Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Agyalok valamin ( aminek a megoldásában Elektron sokat távsegített ) de tovább is fejleszteném a dolgot amihez nagyszerűen fel lehetne használni a Svejk-Magi féle DRO nál használt ds PIC et  ds PIC30F4012 .  

Keresek olyan kollégát aki dolgozott már a kontrollerrel

Nem bonyolult ,de szívesen használnám a beépített encoder lekezelő hardvert

pbalazs

dsPIC30F2010-et használtam pár éve ilyesmire. A uC adja ki a step/dir jelet, figyeli az encodert, és bizonyos eltérés felett jelez.
Itt a video, amit erről csináltam:

Miben tudok segíteni?

ANTAL GÁBOR

szia !  Köszönöm a reagálást  küldtem egy levelet az üzenetküldővel

fa4igtzhp

Anno ha minden igaz ilyen PIC-el csinaltam Lock In erositot, hogy egy lezersugarat fokuszaljak egy szilicium waferre. :)

s7manbs8

Valami projectet ki kell megint találni, ha már a kezembe kerültek:

jani300

Nem tudom már hol írtam egy ipari húsdarálóról ami nem akart működni .
Ma megnéztük , nem egész egy óra alatt elindult .
De rettenet ahogy kinéz a szekrény ,szabadtéren ,megnyomva .
A külső vezérlőgombjai , letörve szét oxidálódva .
Amikor már minden oké , gombok bekötése lerajzolva , akkor megint nem indul sehogysem .
Megint egy óra vakaródzás ,mire kiderült hogy kontakthibás a vezérlés kismegszakító ,is .
Némi szekrény lakatolás , új vezérlőgombok után ,remélem megint elindul .
Végül is ez az amit a szakmámnak tartok ,és szeretem is csinálni , csak volt néhány év szünet .

000000000

olyan soft start cél áramkör érdekelne ami komolyabb ipari gépekbe van flex stb (kapcsolás)pl ami hadra fogható is... nem csak kisérlet jelegü!
Valami ac triakos megoldások ezek ha josejtem az alap elve...

juhasz

Nézd meg az U2008b ic-t. Az erre van kitalálva.

6mrgeizbx

Üdv!  Az X motor idokolatlanul melegszik lassú előtolásnál. Gondolom a tartóáram miatt, ennek a csökkentése hogyan lehetséges? Elektronikai vagy szoftveres kérdés? LinuxCNC-vel nyomulok...

Pali79

A léptető meghajtóján van állítási lehetőség általában DIP kapcsoló vagy trimmer.

6mrgeizbx

Igen, 2 db trimmer van a kártyán, (3 db kártya van a vezérlőben) letekertem őket, szépen megy az előtolás semmi melegedés, de gyorsmenetben nem birta megmozdítani az asztalt...
Köszönöm az iránymutatást, ki kell tapasztalnom a megfelelő beállitásokat.

Pali79

Ha megmondod milyen vezérlő és hány ampert kér a motor lehet közelebb tudunk vinni a megoldáshoz.

6mrgeizbx

Próbálgatással találtam olyan beállitást ahol alig melegszik a motor és lépésvesztés sincs.
Nem gyári vezérlő , a motorra 2.6 A van ráirva.

Pali79

Hát akkor ettől pontosabban nehéz lesz.

000000000

Készítenem kellene egy behúzótekercset. [#nemtudom]

Amit tudok adatok: 6 Watt, 24 volt Dc, 8 mm átmérőjű, kör alakú csévetest. A behúzandó vas kb. 4.5-5 mm.

Hogyan tudom kiszámolni?
Huzalátmérő, menetszám?
Bírni kell neki behúzva tartósan is.

Köszönöm, ha segítesz.