Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A GND pontot egy vastag vezetékkel odavezetni a IC GND-re utólag meg hidegíteni kondikkal stb.. lehet barkácsolni, hogy megszűnjön a hiba pár FET soret még kinyír mire jó lesz lehet de lehet szernecséd van és nem ilyen baja van. De a fő tápkondi is lehet túl nyag induktivitású vagy ki tudja mi kínja van.

Virbo

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni egy teljesítménytirisztor bekötéséhez: PST 110/12 Sajnos béna vagyok és a neten nem találok semmit róla..[#conf]

svejk

Fehér a Gate, piros a Katód, a ház az Anód.

f7dmzwfr6

10 db nyák készült, a minimum mennyiség, de házi módszerrel lehetetlen lett volna megcsinálni. De még mindig olcsóbb volt ez a 10 db, mint az egri gyárban az az egy...

Bosszant, hogy pont azok a hibák jelentkeznek a cuccon, ami miatt az opensource verziót nem mertem áttervezni (gerjedés, FET melegedés, javítási nehézségek, 0602 méretű SMD alkatrészek, stb.).

Akit érdekel: powerlolu

Valóban, egy ilyen "esetlegesen működhet" áramkörből nem hogy ezret, de még egyet sem adnék ki a kezemből!

Miután a "stabilnak hitt gyári" kínai TB6600-s vezérlők is sorban felrobbantak CudarCNC és az én szemem láttára, a kukába kerültek (12 db). Gondoltam, ez kézben tarthatóbb és jobb lesz...

Stabilabb és megbízhatóbb megoldás kell.
Mondjuk egy olyan kipróbált gyári vezérlő, ami nem robban, nem gerjed, és nem a határidős munka közben füstöl el...

Nagyon köszönöm a tippeket, rászánok még 4 órát a hibaforrás megkeresésére, utána befejeztem (kuka).

s7manbs8

Engem is vár a gerjedős áramköröm, még a dobozban félre van téve, el nem dobom , mert a javítás után az egyik példány mintha mnent volna már rendesen, csaka  anyákon majd alakítom, hogy az így kialakult verzióból csináljak többet, gyárit is majd.

s7manbs8

Azok a TB6600-asok pedig a kíni őanelekben működnek rendesen vagy mégsem ?

s7manbs8

Amúgy ha az elméletet a gyakorlatban betartjuk, akkor működnie kell.

FET meghajtás nyák elrendezése, csillag elrendezés ha van több is pl.

s7manbs8

Kompromisszum pedig itt nem játszik, nem a nyáknak kell szépen kinézniu, hanem elsőrendű fontosságú a működés. Minden egyebet annak kell alárendelni.

Ahogy a rádiótechnikában is, ott sem lehet akárhogy akárhova tenni az alkatrészeket, mert ha nem úgy vannak elrendezve, az olyan, mintha plusz ellenállásokat konduikat és induktivitásokat tennénk bele és ráadásul épp a kritikus részeibe, úgy meg nem csoda ha elszáll.

A másik meg áramkorlát is kell, illetve kicsi áramnál még lehet működik egy rossz is, de arra meg vannak kész olcsók.

s7manbs8

Íme a patkolás:

f7dmzwfr6

Akkor egyszerre válaszolok.
A kínai TB6600-s motormeghajtók közül az első széria most is működik CudarCNC gépeiben. Ugyanattól a gyártótól vett sorozat, ugyanabban a dobozban ugyanazzal a táppal, amiben a most működő első széria megy, sorra robbantak fel az IC-k.
Visszatettük az előzőleg vett "első szériát", hibátlanul mennek. Utána megint kipróbáltuk, hogy az egyiket kicseréljük az újonnan megrendeltre, és pár mp múlva robbant is az IC.
Visszatettük a negyedik "első szériás" vezérlőt, és a mai napig az működik benne.
Láthatólag az összes alkatrész, a nyák is tök egyforma. A sorozatszámok is egyeznek. Mégis van, amelyik robban, van, amelyik nem.

A másik felvetésed: Sajnos csak az RF-techikában vagyok otthon, ott ismerem a szabályokat, és a kialakítási törvényszerűségeket. Ezt mondhatom, mert több ilyen projektet befejeztem, az egyikre (FM adó) még egyedi HIF (NMHH elődje) engedélyt is adtak. Ott pedig elég húzósak a paraméterek és a bevizsgálási szigor...
A PWR MOSFET-nyák kialakításról küldött link nagyon tanulságos, holnap össze fogom vetni az eredeti rajzzal. Hátha ott sem figyeltek erre. Én biztos nem, mert álmomban se jutott volna eszembe, hogy valami gond lehet. Ha már állítólag több ezren utánépítették. Bár ez utóbbit most már enyhe kétségekkel hiszem el...

Ha magam álltam volna neki "összehányni" a cuccot, akkor most jogos lenne a [#falbav]. De így most vagy nekiállok újat tervezni, és akkor csak magam fogom okolni a tudáshiányért, vagy nekiállok megkeresni ennek a cuccnak a hibáit, és akkor szegénynek az édesanyja fog csuklani...

Azt már gondolni sem merem, hogy az A4989 esetleg hamisítvány volt, mint ahogy ez a TB6560-nál is előfordult...

Virbo

s7manbs8

Itt tényleg minden előfordulhat, hamis IC is, tehát lehet a nyák is jó, meg te is, meg én is persze. :)

x0xfbtp58

Csak egy eltérésre hadd hívjam fel a figyelmedet az a3986 adatlapja és a kapcs.rajz között: a CREG kapacitás az adtlap szerint 40-szerese (vagy több, a frekvencia függvénye is) a CBOOT kapacitásoknak, vagyis 100nF nem elég. Nem tudhatom persze, mit ültettél be CREG-hez...

hnpuikupi

Sziasztok!

Volna egy frekiváltó és Fi relés kérdésem. Van valakinek konkrét tapasztalata ezzel a HY02D223B típusi frekiváltóval?
Az a kérdés, hogy ez mennyire veri le a Fi relét?
Vagy milyen típusú fi relé az amivel nem lesz gondja? (megfizethető árkategória érdekelne, nem a schneider "B" ;) )