Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

gaben

Ez csak egy példa volt, hogy milyet használok.
Természetesen a megfelelőt kell megvenned a felszerelendő cuccokhoz. ;)

PSoft

"Ma max 1,5 mm-es lágy acéllemez."

Nem tudom milyen szekrényeket/szerelőlapokat használsz...
Én azt mondanám, nem "bilibádogból" vannak a ma használatos, horganyzott(festett, már nemigen van)szerelőlapok.
Talán pont azért, hogy használja a "kuncsaft" bátran a menetfúrót...ha kell.

Ugyan nem Te mondtad/írtad, de én pl. sosem használok átmenő, anyás csavaros rögzítést szerelőlapon.
Sajnos, sokan nem így gondolják.:(
Persze, egyértelműen könnyebb/gyorsabb a műhelyasztalon anyás csavarokkal feldíszíteni a szerelőlapot, felrakni rá a kacatokat.
Meg még, faszább is, meeer...
-"nem szakad ki" a menet a lapból.
De, miért is szakadna ki![#nemtudom]

Hát mert a valóság, többször láttam/tapasztaltam "idegen" gyártású szekrényeknél...
Az ötös menetfúróhoz pl. 4,5-4,8-as fúrót társít a "kolléga".

Értem én, rohanó világ, meg...ma minden perc kötelezően forintra váltódik.
A menetfúró meg...kurva drága!
Az ugye mégse járja, vagy kész ráfizetés, hogy pl. egy átlagos beépítésű, 800x1200-as szerelőlap feldíszítéséhez "elfogyjon" minden használatos méretből, 2-5db.

000000000

Ez a legjobb megoldás egyoldalrol szerelhetö ez birja a vibrácios környezetet is (gépen kötö doboz)pl mert a metrikus önzáros szenvedés szerelni pláne (kis) helyen szegecs meg el nyirodik ha cibálják mozgatják...

svejk

Igazad van a Rittal tényleg elég szívós, a mixvill-es közel sem.

Igazából csak azért írtam, hogy lágy mert ugye nem damaszkuszi acél.

Nehéz ezen a fórumon helyesen megfogalmazni azt amit máshol csak úgy mondnak hogy vaslemez...

szf

Szerintem olyan csavart kell használni aminek a feje minél lapossab , hogy minél kevésbé álljon ki a sínből. Mert, ha túl magas a fej akkor lehet , hogy nem megy fel rá a szerelvény.
De gondolni kell arra is mi van, ha át kell szerelni? Rövid idő áll rendelkezésre? No akkor az átmenő anyás csavarral rögzített jó édes........[#wink]

PSoft

Jó választás lehet a TS35-höz az Opel csavar.
Gyors szerelés, lapos fej, mindenhol elfér a szerelvény(ek) alatt.

De...
Ha sorkapocs is kerül a sínre, kicsit más a helyzet.
Sorkapocs meg...elvileg, szekrényen belül bármelyik sínre, bárhova,és bármilyen kerülhet.
Akár utólagos bővítés/átrendezés alkalmával is.

Sokan letudják a problémát azzal,(ha letudják?) hogy az Opel csavar feje alá, odabiggyesztenek egy-egy 4-es, 5-ös körmös alátétet.

Pedig, legalább az egyik, kitüntetett csavarnak, metrikus menetűnek kellene lenni, előírás, vagy ajánlások szerint elrendezett alátétekkel.

szf

Szerintem meg erre az a megoldás, hogy minden sínt bekötünk az EPH-ba.

J-Steel

Egy dolog számomra nem egyértelmű. Ha lencsefejű metrukis csavarral csinálom, akkor fúrjak menetet a szerelőlapon, vagy rögzítsem a másik oldalról anyával?

Menetvágás időbe telik.
 Anyával szórakozni sem egy kellemes dolog, ráadásul a másik oldalon kiszakadt lemezt anya esetén még talán sorjátlanítani is kell. Vagy nem?

J-Steel

Menetfúrást akartam írni, nem menetvágást.

zozo

Túlbonyolítod ezt a kérdést. Szegeld fel.
(laposfejű lemezcsavar, opel csavar, metrikus csavar, mindegyik jó. Utóbbinak menetfúrás)

svejk

Egy M4-es menetfúrás a másfeles lemezbe eltart vagy 2 (kettő ) másodpercig :)

De vehetesz akár kombinált fúró/menetfúrót és még 1/4-es hex a szára is .

PSoft

Neves, vegyipari gép gyártó, saját vezérlőszekrényében láttam.
(nem is oly rég)
Rozsdamentes szekrény, ugyanúgy, bent a szerelőlap is.
A TS35-ös sínek úgyszintén.
És, láss csodát...
Ponthegesztett kötésekkel a lapon a sínek.

No persze, azt a szekrényt soha, senki nem fogja "átbütykölni".
Pl. HobbyCNC vezérlőszekrénynek.[#nevetes1]

svejk

Dehogynem... majd a hobbista lefúrja :)

zozo

Rozsdamentes?! Waooo! Jójaz' a hobbistának! Ponthegesztést frankón meg lehet fúrni [#nevetes1]

s7manbs8

Életkép.

NYÁK vágás a konyhaasztal sarkán, satuval lefogva, dekopír fűrésszel.