) és arra teszek egy 100mA-s EATON U típusú Fi-t.
Érintésvédelem az így nem lesz, de talán jobb mint ha csak sima védőföldet használnék.

Meg ugye az is probléma, hogy lesz jópár kapcsolóüzemű táp is a rendszerben, nem tudom, hogy azok mennyire fognak bezavarni.

J-Steel

Külön kábelen, helyes.
 Ne felejts el, nem használhatsz villásdugót a géphez!