Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Egyszer, kényszerből csináltam ilyesmit. Nem volt DC szelep a raktárban, csak AC. Megmértem mekkora DC-n veszi fel az üzemi áramát, így számoltam a soros (jajj ezt nem szabad emlegetni!) ellenállást. mivel lustán húzott be, párhuzamosan kötöttem az ellenállással egy combos elkot. Mindjárt fürgébb lett. Mindez vasárnap egy élelmiszer (tej) üzembe. Ott nincs megállás, mert sok túró lesz.

000000000

Régi, "gyári" gépek hűtőrendszerében van. Nagyon bonyolult elektronikával és hűtőrendszerrel.
A kettős szelepnek is speciálisan kialakított helye van a mechanikában.
Semmiképp nem akarok változtatásokat se az elektronikában se a mechanikában. Nem is lenne egyszerű.
Ezért akarom az eredeti szelepekre cserélni. De, 230 voltosak.
De, ide 24 voltos kell.
Ezért gondoltam, áttekerni a tekercseket, ha nem kapok gyári 24 voltosat.

000000000

Például én, ezt nem tudnám kiszámolni.

ANTAL GÁBOR

3 wattal sem teljesül .   R = 192 ohm  I = 0.125 A  
ha J = 4 A /mm2  ( tartós üzem ) akkor  d drót = 0.2mm
 A drót hossza = 345 m    A tekercsben elfér : 3000menet
 A középátmérővel számolt kerület = 56 mm  A hosszból 6160 menetet kellene tekerni  de csak 3000 fér rá
 A tekerésnél menet menet mellé és  utána rá menne következő sor  lehet " vadul" kissé több férne rá
 Lehet hogy nem 100% ED vel  ( jóval nagyobb áramsűrűséggel ) el lehet készíteni

000000000

Furat 9 mm
Hossz (vason mérve) 30 mm.
Szélesség (vason mérve) 28 mm

000000000

Nem tudom, nem értem. Valami nem kerek.
Gyárilag megoldották valahogy.
24 voltra számoltál?
A fém keretvas is számít? vagy nem?

mex

Cséve magátmérő 12mm, hossz20mm. Ahogy írtad, 0.2 huzallal tekerve egy sor ~ 100menet.60 sor ment-menet mellé átmérőben 12+12mm, összesen 24mm, vagyis Danibá adatainak megfelelő.
Vadtekercseléssel értelemszerűen kevesebb férne rá.

szf

Küldj nekem egy képet , hogy hova megy ez.
Emlékeztet engem a Mecman mágneszelep tekercsének méretére.

mex

Bocs hülyeséget írtam, a 60 sort is 0.2 kellett volna számolnom, úgy már bizony sokkal 36mm a vége...

Rabb Ferenc

Köszönöm Gábor, hogy Te is utána számoltál. Nekem is ilyen eredmény jött ki - szinte pontosan ugyan ez. Csak közben el kellett mennem a gép mellől

ANTAL GÁBOR

0.16-0.17 dróttal tele kell tekerni  ( 0.165 esetén 4300 menet 240 m 200 ohm 0.12A   5.7 A/ mm2   . No az utolsó ami sajnos kissé több mint a 100 % os ED hez tartozó ( konvencionális ) érték . De a porszívók motorja is okádja a meleg levegőt . Magasabb hőosztályú dróttal valószínűleg Ok  ( megnő a tekercs hőmérséklete de azzal a hőleadása is nő )

Rabb Ferenc

A tekercs csak 6mm "vastag" lehet. 24 a külső átmérő, 12 a magmérete a csévének

svejk

A cél szentesíti az eszközt, vagy valami ilyesmi.. :) [#eljen]

Rabb Ferenc

Ezeket a méreteket add meg légyszi'

Bár valószínű, hogy Gábor javasolt megoldása lesz a nyerő
[#t47p20429#]

ANTAL GÁBOR

Mondták anno a jezsuiták .... És hogy szól ez ma a fiatalok szavaival ?[#kacsint]