Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

juhasz

Neki ha jól értem 1S3P a felállás. Akkor ha minden akkun van 10A-es BMS, az 30A terhelhetőség. Nem tudom milyen motor az, aminek nem elég 30A 4V-on. Szerintem valószínűbb, hogy az akku nem bírja és betérdel.

lari

Valószínűleg igazad lehet abban, hogy a kapocsfesz csökkenés okozhatja a letiltást.
Próbáltam azt is, hogy egy akkucellát hagytam csak az áramkörben,(BMS nélkül ez is elég a működéshez) és arra kötöttem 2bms-t párhuzamosan.
Így sem volt jó.
BMS nélkül teljesen jól működik a dolog, csak hát így nincs felügyelet a töltésre/kisütésre...
Ez a gép egyébként egy egyszerű morzsaporszívó, ami eddig NI-CD vagy NI-MH? akkuval működött.

000000000

"S hol van értelme kondival sorbakötni ellenállást?"
Mint írtam, ott is, ahol nagyobb áram tranziensek előfordulhatnak. A szakirodalom ezt bőségesen kitárgyalja, méretezési segédletekkel, összefüggésekkel.

Van két választási lehetőséged: vagy betartod ezeket, vagy nem foglalkozol vele. Az utóbbi esetben viszont nem kell csodálkozni, ha zárlatos lesz a kondi, vagy felrobban.

svejk

[#nemtudom] Én hirtelen nem tudnék más alkalmazást ahol értelme lenne Ta-t használni ráadásul úgy, hogy egy soros ellenállással direkt elrontva az ESR értéket.
Ha van ilyen felhasználás szívesen olvasnék róla.

Régebben ajánlották Hi-Fi erősítőknél csatolásra a jó frekvenciamenete miatt de ott meg a ki és bemenő impedancia megint megoldotta az áramkorlátozást.

Ma nem tudom mi a menő Hi-Fi téren, régen nem foglalkozom vele.

Hidegítésre ma már kerámia multilayer-ek terjedtek el.

A hosszú idejű stabilitásuk és kis szivárgási áramuk a több 10 uf-os tartományban viszont tényleg verhetetlen a tantáloknak ráadásul pici méretben.

ra8nsmk6w

Van rá megoldás! A sorbakötött ellenállás helyett rakj be egy biztit[#taps]

90jv6ys7

Sziasztok

Ebbőla stepper motorból lehetséges "forgó tengelyt" (angolul rotary axis) készíteni lézer gravírozóhoz?
Arduino UNO alapú vezérlő (Arduino CNC shield). Ha igen, hogyan? Főleg a program részére vagyok kíváncsi, mivel a mechanikai részt megoldom 3D nyomtatóval.

fa4igtzhp

Nem lesz tul pici az a motor hozza?

Arduino UNO + CNC Shield. Ebbol a CNC Shieldet dobhatod is ki mert a kepen eleve adnak hozza egy meghajto IC-t. Annak meg csak azt kell beadnod, hogy melyik tekercsre adjon aramot. A CNC Shield meg altalaban step dir jeleket eszik. Masik az hogy 5 madzag van, az meg unipolaris lepteto motor, a CNC Shieldek meg sztm bipolaris leptetoket hajtanak meg.
Szoval a CNC Shield-et dobt el. Kosd ra az Unora direktbe azan lehet kezdeni programozni a leptetomoci drivert hozza.

Pali79

Persze, hogy lehet. Az 5 vezetékből ki kell keresni, hogy melyik a közös szál, azt ki kell hagyni a maradék 4-et bekötni egyből a shieldre. De ennek az áttétele nem kottyanás mentes, erre számíthatsz.

000000000

Szerintem használhatatlan!

Egy ilyenel többre mész és még használni is fogod Ha megépited!
nema17

000000000

B.Zoltán

Nekem van ilyen motorom és használják sokan, de nagy a holt játéka ezért én valami nagyon primitív feladatra fogom esetleg használni.

Szerintem is vegyél valami komolyabb motort.

PSoft

Biztos, hogy jó lesz úgy?

Unipoláris motornál/vezérlésnél, az ötödik vezeték a tekercsek közös, középleágazása, Ut+ tápfeszültségen.
Minimum, szét kellene választani a közös pontot, két független, középleágazásos tekercsre, ha bipoláris vezérlővel akarod hajtani.
Vagy...rosszul gondolom?

jani300

Bipoláris használatnál talán még áramirány helyesen párhuzamosítani is lehetne a tekercseket ?
Persze avval a motorral nem feltétlenül érdemes vesződni .
Egy ilyet láttam még csak működni egyébként , valami hűtőkocsi cuccban .

PSoft

Igen.
Az lenne a következő, vagy legjobb alternatíva, a fél tekercs, vagy a soros két tekercs helyett.