Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jani300

Kismegszakító kioldása
1,13-1,45 In a termikus kioldás ,ha jól értelmezem .
Az az 1h idő az kicsit zavarónak tűnik ... :)
Legalább ezt is megnéztem , remélem nem haragszol hogy belekotyogtam  [#integet2]

s5f8tmfv3

Szia! 50V 30A kapcsitáp energiája lesz kétfelé osztva, 2x15A-re. Ha valamelyik oldal zárlatba megy akkor gondolom a táp kiadja a 30A-t oda. Lehet hogy maradok az olvadóbiztosítéknál.

Szalai György

Talán nem is a jó irányban ültök a lovon.
Mit is kéne védenie ennek a kisautomatának?

A tápegységet védi a fogyasztó vagy áramköre meghibásodása esetén?
Szerintem nem. A tápegység majd vigyáz magára a beépített védelmei segítségével.

Talán az áramkörében lévő fogyasztót védi?
Nem hát. Hogy is tudná.

Akkor a vezetéket védi, ami az áramkörben a fogyasztót táplálja?
Azt. Akkor annak a tulajdonságai alapján kéne kisautomatát választani. Nem a terhelés, meg a tápegység tulajdonságai alapján.

Vagy én látom rosszul. [#nemtudom]

jani300

No ,ki vagyok pihenve ... :)
Mi történik ha a trafó után tesszük közvetlenül , a váltóáramú körbe ?  A termikus leoldásra méretezve .
A trafót azért védheti ?
Ha csak egy mezei , elavult , ősrégi technika lenne .
Elektronikát biztosan nem tudnak megvédeni ,szerintem sem .

s5f8tmfv3

Az 50V 30A tápegység 2db ilyen DPS5015 szabályozható tápot lát el. (labortáp készül) Ezek terhelése ugye esti, nem lehet megmondani mekkora lesz, maximum 50V 15A. Zárlat esetén ezek a szabályozható tápok a beállított áramkorlátnak megfelelő áramot adnak ki. (jó esetben amíg rendben működnek.) A biztosíték/kismegszakító Az 50V30A tápegység és a szabályozhatók közé kerülne hogy a kisebb táp hibája esetén (zárlat) megvédje a nagyot.
Vélemény?

Szalai György

Szerintem. . .  Nemkellazoda. [#kuss]

A harminc amperes táp, a beépített védelmének I2T értékével megvédi magát. Ha a két kis táp össz áramfelvétele, valami hiba miatt a megengedhető fölé kerül, megengedhetetlen ideig.
Remélhetőleg a gyártó tudta, hogy mi kell oda és olyan is van benne.
Ha ezt a védelmet újra akarod méretezni áramra és időre, ahhoz ismeret kell a táp terhelhetőségéről az idő függvényében és nem biztos, hogy ez az információ megszerezhető a táp tönkremenetele előtt.

A két kis tápot, ugyan így, meg kell védjék a beépített védelmei.
Ha nem védik hatékonyan, akkor azoknak már harangoztak és a nagy tápegység védelme fog beavatkozni.
Mit védene a kismegszakító? A nagytáp meg a kicsi közötti rövid vezeték szakaszt?
Annak felesleges és nem is lesz gyorsabb, mint a nagytáp védelme. Az fog előbb megszólalni, nem a lomha kisautomata.

Ha plusz védelmet akarsz egy labortápba, akkor visszahajló karakterisztikájú elektronikus védelmet keress, vagy építs.

Szerintem.

s5f8tmfv3

A következő az elképzelés: ha a kisebb táp elromlik, zárlatos lesz, akkor a nagy visszaveszi a kimenő áramot 30A-re. Ez adott esetben tűzveszélyes lehet. Jobb volna ha a kis táp zárlat esetén az áram 0-ra esne. Ezért gondoltam ide telepíteni a védelmet.

