Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jani300

Írtam régebben egy apró húsdarálóról , beüzemeltük végül is .
Ma kint voltunk "hibán" , kinyomta a negyven amperes hőkioldót .
Visszanyomtam , megvártuk míg ledaráltak két fél kanál trutyít . Már frankón szaglik a dolog a melegben :)
Elképesztő azért , potyog az anyag mellé a kanálból a kapcsolószekrény tetejére is , a csont ,meg mindenféle ...
Durva a helyzet , ezt még én sem merem fényképezni .

zozo

A '80-as években én is javítottam konyhai gépeket, Mire szóltak, a dagasztógép bedagasztott egy liter olajat, az univerzális robot bedarált, lereszelt szintén egy litert.
Mondták, meg kéne nézni mert szorul, melegszik, pedig semmi baj nem volt vele eddig. Ja, amíg volt kis kenése a sikló csapágyaknak :)

jani300

Van abban valami amit írsz.
Villamosan vállaltuk , én csak , háttér támogatásnak voltam ott . Kíváncsi is voltam bírok e még ezekkel .
Mechankailag belenyúlni az meggondolandó ...
A haver fél órát mosta a teherautót az első benzinkútnál  , pedig száraz volt majdnem minden :)

vjanos

Talán ilyen gép volt? :D

jani300

Tölcsér méretre hasonló .
Kíváncsi lennék rá ,de a fene akar hozzányúlni .

ANTAL GÁBOR

Egy kolléga írja hogy végre működik a marógépe mert bevetett egy USB izolátort . ( gondolom a frekiváltó dobta el az USB t) . Rákerestem  izolátorra sőt az alkalmazott IC t is megnéztem . Elsőre perspektívikus  de gondolom a zavarjel ugyanúgy átmehet mert az izolátor csak izolál .  Várnám a véleményeket és a tapasztalatokat  mert szívesen beruháznék én is .   Plazmások nem használják ???

Miért jobb az izolált USB ? Kisebb a földhurok?
Hol használják?  Mire találták ki?

dezsoe

Csak az itt olvasottak alapján arra tippelnék, hogy nem kisebb, hanem nincs földhurok. (Vagy ha igen, akkor nem az USB miatt, de ez most mellékes.)

ANTAL GÁBOR

Köszi !  De jöhetne még hozzászólás ....

ajpwg6jrn

Szervusz Gábor!

Ha USB izolátor, akkor az véd földhurok és zavarjel ellen is.
Mivel csak a szabványos kommunikáció jut tovább, a zavarjelek a hibajavítás miatt kiszűrődnek. (Ha minden jól működik persze.)

kaqkk007

Akkor viszont nincs szükség izolátorra ha jó a vezetékezés (átgondolt-földhurok mentes)

ANTAL GÁBOR

Az ic ben a leválasztást trafósnak ábrázolják ( sematikusan)
Emlékeim szerint Klincsik Balázsék is használnak nem optikai leválasztást  ( azt elfelejtettem hogy induktív e vagy kapacitiv e ? ) arra emlékszem hogy jó gyors

Kínából rendelhető ...  Nálunk reális áron kapható?????

dezsoe

Arra gondoltam, hogy ha máshol nincs elbaltázva a földelés. Az USB-s hurok gyakorlatilag elkerülhetetlen, ezért jó ez a leválasztó.

kaqkk007

"Az USB-s hurok gyakorlatilag elkerülhetetlen"
A cnc usb vezérlőm elsőre működött izolátor nélkül , akkor ezek szerint én csak szerencsés vagyok ?

kaqkk007

Ne érts félre nem vitázni akarok , csak nem értem miért van gond az egyik usb-s cuccnál és miért nincs a másiknál , haverom 3 évig használt plazmavágón usbcnc-t gond és izolátor nélkül ...

dezsoe

Ha plazmázol, akkor igen. :) Főleg az szokta lebombázni a kapcsolatot, utána jön a frekiváltó. Nekem is megy évek óta USB-s vezérlőm hiba nélkül, de se plazma, se frekiváltó nincs a közelben.

Aztán függ ez még a PC oldaltól is. Egy rendes asztali gépen bizony az USB - és az árnyékolás össze van kötve a földeléssel. Laptopoknál már nem ilyen egyértelmű: van olyan, ahol igen, aztán a másik vége az eleve földeletlen tápos gép, és ezek között bármi lehet. (Földelt/nem földelt táp, tápon belül föld és mínusz összekötve/nincs összekötve stb.)