Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

z5ixi04g9

Sziasztok!

Zavarszűréssel kapcsolatban kérem a segítségeteket.

Van egy marógépünk amit Bluetooth-os S3100-as vezérlő irányít.

Amikor bekapcsoljuk a deltában induló elszívót, vagy a szomszád helyiségben lévő heggesztőgépet, kikapcsol a vezérlés, adathibával.

Az elszívó inditását átalakítottam csillag-delta inditásura, ez 15 másodperces kapcsolási idővel, meg is oldotta ezt problémát, elszívó indításkor már nincs adathiba.

Azonban továbbra is fentáll a heggesztő "zavarása".
A maró és vezérlő betápláló áramkörébe beiktattam egy  zavarszűrőt, de sajnos ezzel sem oldódott meg ez a probléma, a heggesztő indításakor továbbra is lekapcsol a vezérlés.

Mit javasoltok, merre lépjek tovább?

kaqkk007

Tegyél ilyeneket a vezérlő kábeleire
(nekem van eladó)

guliver83

Van egy ilyen kapcsolási rajz amivel a CO2 lézer megy.
Mivel én nem értem, hogy hogyan is szabályoz, vagy van e értelme a potinak azért kérdezem tőletek.
Jelenleg működik rendesen, de van értelme a potit beépíteni?
Azért tenném, hogy a max értéket be tudjam állítani rajta, max 80%-ig lenne a poti beállítva a többit program szabályozza.
Vagy fölösleges oda elég az OPTO és kész.

fa4igtzhp

Az a bemenet a lezernek a tapjan mit var? PWM-et vagy analog feszultseget?
Ha PWM-et akkor nincs ertelme szerintem.
Ha analog feszultseget akkor meg nem fog mukodni, hacsak nincs azon a bemeneten valahol egy szurokondi, mert a PWM-bol analog jelet alulatereszto szurovel lehet csinalni.

svejk

Gyorsba esetleg valakinek a fiókjában 1db G6A-434P relé nem lakozik?

Aztán majd ráérek keresgélni.

svejk

ja, és 12V-os tekerccsel kellene

m8zmkic73

Szia.
Reggel megnézem.
Lehet, hogy van.
Üdv

svejk

Előre is köszönöm!

m8zmkic73

Sajnos csak 24 V-at találtam.
12V-os van egy marékkal, de csak 1 váltóérintkezős... ergo nem ugyanaz a lábkiosztása. Ha jó, adok belőle egy marékkal.

svejk

Meglevő helyére kell, de azért köszönöm.

000000000

Van egy marógépünk amit Bluetooth-os S3100-as vezérlő "irányít."

Valamit én itt nem értek... Az a link egy VFD-t mutat és azon nincs Bluetooth. Az RS485 portba használsz Bluetooth kommunikációt? Ha igen, akkor szerintem nincs megoldás. Bluetooth az érzékeny és nem jó erre, hegesztő gépek és elszívók pedig sok zavarást okoznak. A forrásnál kell a zavarás megakadályozni, nem a marógépednél.

f7dmzwfr6

Valakinek van tapasztalata az A4989 léptetőmotor vezérlő IC-vel kapcsolatban?

000000000

Igen, nekem meg sok másnak van, de mi a kérdés azon kívül?

f7dmzwfr6

A Powerlolu-nál alkalmazott kialakítással a MOSFET-ek (IRLR024) pár mp alatt melegszenek. A motoráramot hiába tekerem le a legalacsonyabbra.
Előzőleg sikerült 2 FET-et is felrobbantanom, de a további tesztek során nem várom meg, hogy 60 °C fölé melegedjenek.
Úgy tűnik, hogy a léptetőmotort (ami eredetileg 4.6 A-es) 12V-os tápnál forgatja rendesen, de ezt csak mechanika nélkül próbáltam.
Első gondolatom az volt, hogy a belső oszcillátor nem indult el, és nem tudja rendesen vezérelni a LO és HI ágakat.
Az IC és a FET-ek között a kapcsolat rendben van, a nyák és a forrasztások jók.
Addig nem gondoltam növelni a motortápot 12V fölé, amíg a melegedés nem szűnik meg, mert azonnal robbanna a FET.
Másodikként az áramérzékelő hibájára gondoltam. Ott is folytonos az áramkör az IC és az alkatrészek között.

Oszcilloszkóp nem lévén, nem tudok hullámformákat sem mutatni.

Valakinek van ötlete, hogy mi okozhatja a hibát?

000000000

Megint semmit nem értettem... de megnéztem Google-on...

Semmi fogalmam nem volt mi a Powerlolu, miért beszélsz MOSFET-röl és mi köze van az A4989 driverhez. Én azt hittem a A4988 driverre vannak kérdéseid, rosszul láttam. Az A4989 drivert még soha nem láttam, ne haragudj elnéztem, nem tudok segíteni. [#nemtudom]