Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mma6fim4

Az a helyzet, hogy az A/B és a Z fázisok földjét közösítettem és a + kimeneteket paramétereztem a mozgásvezérlőhöz. Mint aztán kiderült, ez így nagyon nem jó, mert kell hozzá egy vonalvevő. Ennek ellenére az A/B fázis a diagnosztika szerint működött, de a Z nem. Asszem azt ezzel kinyírtam, de nem olyan nagy gond, mert a kimenő jeleket adó panelt átcserélem a másik tengelyével. Egyformák, és azon nem használom az enkóder kimeneteket, mert azok pozíció módban mennek.

Rámegyek egy ilyenre.
Vonalvevő

Ezen vannak kontroll ledek is.
Igen a Z fázis kimenete alapesetben nyitott.

Most már csak azt kell megellenem, hogy csinálok az UC400ETH 5V PWM kimenetéből +-10V analóg jelet.

Elvileg ez a cucc talán tudja ezt.

Mozgásvezérlő

Amióta a szervóval ellek megszerettem a léptetőmotorokat [#wink]

morvfer7

Ez a funkció az automata mosógépeknél beállítás kérdése.
Azért van ez a funkció, mert ha nem tartózkodsz otthon, mikor végez a mosással, akkor a kicentrifugázott ruha teregetés nélkül nagyon összegyűrődik. Ha hazaértél csak egy kis tekerés és már ki is csavarja és lehet teregetni. Szóval a használati utasításban kell keresni a megoldást erre.

svejk

Nem hinném, hogy tönkrement, ezek a vonali adók strapabíró jószágok.

De azért nem fogsz 22 dolcsiért venni ugye?
26C31/32 páros úgy 150 Ft lehet és akár levegőben bedrótozhatod.

Az indexjelet negáld meg de az is lehet hogy kell egy monostabil hozzá mert nagyon keskeny az eredeti jel.

Mire kell a +-10 V analóg jel?

mma6fim4

Már meg vagyon rendelve az AM26LS32 is. Azzal kezdek mielött ezt megveszem. [#rolleyes]
A +-10V a szervo meghajtónak kell a főorsó fordulathoz.

Az Z fázissal az a gyanús, hogy ugyanúgy bekötve az A és a B működik. Ő meg halott. Létezik hogy csak a Z nek kell egy monostabil?

svejk

Őööö.. most melyik Z-t használod?
Első körben a C-t próbáld 13-25 láb.
A másikat szerintem programozni kell.

Egyébként milyen szervo?

A diff. kimenetekre rakj egy gyors optót egy 220 Ohm-on keresztül és akkor már mehet is az UC400-ra. Ha negálni kell csak megfordítod az opto LED lábait.
H11L1 vagy 6N137 tökéletes ilyen helyre, ne feljets el felhúzóellenállást rakni és megtáplálni az opto vevőjét 5V-al.

Ez ugye gondolom eszerga lesz?

dezsoe

Igen, talán gazdaságosabb. A sarki boltban 141Ft/db: jobban hangzik, mint a 22 dollár. Tavaly raktam össze egy ilyen kis vevőt (még egy 74hc14 volt benne, meg a csatik), kb. annyiba került elpostázni belföldre, mint maga az anyag.

mma6fim4

Köszi!

Naná, hogy a másik Z-t használtam, de volt benne logika. Az enkóder jelet el kell osztanom elektronikusan a szervo meghajtójában mert fordulatonként 2500 impulzust ad, az UCCNC meg nem tudja kezelni. Attól tartottam, hogy azt a Z-t ami az A/B-vel jön ki ugyancsak le fogja osztani. Holnap pont azzal akartam kezdeni, hogy átkötöm őket, és meglátjuk. De most már megvárom a vonalvevő IC-t és bekötöm azt is.

Igen, egy eszterga lesz. Ez egy kínai szervo. 130ST-M15025 a motor, SD50NK3 drive.

mma6fim4

Belenyomom egy kis műanyagcsőbe és kinyomom sziloplasztal. Nagy fesz. nem megy rajta át, gondolom ezek nem melegszenek.

dezsoe

Ez is egy rögzítési mód. :) Én azért inkább felpakolnám egy panelre. Már csak azért is, mert - gondolom - az UC400 26-os lába fogja ellátni 5V-tal, és ott nagyon nem szeretnék zárlatot. :)

mma6fim4

Pont ezen filóztam én is. Ha jól logikázom ki akkor te is csak ráforrasztasz a 26. pinre egy vezetéket. Mert hogy a D-Sub van az IDC26 másik oldalán ami meg ugyebár csak 25 pines.

dezsoe

Nem, nálam az IDC26 túlsó végén is IDC26 van, csak mama: a kifejtő kártyát lehet közvetlenül beledugni az UC400-ba. Amíg egy gyári szerkezet működőképes, addig nem szeretek hozzápiszkálni, úgyhogy nem is forrasztok rá semmit. (Ráadásul nálam a vezérlők körbe járnak attól függően, hogy mit kell éppen kipróbálni/beállítani, úgyhogy nagy gáz lenne, ha forrasztott cucc lenne rajta. :)) Az említett panelt nem magamnak csináltam (magamnak nem is küldtem volna postán), csak felmerült bennem, hogy ha már UC400 és pár mA kell csak, akkor ott a 26-os láb.

mma6fim4

Találtam egy IDC26 jelosztót olcsó pénzért. Nem kockáztatok én sem, igazad van.

dezsoe

Találtam egy-egy képet mindkettőről (a 26LS32 a túloldalon van):

mma6fim4

Kár hogy nincs ilyened raktáron :)

mma6fim4

Muszáj az UC-ról vennem az 5V-t? A mozgásvezérlőn ami az UC-ról megy van egy USB bemenet. Annak nem jó az 5V-je ha összekötöm a földjeit a kettőnek? Ez lenne a legegyszerübb.