Szalai György

Mostmár őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy milyen ez a nagytáp.
Miért táplál az egy zárlatot harminc amperrel az örökkévalóságig, és miért nem kapcsol ki ilyenkor egy biztonságos időn belül?
És ha zárlatkor nem, akkor mikor kapcsol ki?
Ez valami plazmavágó talán, vagy valami kis hegesztőgép?

s5f8tmfv3

A táp egy ERICSSON BML 353 132/2-es, szokványos kapcsitáp, semmi különleges. A gond hogy nem találok dokumentációt hogy az Általad említett lekapcsolási védelem biztosan benne van-e. Ha tutira lekapcsolna az feleslegessé tenné a további védelmet, viszont zárlatba még nem kötöttem. Feleslegesen aggódom?

gery03

Bármilyen labortáp például így működik. Beállított feszültség és áramlimitek mellett egy kimeneti rövidzár esetén az áramlimitet tartja a világ végéig...
Persze olyan táp is van, amin lehet pluszban overcurrent protectiont beállítani, ami az OCP limit felett kikapcsolja a tápot.

Szalai György

Rendes dokumentációt nekem sem sikerült találni róla.
Azt látom, hogy ez egy telekommunikációs tápegység, nagy értékű elektronikus készülékek táplálására.
Szerintem ennek még atomháború ellen is van védelme, nem csak túlterhelés ellen.
Ezek ellenőrzik a kimenő feszültséget, az áramot és a hőmérsékletüket is.
Gondolom, még előjelzést is ad, ha valami közelíti a határértéket és az sem lepne meg, ha távfelügyelhető lenne.
Szerintem feleslegesen aggódsz.

De ha mégis szeretnéd a saját tűzbiztonságot zárlat esetén, és az nem érhető el kiautomatával, azért még egy hőmérséklet érzékelésen alapuló védelem is elképzelhető.
Hőbiztosíték, vagy visszaálló klixon a primer körbe. Esetleg valami több érzékelős elektronika, ami a primer kört szakítja.

svejk

Aha!

Az Ericson miatt ne aggódj az úgy jó ahogy van, a kis kínai panelen baj esetén meg majd elhiccen a fólia, ledobja a kalapját a FET, stb...

Mivel csak 2-szeres tud lenni a betáp árama az üzeminek ezért ide még biztosítékot sem tudsz normálisan méretezni, nem hogy 5-10-szeres In-es kismegszakítót. Ezt fejtettem ki az előzőben.

(Megjegyzendő, hogy kapcsitáp működéséból adódóan a betáp áramod csak 50 V 15 A kimenő esetén lesz 15 A.
15A, de jóvel kisebb kimenő feszültség esetén a betáp árama akár csak pár Amper lesz.)

ajpwg6jrn

Srácok én még hozzászólnék ehhez a kismegszakítóval DC-t lekapcsolni témához.
Pár kismegszakítót szétszedtem már, amikor leold, akkora távolságra kerül egymástól a két érintkező hogy ott DC 50V körüli potenciálkülönbség aligha tudna folyamatosan ívet húzni. (A magasabb DC feszültség kapcsolásra tervezett relék érintkezői közelebb vannak egymáshoz, amikor ki van kapcsolva, mint az átlagos kismegszakítóké.) Vagyis ez szerintem aligha okozna gondot.
A kismegszakító megszólalási ideje pedig függ a rajta átfolyó áramerősségtől és hogy mennyi ideig lépi át a maximumot. (Ezt már előttem is vesézgettétek.)
Vagyis ha valami mögötte zárlatos lesz, akkor a tápban lévő pufferelésből is lesz annyi energia hogy megszólaljon a védelem.
Ettől függetlenül hogy már kezd körvonalazódni hová is szeretné, én is azt mondanám hogy teljesen felesleges oda.
Az Ericsson táp mindenféle védelemmel el van látva.
(túlterhelés, rövidzár, melegedés....) Én is használok ilyesmi kW körüli kapcsolóüzemű tápot (talán Delta márkájú) és tönkretehetetlen. (Ha biztosra akar menni, akkor késes 30A-es normál autós biztit kell betenni, pici, olcsó, véd.)

svejk

"késes 30A-es normál autós biztit kell betenni, pici, olcsó, véd."

No az is oda jó ahová tervezték, (de sokszor oda se)

Csak, hogy ne a levegőbe beszéljek egy 1,6 A-es normál 5x20-as üvegbiztit teszteltem az előbb.

3,2 A körül kezdett a szál látványosan nyúlni és 4 A-nál hiccent el.

Az 1,6 A-ról lassan -kb, fél perc alatt- vittem fel az áramerősséget.

s5f8tmfv3

Nem gondoltam hogy ez a táp el van látva ilyen védelmekkel, ezért is gondolkodtam utólagosban, de meggyőztetek. Rábízom a zárlatkezelést a tápra. Köszönöm!