Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Igen,már látom köszi.

6rk75uezn

Köszi RJancsi és neked is Csuháa,egész egyszerűnek néz ki,hamar elkészithető ha van nyákrajz,utánna olvsok alaposan és neki is fogok.
Viszont egy valami zavar,hogy az app on nem látok számokat,nem tudom igy hogy lehet pl a X mérőléchez tartozó kijelzéshez egy adott számot beirni.

RJancsi

"nem tudom igy hogy lehet pl a X mérőléchez tartozó kijelzéshez egy adott számot beirni."

Lehet, hogy sehogy. Elégedj meg annyival, hogy bárhol lenullázhatod a kijelzőt. [#wink]
Úgy tűnik nem tud többet mint egy digitális tolómérő.

Csuhás

Beírhatsz számokat. Tud szerszám offsettel dolgozni, tud felezni, távolságokat felosztani ( 7 furat egyenletesen elosztva ) osztókörön lehet furatokat készíteni stb. Van fenn egy csomó videó ahol látszik mire alkalmas.

fa4igtzhp

Hopp igazad van :) A motormeghajtok valoban optosak. Ez eddig valahogy elkerulte a figyelmemet. Ez azert valamelyest javitja a helyzetet, mert 6 jel egybol le van valasztva. A bemenetek meg eleve. Most mar csak az analog kimeneten filozom, mert az PWM es az kapcsolgatja a 10V-ot amit leszur a kartya. A 10V meg a 24V-os taprol jon gondolom.

Az a baj, hogy nem akarom a PC parhuzamos portjan keresztul vezerelni a CNC gepet. Egyreszt nem akarok LPT portos PC-k utan vadaszni, meg mindenfele LPT kiegeszitokari utan vadaszni. Viszont USB meg Ethernet minden PCn van szinte alapbol. Igy inkabb melleteszek egy PIC32-es uC-t es majd a GRBL megoldja a tobbit. A kis proxonnal bevalt, ott mukodik a dolog.

Az USB nem tetszik mert az relative erzekeny es emiatt filozom hogy mit lehetne tenni, hogy ne legyen zavarva az usb (lasd opto levalasztas es galvanikus levalasztas jo e a break out kartyan), illetve ethernetre valo atallas. A proxonnal pl a marofej ki-be kapcsolasatol mar kepes volt eldobni az USB kapcsolatot. Hogy ez most pontosan hogy es mikent hatott az USB-re vagy a uC-re azt nem vizsgaltam meg. Hiba. Mert vissza fog utni ez meg, erzem en.

Mach3-al sincs kedvem szorakozni. Egyreszt tort verziokkal nem akarok utazni. Telepites 3 gepen sem sikerult, valoszinuleg elbenaztam valamit de nem fogok idot olni ebbe. Hosszab marasokat pedig SD kartyarol szeretnek csinalni, hogy ne kelljen folyamatosan mennie a PC-nek.

zozo

Ha nem akarsz PC-vel, mach-hal, linuxcnc-vel meg UC***  meg ethernet kártyával bajlódni, akkor vegyél egyszerűen egy kontrollert.

Én ezzel használom a gépemet, egy 4 tengelyes egyszerű vezérlő. A gkódot pendrive-on beletolom, aztán start.
Van hozzá egy MPG is, hogy még kényelmesebb legyen a tengely mozgatás.

Csinálsz neki egy dobozt, (elegánsabbat mint én fából :)  ) aztán megtakarítottál egy csomó helyet a gép körül.
Ma már többféle ilyen vezérlő elérhető a neten.

juhasz

Szemeztem ezzel a vezérlővel egy darabig. Nem mertem belevágni.
Jól működik? Nincs g-kód méret korlátja?

J-Steel

Van ez a videó, ahol egy független elektronikai alkatrész bevizsgáló bemutatja, hogyan távolítják el a Kínába exportált de már leselejtezett nyákokról az alkatrészeket, majd dolgozzák fel őket újra eladható formában.
 Ami meglep, hogy lecsiszolják az IC tetejét, és fedő festés után újranyomtatják, ezzel eltűntetve az igazi gyártási időt.

Vajon ez tényleg így van?
 Én eddig azt hittem, hogy azért olyan olcsók az onnan rendelt alkatrészek, mert ott gyártják őket, és mindig van ami "leesik a kamionról".

s7manbs8

Nincs mese, ha nem akarunk éhenhalni el kell tőlük tanulni a technológiát lassan. :)

rbbhbyvfs

Hááát, mire egy készülék visszakerül kínába mint szemét, azért eltelik pár év, ennyi idő alatt, már maga a komponens sincs gyártásban, így valszeg kereslet sincs már rá. ld processzorok, memóriák, stb...
De a fake alkatrészek nagy része biztos innen származik. Szóval ez nem recycling, hanem a hamisítás melegágya.

svejk

Én elég sűrűn vásárolok régi kurrens elektronikai lakatrészeket, főleg hibrid modulokat, -főleg ipari elektronikához- azok is mind kiépítettek és sajnos volt amikor 10 db-ból 6 db helyből hibás volt.

zozo

Eddig nem találkoztam g-kód (túl)méret miatti hibával.
Ez egy szimpla készülék, 3-4 éve vettem, azóta frissítettem a szoftverét is, de már újabb generációk vannak belőle.
A rádiusz alapú köríveket kedveli elsősorban, így csinálja a helikális mozgást is.

ajpwg6jrn

Én tegnap megnéztem a videót és fejben ugyanide jutottam.
(Egyébként is érdekes a videón bemutatott technológia.)
ESD védelem, alkatrészek szállítása, tesztelése, oxidmentesítése.... Ha minden egyes típusra külön tesztert állítunk be, akkor már nem igazán éri meg a technológia. Anélkül meg honnan tudjuk hogy jó-e? (Szerintem egyszerűbb az egészet bedarálni és kiolvastani belőle a még használható fémeket.)

J-Steel

Az aftermarket ic-k mindig drágák. Valakinek megmarad, vagy valaki felvásárolta a raktárat, és tárolja. Minél későbbi, annál többet ér.
 A kínai piacnak köszönhetően azonban hozzá lehet jutni ezekhez a dolgokhoz olcsón. Ennek viszont az az ára, hogy a kapott áru magas százalékban hibás.
 A kérdés az, hogy ha ez nem lenne, akkor mit csinálnánk mi, akik picipénzűek?
 Ugye ezeket az alkatrészeket nem lehet legyártani otthon, ha nincs akkor nincs.

A rendszerváltás előtt a Cocom lista (és egyéb okok) miatt bármilyen nyugati gép drága volt, mert kevés volt itthon belőle, illetve ha tönkrement, akkor csak kín-keservesen lehetett hozzájutni.
Olvasva a régi számítástechnika lapokat '89 előttről, azt láttam hogy minden új technológia kezdetben 10-20 évvel később 5 évvel később jutott el hozzánk. Itt most arról beszélek amit nem mi magyarok találtunk ki.

Manapság bármihez hozzájuthatunk, és sokszor olcsón.
Az USA-ból rendelve ugyanaz a használt alkatrész klasszisokkal drágább, ott a magas bérek hajtják fel, plusz posta és adott esetben vám miatt. Ha nem lenne Kína és ez a nagyon fura üzletpolitika tűlük, akkor nekünk hobbistáknak és a kisvállalkozásoknak is nehezebb lenne.

Ki mit gondol?

juhasz

Kösz. [#eljen]